Prima pagină » Actualitate » Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, gală extraordinară a Orchestrei Operei Naționale București la Expo 2020 Dubai

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, gală extraordinară a Orchestrei Operei Naționale București la Expo 2020 Dubai

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, gală extraordinară a Orchestrei Operei Naționale București la Expo 2020 Dubai

Orchestra Operei Naționale București, sub conducerea muzicală a maestrului Tiberiu Soare, semnează primul mare eveniment românesc de anvergură al anului la Expo 2020 Dubai – pe 17 ianuarie 2022, de la ora 18.00 – pe scena Dubai Millennium Amphitheatre.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, renumitele voci ale sopranei Teodora Gheorghiu şi mezzosopranei Ruxandra Donose, alături de soliștii Operei Naționale București, tenorul Daniel Magdal și baritonul Iordache Basalic, urmează a încânta publicul prezent la Expo 2020, invitându-l să păşească alături de artiştii Operei Naţionale din Bucureşti într-o lume învăluită de mister, dramă și dragoste.

Pentru a pune în valoare cultura română în contextul cosmopolit de la Expo 2020, virtuozul violonist Rafael Butaru va interpreta ”Balada” pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu, una dintre cele mai cunoscute lucrări româneşti la nivel internaţional.

În data de 18 ianuarie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Tema Expoziției Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022 este ”Connecting Minds, Creating the Future” și dorește să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generațiile viitoare.

Tiberiu Soare | Foto – Alina Botica

Destinul muzical al sopranei Teodorei Gheorghiu, influențat de José Carreras

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition.

După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care a influenţat definitiv cursul carierei tinerei artiste. Ulterior, aceasta a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţional “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi primind bursa de studii Herbert von Karajan.

Teodora Gheorghiu a debutat la Opera din Bucureşti în rolul Regina Nopţii din ”Flautul fermecat” de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa, precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna.

Soprana Teodora Gheorghiu | Foto – Caroline Doutre

Mezzosoprana Ruxandra Donose, apreciată pentru timbrul special al vocii

Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet.

De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”. Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare.

A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, The Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.

Mezzosoprana Ruxandra Donose | Foto Opera Națională București – Florian Bodea

Tenorul Daniel Magdal, pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia

Tenorul Daniel Magdal a absolvit cursurile Academiei de Artă ”George Enescu” – secția canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. Evoluția sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia.

Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia și multe altele.

În anul 2004 a debutat la Opera Națională București în rolul Radames din opera ”Aida”. Acesta a fost începutul unei colaborări fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizată cu angajarea ca solist al Operei Naționale București începÂnd cu stagiunea 2018-2019.

Tenorul Daniel Magdal | Foto – Opera Națională București – Florian Bodea

Baritonul Iordache Basalic a cântat alături de nume mari ale scenei lirice internaţionale

Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Naţionale Bucureşti încă din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto  „Hariclea Darclée” din Brăila, în acelaşi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei ”Hariclea Darclée”, la prima ediţie internaţională a aceleiaşi competiţii, în 1997.

De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroase teatre lirice din ţară şi din străinătate, precum Opera Română din Cluj, Opera Naţională Română din Timişoara, Opera Braşov, Teatrul Liric Elena Teodorini” din Craiova, Teatrul Muzical  ”Nae Leonard” din Galaţi, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ”Oleg Danovski” din Constanţa, Filarmonica de Stat ”Moldova” din Iaşi, Concertgebouw – Amsterdam, De Doelen – Rotterdam, Chasse Theater – Breda, Bunkamura Theater – Tokyo etc.

De-a lungul carierei, Iordache Basalic a cântat alături de nume mari ale scenei lirice internaţionale, precum Agnes Baltsa, Mario Malagnini, Elena Moşuc, Igor Borko, Alberto Rinaldi, Luis Lima şi a întreprins turnee în Europa şi Asia.

Baritonul Iordache Basalic | Foto – Opera Națională București

Violonistul Rafael Butaru, câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale

Violonistul Rafael Butaru este licențiat al Academiei ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și, în prezent, este concertmaestru al Operei Nationale Bucuresti și al Filarmonicii ”George Enescu”. Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a participat la cursuri de măiestrie, precum cel de orchestră și vioară susținute de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena, dar și la cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz și Cristoph Wyneken.

Totodată, artistul a urmat cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de Chilingirian și Amadeus Quartet, la Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet și Devich Sandor-Bartok Quartet.

Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române, cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”, Festivalul “Enescu și muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo și numeroase concerte în  stagiunea  filarmonicilor din țară.

Violonistul Rafael Butaru

Organizatori acestui eveniment sunt Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Pavilionul României la Expo 2020, în colaborare cu Opera Naţională Bucureşti.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele