Prima pagină » Actualitate » Cui spunem ”La mulți ani!” pe 10 februarie! Sărbătoare importantă în calendarul creștin – ortodox

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 10 februarie! Sărbătoare importantă în calendarul creștin – ortodox

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 10 februarie! Sărbătoare importantă în calendarul creștin - ortodox

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 10 februarie? În calendarul creștin ortodox, pe data de 10 februarie este sărbătorit Sfântul Haralambie. 

Chiar dacă numele Haralambie nu mai este atât de iubit de către părinții din prezent, aceștia preferând nume mai actuale pentru cei mici, însă există numeroși români care își serbează ziua onomastică pe 10 februarie.

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.

Sfântul Haralambie a trăit între anii 89 şi 202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia, în vremea împăratului Septimiu Sever, și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini. Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astăzi.

Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor. Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la taierea capului cu sabia

În Acatistul închinat Sfântului Muceninc se spune: ”Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“. Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice și nu a cedat. Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri, însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu. La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim că a vindecat un om posedat de un duh rău de 35 de ani și a înviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la taierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat, potrivit creştinortodox.ro.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și