Prima pagină » Actualitate » Cum a scăpat un gălățean de amenda primită pentru neplata rovinietei. Procesul verbal de contravenţie, anulat în urma unei gafe a CNAIR

Cum a scăpat un gălățean de amenda primită pentru neplata rovinietei. Procesul verbal de contravenţie, anulat în urma unei gafe a CNAIR

Cum a scăpat un gălățean de amenda primită pentru neplata rovinietei. Procesul verbal de contravenţie, anulat în urma unei gafe a CNAIR
FOTO - Caracter ilustrativ: Promotor

Un precedent la nivel naţional ar putea fi creat, în urma unei decizii a Judecătoriei Galaţi. Un șofer a scăpat de amenda primită pentru neplata rovinietei, după ce instanţa a anulat procesul verbal de contravenţie emis de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe motiv că nu a depus şi imaginile foto sau înregistrările video care au stat la baza întocmirii acestuia. Decizia instanţei nu este însă definitivă.

Conducătorul auto fusese sancţionat cu o amendă de 250 de lei pentru că, pe 4 ianuarie 2022, a circulat pe sectorul de drum DN26 KM 8+800, în localitatea gălăţeană Vânători, fără a deţine rovinietă valabilă.

Procesul verbal de contravenţie fusese întocmit de CNAIR, în data de 21 iulie 2022, pentru încălcarea dispoziţiilor articolului 8, alineatul (1) din O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Instanţa a constatat că procesul-verbal de contravenţie conţine menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

Magistratul care a judecat cazul a stabilit, însă, că – pe lângă condiţiile de formă – procesul verbal de contravenţie trebuia să fie însoţit şi de probele prin care se demonstra că şoferul a circulat fără rovinetă valabilă, scrie Adevărul.

„În aceasta situaţie, procesul-verbal de contravenţie nu poate face prin el însuşi dovada săvârşirii faptei, astfel că intimata are obligaţia de a propune probe în sprijinul vinovăţiei petentului, chiar probele pe baza cărora a fost întocmit procesul-verbal de contravenţie”, se menţionează în cuprinsul deciziei judecătoreşti.

Judecătorul a precizat şi la ce probe face referire:

„Fiind în prezenţa unei fapte contravenţionale care se constată prin mijloace tehnice, instanţa reţine că intimata nu a depus la dosarul cauzei mijloacele materiale de probă constând în imagini foto sau în înregistrări video, care au stat la baza întocmirii procesului-verbal, motiv pentru care procesul-verbal de contravenţie nu are valoare probatorie prin el însuşi, nefiind susţinut de alte probe”, este concluzia instanţei, care a anulat procesul verbal de contravenţie.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și