Culturile fermierilor sunt în pericol din cauza unei insecte. Unii dintre specialiști susțin că această creatură este extrem de dăunătoare, putând distruge lanuri de rapiță, dar și culturile de varză sau conopidă. Este vorba despre gărgărița rădăcinilor de rapiță, o insectă dăunătoare care poate să producă pagube mari.
Gărgărița rădăcinilor de rapiță (Aulacobaris coerulescens sau Baris Coerulescens) acționează la începutul creșterii tulpinii. De obicei, insecta se regăsește în zona sudică a țării, dar și în judeul Timiș. Este dezvoltată o singură generație de astfel de gărgărițe pe an. Iarna, gărgărița rădăcinilor de rapiță se adăpostește în stratul superficial al solului de la baza plantelor. Aceasta părăsește locul de hibernare odată cu încălzirea vremii, în martie și aprilie, când temperaturile trec de 9 grade Celsius. Timpul de hrănire se întinde pe o perioadă de până la 30 de zile.
Vezi și: Documentul obligatoriu pe care micii fermieri din România trebuie să-l completeze. Câți BANI se dau
Prezența gărgăriței rădăcinilor de rapiță își are origine în Europa de Vest, în Iran, Asia de mijloc și partea europeană a Rusiei încă din cele mai vechi timpuri. Practic, nu este o specie necunoscută, însă prezența sa ar fi devenit mai proeminentă în ultimii ani. În Ucraina, Franța, Germania și Turcia, prezența insectei a fost raportată. În România, prezența acestui dăunător a fost raportată de specialiști de câțiva ani, însă fără să fie identificată, arată agrointel.ro.
Femelele depun ouă de la mijlocul lunii aprilie până la finalul lunii iunie. De obicei, primele larve ale gărgăriței rădăcinilor de rapiță apar înainte de a treia săptămână a lunii mai, potrivit sursei citate. Această insectă ar fi ușor de recunoscut, deoarece gărgărița este mai mare de 3 mm și are o nuanță albastră metalică, uneori având tentă verzuie.
Vezi și: România, amenințată de DEȘERTIFICARE: fermierii în pragul falimentului din cauza secetei extreme
Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ)