Prima pagină » Actualitate » Cum a făcut un botoșănean 32.000 de euro, în doar DOUĂ luni. Cazarea refugiaților ucraineni, o afacere profitabilă

Cum a făcut un botoșănean 32.000 de euro, în doar DOUĂ luni. Cazarea refugiaților ucraineni, o afacere profitabilă

Cum a făcut un botoșănean 32.000 de euro, în doar DOUĂ luni. Cazarea refugiaților ucraineni, o afacere profitabilă

Cazarea refugiaților ucraineni, refugiați în județul Botoșani, a devenit o activitate profitabilă pentru localnici.

Cei care dețineau imobile mari sau mai multe case au fost cei mai câștigați. De exemplu, un botoșănean a câștigat 32.000 de euro cu cazarea ucrainenilor, în doar două luni, banii venind de la statul român.

Războiul din Ucraina, care tocmai ce a „împlinit” un an, a adus valuri întregi de refugiați ucraineni, pe teritoriul României.

Una din cele mai aglomerate zone a fost județul Botoșani aflat în imediata apropiere a graniței cu Ucraina.

Cazarea refugiaților ucraineni s-a dovedit foarte profitabilă pentru o parte a gazdelor din Botoșani.

Asta în condițiile în care statul român plătește câte 70 de lei pentru cazarea și masa fiecărui refugiat ucrainean.

Cei mai în avantaj au fost românii cu imobile mari, cu multe camere sau chiar cu mai multe case, unde puteau caza cât mai mulți ucraineni.

Pe baza datelor oficiale, citate de botoșăneanul.ro, numai cazarea refugiaților, la persoane fizice, a costat în total, la nivelul județului Botoșani, 500.000 de euro (echivalentul cazării a 190 de refugiați ucraineni).

32.000 de euro în două luni

O singură persoană care a găzduit 36 de ucraineni în perioada de flux maxim a refugiaților primește de la statul român nu mai puțin de 32.000 de euro, aceste sume fiind neimpozitabili.

Propriu-zis, cererile pentru decontarea cazării ucrainenilor, pentru municipiul reședință de județ, se depun la Primăria Botoșani, cu numărul refugiaților trecut pe propria răspundere.

Cea mai mare sumă solicitată în Botoșani, pentru decontare, este de 18.000 de lei, într-o singură lună, pentru cazarea a nouă refugiați, în primăvara lui 2022.

În total, numai pe municipiul Botoșani din martie 2022 până la începutul acestui an, statul român a decontat pentru cazarea refugiaților ucraineni, la persoane fizice, peste 2,3 milioane de lei (adică aproximativ o jumătate de milion de euro).

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele