Culisele Dosarului Arad. Cine este infractorul cu două condamnări care ar fi COMPLICE la uciderea milionarului Ioan Crișan

Publicat: 26 10. 2024, 08:00

This browser does not support the video element.

Omul de afaceri arădean Ioan Crișan a fost ucis în 29 mai 2021, când ce mașina în care se afla a explodat la scurt timp după ce a plecat din parcarea unui supermarket aflat la parterul unui bloc. După mai bine de trei luni de la atentat, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție nu au găsit vinovații. Surpriza șocantă a venit însă în 23 octombrie 2024, când procurorii au anunțat că au patru suspecți, printre care se află și fiica afaceristului, Laura Bîlcea.

  • La finalul unor percheziții în Arad, fiica lui Ioan Crișan și doi dintre cei trei presupuși complici ai acesteia au fost aduși la București.
  • După mai multe ore de audieri, Laura Bîlcea a fost reținută, împreună cu ceilalți doi presupuși executanți ai asasinatului care a avut loc în urmă cu trei ani, Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă.
  • Procurorii au cerut în 24 octombrie judecătorilor de la Curtea de Apel București să dispună arestarea celor trei suspecți. Instanța a decis însă să îi lase liberi, considerând că cererea procurorilor este ”nefondată”. (detalii și imagini AICI)
  • Fără nicio măsură restrictivă, cei trei au fost liberi să plece după decizia de la Curtea de Apel București. Aceștia vor trebui să revină la București când instanța supremă va lua în discuție contestația făcută de procurori după respingerea cererii de arestare preventivă.

Procurorii o suspectează pe Laura Bâlcea că ar fi plătit 100.000 de euro pentru ca tatăl său să fie asasinat, în urma unor controverse legate de bani și de afacerea familiei, pe care fiica omului de afaceri Ioan Crișan ar fi dorit să o preia în totalitate și să o mute în străinătate. De altfel, după crimă, Laura Bîlcea a preluat controlul firmei tatălui său, Crimatex, care produce și comercializează somn de acvacultură, somn African și alte produse de pește.

Dispozitivul exploziv ar fi fost confecționat de un bărbat din Arad, poreclit ”Frizerul”, care ar avea și abilități de electronist. Explozibilul folosit la confecționarea dispozitivului montat în mașina lui Ioan Crișan a fost adus din Serbia, au stabilit anchetatorii, iar acum colaborează cu autoritățile din această țară pentru a fi descoperiți complicii care au ajutat la procurarea acestuia, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

În fapt, s-a reţinut în sarcina celor doi inculpaţi (n.red. – Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă) că, la data de 27 mai 2021, au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deţinută, transportată şi folosită fără drept – şi l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, acţionând cu premeditare şi din interes material, l-au detonat de la distanţă în timp ce victima (n.red. – Ioan Crișan) se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad”, potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Trecutul „furtunos” al presupusului complice al fiicei afaceristului ucis la Arad 

Laura Bîlcea spune că are „conștiința împăcată” și că nu le-ar fi virat bani celor doi bărbați despre care anchetatorii susțin că au pus în executare planul care a dus la uciderea omului de afaceri Ioan Crișan, cu un dispozitiv exploziv comandat de la distanță.

Procurorii nu au reușit să convingă judecătorul de la Curtea de Apel București că au suficiente probe care îi incriminează pe Laura Bîlcea și cei doi presupuși complici ai săi, Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă.

Acuzațiile și reținele în cazul atentatului au scos însă la lumină povestea neștiută despre trecutul infracțional al unuia dintre presupușii complici. Potrivit informațiilor obținute de Gândul, Adrian Bogdan Horodincă nu este pentru prima dată în fața oamenilor legii. El are două condamnări, în alte dosare, pentru lovire sau alte violențe, una primită la două luni după atentatul de la Arad în care a fost ucis afaceristul Ioan Crișan și a doua dată de judecători în 2023.

În iulie 2021, Adrian Bogdan Horodincă a fost trimis în judecată în primul dosar de lovire, ceea ce înseamnă că ancheta a început înainte de atentatul de la Arad. Cinci luni mai târziu, în 28 decembrie 2021, a primit prima condamnare, la un an de închisoare cu suspendare.

Al doilea dosar, o nouă condamnare la închisoare

La un an după atentatul de la Arad, Horodincă a fost trimis din nou în judecată, victima fiind aceeași cu cea din primul său dosar.

În februarie 2023, magistrații de la Judecătoria Arad l-au condamnat pe presupusul complice al Laurei Bîlcea la 1 an, 5 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare, tot pentru lovire sau alte violențe.

(…) condamnă inculpatul Horodincă Adrian-Bogdan, la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, (…).

Constată că infracțiunea dedusă judecății este concurentă cu infracțiunile de lovire sau alte violențe și tulburare a ordinii şi liniştii publice, pentru care inculpatului i-a fost stabilită pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare, a cărei aplicare a fost amânată pe durată unui termen de supraveghere de 2 ani, prin sentința penală nr. 2453/28.11.2021 a Judecătoriei Arad, definitivă prin neapelare la data de 17.01.2022, pronunţată în dosarul nr. 12402/55/2021.

(…)… anulează amânarea aplicării pedepsei, dispusă prin sentința penală nr. 2453/28.11.2021 a Judecătoriei Arad, definitivă prin neapelare la data de 17.01.2022, pronunţată în dosarul nr. 12402/55/2021. Descontopește pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare aplicată prin sentința penală nr. 2453/28.11.2021 a Judecătoriei Arad, definitivă prin neapelare la data de 17.01.2022, pronunţată în dosarul nr. 12402/55/2021, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, cu înlăturarea sporului, astfel: 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, (…); 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, (…);

Contopește pedeapsa aplicată prin prezenta cu pedepsele stabilite prin sentința penală nr. 2453/28.11.2021 a Judecătoriei Arad, definitivă prin neapelare la data de 17.01.2022, sens în care, la pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an închisoare, adaugă o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un spor de 5 luni și 10 zile închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an, 5 luni și 10 zile închisoare”, au hotărât magistrații de la Judecătoria Arad, în 10 februarie 2023.

Agresorul condamnat, trimis să facă muncă în folosul comunităţii la Inspectoratul Școlar

Judecătorii au decis suspendarea sub supraveghere a pedepsei, iar pe durata termenului de supraveghere, Adrian Horodincă a fost obligat să facă muncă în folosul comunității, dar și să anunțe orice plecare din localitate, schimbarea locuinței și sursa veniturilor sale.

„(…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an 5 luni și 10 zile închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani stabilit în condițiile art. 92 Cod penal, ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta;
  • să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • să comunice schimbarea locului de muncă;
  • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

(…) impune inculpatului obligația de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. (…)

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad sau în cadrul Consiliului Local al Municipiului Arad, pe o perioadă de 100 de zile”, a potrivit deciziei de la Judecătoria Arad.

Trei luni mai târziu, în 4 mai 2023, pedeapsa a rămas definitivă, prin decizia Curții de Apel Timișoara.

Omul de afaceri Ioan Crișan nu a avut nicio șansă

Specialiștii care au analizat dispozitivul exploziv folosit pentru asasinarea omului afaceri arădean Ioan Crișan au ajuns la concluzia că a fost gândit în așa fel încât să nu-i dea nicio șansă șoferului.

În același timp, era conceput și pentru a reduce riscurile producerii unor victime colaterale. Astfel, persoana care a construit bomba a calculat precis direcția suflului provocat de explozie. (mai multe informații AICI)

La un an de la asasinarea lui Ioan Crișan, procurorii anunțau că, până în 2022, au fost audiate nu mai puțin de 400 de personae, au fost făcute percheziţii domiciliare şi informatice şi 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice şi genetice.

Tot atunci, cu referire la circumstanţele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crişan, după vizualizarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din municipiul Arad.

După aproape trei ani și cinci luni de la atentat, în 23 octombrie 2024, polițiștii și procurorii au făcut șapte percheziții domicilare, la finalul cărora i-au ridicat și dus la audieri la București pe Laura Bîlcea și doi dintre presupușii săi complici. Un al treilea complice, care ar fi cooperat cu anchetatorii, este cercetat în libertate. (informații detaliate AICI).


CITEȘTE ȘI:

Fiica lui Ioan Crișan și doi complici, REȚINUȚI după atentatul cu bombă în care a fost asasinat omul de afaceri arădean: „L-au detonat de la distanță” 

Noi informații șocante în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Ce rol ar fi jucat un frizer în uciderea sa

Peste 400 de persoane au fost audiate în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Ce au descoperit procurorii după un an de anchetă

EXCLUSIV | Anchetatorii au aflat de unde provin autorii atacului cu bombă de la Arad. Sunt considerați cei mai periculoși criminali din Europa