Cum acționează infractorii ROMÂNI în Spania. Detalii oferite de un polițist recunoscut pentru rezultatele sale remarcabile în prinderea hoților
Un polițist din Spania, unul dintre cei mai respectați ofițeri ai Poliției Naționale, recunoscut pentru rezultatele sale remarcabile în prinderea hoților, a dezvăluit detalii despre tipologia hoților străini, inclusiv cei români, care acționează în această țară. De asemenea, a explicat și care sunt strategiile utilizate pentru a-i captura.
Într-un interviu acordat publicației Hoy Aragon, citat de stiridiaspora.ro, ofițerul a subliniat că hoții străini prezintă o diversitate de profiluri și moduri de operare.
Printre aceștia se numără grupuri organizate din Europa de Est, români, croați, dar și infractori din Cuba, Columbia și alte țări sud-americane.
Ofițerul a subliniat importanța înțelegerii modului de gândire și acțiune al hoților, punându-se în locul lor și adaptându-se la mișcările și strategiile acestora. De altfel, metodele de jafuri sunt uneori extrem de inteligente.
„Acești infractori sunt foarte alunecoși și plini de suspiciuni. Vin, comit furtul și apoi pleacă. De obicei, îi urmărim în momentul în care intră, dar suntem capabili să îi demascăm și pe cei mai deștepți”, dezvăluie ofițerul.
În jargonul poliției, acești infractori sunt numiți „Rabos” sau „băieții răi.
„Ei evită sensurile giratorii și intră în străzi secundare pentru a vedea dacă ne întâlnim frontal cu ei când se întorc”, a continuat el.
Atunci când se deplasează pe stradă, de obicei, operează în grupuri de doi în față și unul în spate.
„Intră în centre comerciale sau magazine cu ferestre mari pentru a se uita prin ele și a ne detecta”, a adăugat ofițerul.
Aceste grupuri infracționale utilizează diverse metode pentru a deschide încuietori folosind „chei magice”. Ofițerul se referă în principal la bande formate din români și la cubanezi sau columbieni, care sunt activi în Zaragoza. Dar există și bande de femei, în special din Croația.
Acești infractori se cazează în hoteluri sau apartamente, iar unii dintre ei au fost prinși în timp ce furau biciclete.
Poliția Națională din Zaragoza a recuperat și confiscat o serie de obiecte furate în diverse cazuri. Potrivit ofițerului, acestea includ:
- Bijuterii: Est-europenii, în special românii, tind să se concentreze pe furtul bijuteriilor valoroase;
- Bani: De asemenea, tot românii au o predilecție pentru furtul banilor din locuințe.
- Telefoane mobile, tablete și calculatoare: Latino-americanii și sud-americanii sunt mai interesați de aceste dispozitive electronice.
Modul de acțiune al infractorilor implică intrarea în blocuri de locuințe, în urma unui vecin și explorarea apartamentelor.
Ei își folosesc cunoștințele în legătură cu tipurile de încuietori pentru a ghida partenerul de la parter, iar acesta sună la apartamentele specificate pentru a verifica dacă există cineva în interior.
În cazul în care nu primesc răspuns, infractorii cheamă alți membri ai grupului și pătrund în locuință.
Aceste informații despre preferințele infractorilor în funcție de naționalitate sunt observații generale și pot varia de la caz la caz.
„Și pentru cei care citesc acest mesaj: vă rugăm să acordați atenție încuietorilor. Cheltuim mulți bani pe telefoane mobile, dar adesea neglijăm protejarea casei noastre. Ceea ce le complică munca infractorilor este faptul că le oferim o garanție că nu vor reuși să pătrundă în locuința noastră. Cu cât le facem sarcina mai dificilă, cu atât mai bine”, insistă ofițerul, subliniind un mesaj important, dar dificil de transmis către oameni, necesar pentru prevenirea acestui tip de infracțiuni.