Prima pagină » Actualitate » Cum a reacționat acest bărbat – eliberat după 44 de ani de închisoare – când a văzut un smartphone pentru prima dată

Cum a reacționat acest bărbat – eliberat după 44 de ani de închisoare – când a văzut un smartphone pentru prima dată

Cum a reacționat acest bărbat - eliberat după 44 de ani de închisoare - când a văzut un smartphone pentru prima dată

Când a fost închis, în 1970, Otis Johnson a lăsat în urmă o lume foarte diferită. După ce și-a petrecut o parte considerabilă din viață în spatele gratiilor, acest bărbat a devenit cam supărat când s-a rătăcit în Times Square pentru prima dată.

În timp ce a admirat spectacolele uimitoare, Otis Johnson părea să-și dea seama cât de multe a ratat timp 44 de ani cât a fost închis. Văzându-i pe trecători cu smartphone-uri și căști în urechi, aceta a început să se întrebe dacă toți erau agenți secreți ai CIA. Dar, nu pare să fie de mirare, având în vedere că Johnson a fost închis în 1970 și, prin urmare, a ocolit complet revoluția digitală.

Cel mai probabil, el nu a auzit niciodată de oameni precum Steve Jobs, Elon Musk sau Jeff Bezos. Johnson a fost închis când avea 25 de ani pentru tentativa de ucidere a unui ofițer de poliție în mai 1970, la New York – și, când a fost eliberat, avea 69 de ani. Fostul profesor de arte marțiale nu a mărturisit niciodată fapta și și-a menținut nevinovăția.

La eliberarea din închisoare în 2014, Johnson a susținut că i s-a înmânat un act de identitate, documente care atestau istoricul său penal, două bilete de autobuz și 40 de dolari.

„Închisoarea m-a afectat foarte mult”, a spus el pentru Al Jazeera la un an după ce și-a câștigat libertatea. „Reintrarea mea a fost un pic cam grea la început, pentru că lucrurile s-au schimbat”.

Când Johnson a fost închis, primul telefon mobil nici măcar nu fusese încă inventat. Așa că a fost puțin surprins când a văzut panouri cu neon tencuite pe Times Square și că bănuiește că oamenii lipiți de gadgeturile lor ar putea fi agenți guvernamentali.

„M-am gândit: „Ce, toată lumea a devenit CIA sau agenți și chestii de genul asta?” Pentru că asta e singurul lucru la care mă pot gândi dacă cineva se plimbă cu fire în urechi.

Johnson a spus că a fost, de asemenea, nedumerit de faptul că oamenii pot „să meargă și să vorbească la telefon fără măcar să se uite încotro merg”. Progresele tehnologice nu au fost singurele lucruri care s-au schimbat în timp ce Johnson se afla în închisoare, deoarece costul efectuării unui apel la un telefon public a crescut cu 75 la sută.

Pe lângă asta, culoarele supermarketurilor din SUA erau împodobite cu mult mai multe lucruri decât erau la sfârșitul anilor 1960, ceea ce a fost o surpriză pentru Johnson.

„Mănânc lucruri diferite acum pentru că mă uit la toate chestiile astea nebunești pe care le au”, a spus el. „Sunt atât de multe lucruri pe care le poți mânca, așa că este o alegere dificilă să alegi mâncarea pe care o dorești. De exemplu, untul de arahide – avea jeleu în el?

„Și n-am mai văzut așa ceva până acum, cu siguranță nu a fost în sistemul închisorii. Unt de arahide și jeleu în același loc, într-un borcan? Asta a fost ciudat.”

În ciuda dispariției unora dintre gustările sale preferate,  el se decalră încântat de libertatea sa.

„A fi în societate este un sentiment bun, un sentiment foarte bun. A fi în închisoare, poți ieși afară doar în anumite momente. Așa că îmi place să stau la soare și să observ oamenii. E frumos. E plăcut să fiu liber.”

SURSA FOTO
YouTube @ Al Jazeera

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele