Considerată un miracol al ortodoxiei, Lumina Sfântă de la Ierusalim se aprinde, în fiecare an, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30. Deasupra Sfântului Mormânt în care a fost depus trupul lui Isus, după răstignirea de pe Golgota, se aprinde un foc care coboară din cer și care, în primele minute, nu arde fața, mâinile sau părul.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Preafericitul Părinte Daniel în anul 2009 și, de atunci, în fiecare an, credincioșii ortodocși din România așteaptă, cu emoție, un avion cu totul special care aduce ”Lumina” oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”.
Anul acesta, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, iar centrele eparhiale – prin protopopiate – au distribuit-o către parohii.
Potrivit BordingPass, avionul care a adus, și în acest an, Lumina Sfântă de la Ierusalim, este utilizat în restul anului de cunoscut om de afaceri Iulian Dascălu și este un Bombardier Challenger 350, înmatriculat OE-HIL.
Avionul omului de afaceri a decolat din Tel Aviv sâmbătă – 15 aprilie, ora 16:15 – și a aterizat la București în jurul orei 18.30.
Inițial, decolarea de pe aeroportul din Tel Aviv ar fi trebuit să aibă loc la ora 15:30, iar aterizarea pe Aeroportul ”Henri Coandă” era programată pentru ora 17:45.
”Lumina Sfântă va fi adusă în România și în acest an tot cu avionul de tip Bombardier Challenger 350, înmatriculat OE-HIL, folosit de omul de afaceri Iulian Dascălu.
Avionul va decola din Tel Aviv (Israel) la ora 15:30 și va ateriza pe aeroportul «Henri Coandă» (Otopeni) din București la ora 17:45. Ulterior, acest avion va zbura din București spre aeroportul din Chișinău (Republica Moldova), iar avioane mai mici vor zbura din capitala României spre alte orașe din țară”, s-a precizat pe pagina de Facebook Boarding Pass.
Operațiunea ”Lumina Sfântă de la Ierusalim” este pregătită, în fiecare an, în cele mai mici amănunte.
După ce avionul Bombardier Challenger 350, înmatriculat OE-HIL, aterizează pe Aeroportul ”Henri Coandă” din București, alte 5 avioane, de dimensiuni mai mici, sunt pregătite pentru parcurge distanțele către alte orașe ale României, dar și către Chișinău, în Republica Moldova.
BoardingPass a prezentat, de altfel, și ”rutele celor cinci avioane care vor transporta Lumina Sfântă în seara zilei de sâmbătă”.
De la Aeroportul ”Henri Coandă”, cele cinci avioane având la bord Lumina Sfântă au zburat pe următoarele rute:
Lumina Sfântă este un miracol care se întâmplă în fiecare an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, Ziua de dinaintea Sfintelor Paşti.
Este considerată de credincioși ca fiind cea mai lungă minune anuală atestată în lumea creştină, evenimentul fiind documentat consecutiv din anul 1106.
Ceremonia începe la amiază, atunci când patriarhul Ierusalimului sau un alt arhiepiscop ortodox spune rugăciunile. Mulţimea adunată cântă apoi ”Doamne miluieşte” (Kyrie eleison în limba greacă), până când Lumina Sfântă coboară şi aprinde o lampă cu ulei de măsline ţinută de patriarh în timp ce el este singur în camera mormântului Mântuitorului.
Ulterior, patriarhul iese din această cameră, spune rugăciunile şi apoi aprinde 33 sau 12 lumânări pe care le împarte credincioşilor. Focul aprinde spontan alte candele şi lumânări din biserică, iar pelerinii povestesc că Focul Sfânt nu arde părul, mîinile și feţele în primele 33 de minute după ce este aprins.
Înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul sau arhiepiscopul slujitor este inspectat de autorităţile Israelului, acesta demonstrând, astfel, că el nu are mijloacele tehnice necesare pentru aprinderea focului.
Prima dată, Lumina Sfântă a fost menţionată într-un document din secolul IV. O descriere detaliată a miracolului este inclusă în jurnalul de călătorie al egumenului rus Daniel, care a fost prezent la slujba din 1106. Daniel menţionează o incandescenţă albastră care coboară din dom către edicula unde patriarhul aşteaptă lumina.
Membru al International Council of Shopping Centers New York, Compania Iulius – controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu – este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 20 de ani în real estate. Compania este prezentă în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava (mai multe informații AICI).
Potrivit Forbes, Iulian Dascălu să menținea, în anul 2022, pe locul doi în topul marilor proprietari de centre comerciale, după NEPI Rockcastle, și pe locul 11 în ceea ce privește averea deținută.
Proiectele companiei – care au schimbat percepția asupra stilului de viață, în ultimă instanță – au redefinit și revitalizat centrele urbană, integrându-se rapid în comunitate.
”Ne dorim ca IULIUS să fie în continuare un loc al inovației, al loialității și al dorinței de a aduce un impact pozitiv în orașele în care activăm. În spatele realizărilor se află peste 1.000 de angajați care, în prezent, reprezintă echipa IULIUS și care aduc, zi de zi, un plus de valoare prin intermediul proiectelor noastre”, spun reprezentanții companiei.
Afacerea de anvergură a lui Iulian Dascălu – licențiat în finanțe-contabilitate în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, respectiv economie și administrarea afacerilor în cadrul Universității de Vest din Timișoara – a început la Iași, acolo unde a fost inaugurat, în anul 2000, primul mall din afara Bucureștiului, dezvoltarea altor proiecte de anvergură fiind constantă.
La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile depăşesc cifra de un miliard de euro, existând în total aproximativ 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), reţeaua de malluri regionale Iulius Mall – din Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava.
Anual, toate aceste spaţii înregistrează peste 70 de milioane de vizite.
”Rolul proiectelor IULIUS este cel de a imprima valoare locurilor în care ne punem amprenta, un deziderat la care contribuie dezvoltarea brandului național pe segmentul office – United Business Center. În doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind poluri regionale de business și comunități creative multinaționale în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 13 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 152.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de sedii de companii și unde lucrează peste 15.000 de angajați”, precizează reprezentanții companiei.
Citește și: