Un şofer din județul Bihor, implicat într-un accident rutier soldat cu moartea unei femei de 61 ani, a fost trimis în judecată doar pentru vătămare corporală din culpă, pentru că anchetatorii au produs o eroare.
Accidentul rutier s-a produs în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2016, în municipiul Beiuş, atunci când șoferul unei dubiţe, care circula cu viteză, a izbit victima, care mergea ori pe, ori lângă bicicletă (aspect care nu a fost lămuri niciodată), relatează Adevărul.
Femeia a fost transportată la spital în comă, cu multiple fracturi racturi şi a zăcut vreme de 3 luni în spital, dar în data de 28 ianuarie 2017 a murit, din cauza unor complicaţii.
A fost predată familiei, fără ştirea poliţiştilor şi procurorului care desfăşurau ancheta şi care au aflat despre deces abia în ziua în care femeia urma să fie înmormântată.
„M-au sunat să-mi spună că trebuie să facă autopsie. Mama era deja în sicriu, în capelă, erau 300 oameni la înmormântare. Le-am spus că vom ţine slujba de înmormântare, o vom coborî în groapă dar nu o acoperim, să poată să o ia. N-au mai venit”, a povestit, pentru Adevărul, fiul victimei, Imre Ferencz.
Ulterior, anchetatorii au uitat să mai ceară exhumarea victimei pentru autopsiere, singura procedură care putea stabili că moartea a fost cauzată de rănile provocate de accidentul rutier.
Cu toate acestea, însă, acuzaţia adusă şoferului a fost totuşi schimbată, din vătămare corporală din culpă, cea iniţială, în ucidere din culpă.
Dosarul a zăcut în sertarele Poliţiei Rutiere Beiuş şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, timp de 4 ani, iar anchetatorii şi-au amintit de el vara trecută.
Abia atunci au verificat probele și au observat eroarea, astfel că au încercat să „repare” totul. Au trimis o adresă la Serviciul judeţean de Medicină Legală Bihor, ca să întrebe dacă mai e posibilă o necropsie a cadavrului pentru a stabili legătura dintre leziunile provocate în urma accidentului rutier şi moartea victimei. Răspunsul a fost negativ, legiştii explicând că, după 4 ani, din organele defunctei nu a mai rămas nimic.
Atunci, anchetatorii au schimbat, din nou, încadrarea juridică şi l-au trimis în judecată pe şofer sub acuzția de vătămare corporală din culpă, ca şi când victima sa a murit din cauze naturale nu din pricina traumatismelor suferite.
Din acest motiv, familia victimei nu va primi nicio compensare din partea firmei de asigurare, iar şoferul va scăpa cu o pedeapsă mică, în condiţiile în care vătămarea din culpă este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă în timp ce Codul penal prevede strict închisoare, de la 2 la 7 ani pentru uciderea din culpă.