Prima pagină » Actualitate » Cum a fost „propulsat” președintele PNL Vâlcea pe listele parlamentare, în ciuda acuzațiilor care l-au vizat

Cum a fost „propulsat” președintele PNL Vâlcea pe listele parlamentare, în ciuda acuzațiilor care l-au vizat

Cum a fost „propulsat” președintele PNL Vâlcea pe listele parlamentare, în ciuda acuzațiilor care l-au vizat

Preşedintele filialei Vâlcea a PNL, deputatul Cristian Buican, este un personaj controversat, iar activitățile economice ale familiei sale au ridicat nu numai semne de întrebare numeroase, ci l-au plasat și în atenția instituților care combat fraudele și corupția. Totuși, la nivelul conducerii PNL, se pare că toate informațiile publicate în mass-media nu sunt decât apă de ploaie, iar locul lui Cristian Buican pe listele parlamentare ale PNL a fost „securizat”.

În luna februarie a anului 2024, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală a pus „lupa” pe firma SC Dendros SRL, al cărei unic acționar este chiar Mihai Florin Buican, fratele deputatului liberal Cristian Buican.

Un „mecanism” de fraudare a legii a fost, astfel, descoperit, pentru că fratele deputatului liberal ar fi făcut în așa fel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit. Dar nu numai atât

„Cu scopul de a obține fară drept TVA deductibilă”

După un control la societatea DENDROS SRL, efectuat de către inspectorii antifraudă ai Direcției Generale Antifrauda Fiscală – în intervalul 20.05.2015-17.01.2018 – s-au conturat „indicii temeinice că reprezentantul societății, Buican Mihai Florin, a omis, în parte, în actele contabile și în documentele justificative legale, veniturile realizate din activitatea de exploatare și verificare a masei lemnoase, cu scopul sustragerii de la plata taxei pe valoarea adăugată și diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit”.

Mai mult, inspectorii antifraudă au ajuns la concluzia că se contura „suspiciunea rezonabilă privind constituirea unui mecanism de fraudare a taxei pe valoarea adăugată, prin înregistrarea, în documentele financiar-contabile, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale, cu scopul de a obține fară drept TVA deductibilă și de sustragere de la plata impozitului pe profit”.

Inspectorii antifraudă au reușit, în cursul controlului de amploare, să identifice o adevărată rețea de firme care a construit un tablou sumbru al ilegalităților, potrivit ziaruldevalcea.ro.

Un „mecanism” infracțional pe mai multe paliere

Nivelul A – societatea DENDROS SRL, beneficiară a avantajelor fiscale rezultate ca urmare a neînregistrarii în evidența financiar-contabilă a tuturor veniturilor obținute din exploatarea masei lemnoase, prejudiciind bugetul general consolidat al statului prin nedeclararea și neplata obligațiilor fiscale datorate, precum și prin înregistrarea operațiunilor desfășurate pe circuitul tranzacțional identificat, în scopul diminuării TVA de plată prin creșterea artificială a unei TVA deductibile, cu consecința sustragerii de la înregistrarea și plata obligațiilor fiscale.

Nivelul B – format din 6 entități, respectiv: CATA ANDE SRL, Hobby SRL, Obștea Bercesti Vladoi, Obștea de Moșneni Cozia Priboiasa, Holzindustrie Schweighoffer SRL, Kronospan Sebeș SĂ și 3 instituții publice, respectiv Școala Gimnazială Balota, Școala Budești și o primărie, către care societatea DENDROS SRL a efectuat livrări de bunuri cu taxare inversă, dar nu a declarat și nu a înregistrat, în evidentele financiar-contabile, veniturile aferente acestor tranzacții.

Nivelul B.2 – format din 4 societăți emitente de facturi, respectiv Tutto Fiori SRL, Riko Titi Technics SRL, Prosper OMV SRL, Soul Forest SRL, fară activitate economică reală, tip fantomă/missing trader, care au declarat livrări de bunuri care nu au la bază operațiuni reale și au emis documente fără conținut real, către societatea beneficiară, fără că bunurile înscrise în facturi să circule în realitate și o societate cu activitate economica reală, Adana Impex SRL, ce a emis documente pentru bunurile care au circulat în cadrul circuitului de tranzacționare, mărfuri ce au fost date în consum de societatea beneficiară, fără a fi întocmite documente justificative, totodată, nejustificand consumul acestora.

Documentele furnizate de aceste societăți au fost utilizate de societatea beneficiară – DENDROS pentru înregistrarea de cheltuieli deductibile fiscal, ce au avut drept consecință deducerea, în mod nelegal, a TVA aferentă și diminuarea bazei impozabile pentru calcularea impozitului pe profit.

Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului, în perioada 01.01.2014 – 31.12.2015, de catre societatea DENDROS SRL,  a a fost de 292.098 lei noi (aproape 3 miliarde lei vechi). Numai că fratele deputatului liberal Cristian Buican a scăpat „basma curată”, potrivit sursei citate, tocmai pentru că ar avea „protecția” asigurată de acesta.

Cristian Buican și-ar fi sprijinit „concubina” pentru a obține un post la APIA?

Potrivit ziaruldevalcea.ro, președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, a apărut în centrul atenției și pentru a a existat informația conform căreia și-ar fi angajat concubina – pe fosta ziaristă Mihaela Belet – la APIA.

În scenariu s-ar fi apelat la o „șmecherie administrativă”, pentru că această „concubină” lui Buican ar fi fost, inițial, angajată de ex-liberalul vâlcean, Adrian Pintea, fostul director general al APIA, pe un post la București.

După aceea, femeia ar fi fost transferată la APIA Vâlcea, iar Cristian Buican era acuzat, în luna februarie a acestui an, că face astfel de demersuri cu toate că ar poza în omul „curat și cinstit”.

Ce avere are Cristian Buican și la ce firme este asociat

Din declarația de avere a deputatului liberal Cristian Buican (publicată în data de 12 iunie 2024) aflăm că numărul de terenuri deținute a ajuns… la 12, ultimele trei cumpărate în comuna Galicea, în suprafață de peste 25.000 mp.

La capitolul bunuri mobile, liderul PNL Vâlcea a trecut 5 (cinci) vehicule, ultimul cumpărat în 2016 – un Audi. Averea deputatului Buican mai cuprinde un apartament în Râmnicu Vâlcea, bijuterii de 17.000 euro, două conturi curente la CEC Bank (de 50.000 lei), iar anul trecut a încasat din indemnizații suma de 153.000 lei, mai notează ziaruldevâlcea.ro.

  • Tot în anul 2023, Buican a mai dat împrumuturi în nume personal către SC Lovagro SRL, în sumă de 25.755 lei.
  • De altfel, în declarația de interese, deputatul liberal menționează că este asociat la SC Lovapi SRL și SC Lovagro SRL, ambele cu sediul în Perișani.

La începutul acestui an, polițiștii de la Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea au descins la Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Vâlcea. Oamenii legii au ridicat mai multe documente privitoare la o achiziție dubioasă a instituției din luna aprilie a anului 2023 de la firma SC Lovagro SRL, care-i aparține deputatului Buican.


Citește și:

Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!

Cum arată ACUM Omar Hayssam. Fostul milionar condamnat pentru terorism, internat în spital

Primele IMAGINI cu martora acuzării din dosarul lui Dan Diaconescu. „În Constanța i se spune «Dealerița Poliției»!”

Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Ciucă a împușcat contracte-mamut la MApN! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul de lux

„Nepotul” lui Ciucă, conectat la fieful PNL printr-un primar cercetat de DNA. „Sponsorul din umbră, microbuz de 100.000 €!”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și