Cum ajung tineri de 20 de ani să TORTUREZE pentru mai mulți bani. Un psiholog criminalist face PROFILUL PSIHOLOGIC al proxeneților ucigași din Oradea

Cum ajung tineri de 20 de ani să TORTUREZE pentru mai mulți bani. Un psiholog criminalist face PROFILUL PSIHOLOGIC al proxeneților ucigași din Oradea
Publicat: 14/06/2024, 08:00

Colonelul (r) Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a analizat, într-un interviu pentru GÂNDUL, cazul abominabil de la Oradea, în care două două surori au fost sechestrate, înfometate și mutilate de trei proxeneți care aveau între 20 și 30 de ani, nemulțumiți că fetele nu produceau mai mulți bani, totul culminând cu moartea uneia dintre ele. Din informațiile apărute după mediatizarea cazului, cele două fete proveneau dintr-o familie fără posibilități, părinții pierzându-și casa, după un credit neachitat la bancă. 

Proxeneții acuzaţi de uciderea tinerei al cărei cadavru ciopârțit a fost găsit marţi în Oradea, într-un geamantan aruncat într-o remorcă, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Toți trei sunt acuzați de omor calificat prin cruzimi. Cadavrul măcelărit al uneia dintre surori a fost găsit lângă un bloc de pe strada Grigore Moisil, în timp ce cealaltă tânără este internată în spital, în stare gravă, fiind găsită bătută îngrozitor, confuză și epuizată.

Polițiștii au descoperit cadavrul fetei după un apel primit la 112, în care spunea că, în momentul în care voia sa plece cu mașina, a fost alertat de un miros înțepător care venea dinspre remorca aflată în parcare.

„Sunt torturate, înfometate, drogate, bătute, nu au cum să scape din plasa aceasta”

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu spune că, în lumea interlopilor, clanurile sunt periculoase, violente și puternice, disputându-și supremația asupra teritoriilor și având o gamă diversificată de nenorociri și răutăți, ajungându-se până la astfel de tragedii.

Liviu Chesnoiu a precizat că, odată intrate în plasa și pe teritoriul acestor proxeneți, aceste femei nu mai au niciun colac de salvare, fiind paralizate de frică, ceea ce s-a întâmplat și cu cele două surori la Oradea.

„După părerea mea de colonel psiholog, astfel de situații, astfel de drame, de tragedii, de crime se tot întâmplă, dar de foarte puține ori ies la suprafață. În cariera mea, am întâlnit foarte multe cazuri de genul acesta. În lumea interlopilor sunt clanuri, pentru că ei nu pot face așa ceva de capul lor într-un oraș mare ca Oradea și atunci își împart teritoriile. Ei câștigă foarte mulți bani din proxenetism, din cămătărie, din taxe de protecție.

Deci, ei au o gamă foarte diversificată, să zicem așa, de răutăți, de nenorociri de genul acesta. Ei au picat acum, cu treaba asta, pentru că necazul le-a împins pe acele fete să facă ceea ce au făcut și au ajuns în plasa acestor proxeneți.

Aceste femei, dacă ajung în plasa acestor indivizi, nu mai au viață. Le iau actele, telefoanele, sunt închise, sunt exploatate la sânge, dacă nu produc nu știu câți bani. Ele sunt torturate, înfometate, drogate, bătute. Nu au cum să scape din plasa aceasta. Nu te pui cu interlopii aceștia, sunt foarte periculoși, au legile lor. Dacă cineva dă din casă, a încurcat-o.

În astfel de situații, trebuie să avem toleranță zero, dar noi nu le protejăm pe aceste fete. Spunem «păi este una din aia», dar stați puțin, cine le apără, cine le ajută pe aceste femei? De frică, ele n-au reușit măcar să încerce să scape”, a explicat colonelul în rezervă Liviu Chesnoiu, care a condus timp de 20 de ani Laboratorul de detecție a comportamentului disimulat de la Constanța,

„Suntem pe cont propriu și, dacă ni se întâmplă ceva, nu sare nimeni să ne ajute”

Liviu Chesnoiu a precizat că instituțiile de forță trebuie să aibă toleranță zero față de astfel de cazuri și față de infractori, iar în efectivele de poliției să fie băgați oameni puternici, cu surse și cu informații, dar și empatici, cu grijă față de om și de problemele lui.

Psihologul criminalist susține că cetățeanul are nevoie să știe că statul îl poate apăra, atunci când este la ananghie, dar recunoaște că, așa cum stau momentan lucrurile, suntem pe cont propriu și trebuie să învățăm să supraviețuim, să ne apărăm și să ne descurcăm singuri.

„Este impardonabil faptul că ar trebui să se știe tot ce se întâmplă pe acolo (n.r. -prin zona cartierului rezidențial unde erau ținute sechestrate cele două surori).  Să fie camere video, monitorizat totul pe informații. Nu se mai lucrează pe chestia asta, pe informații. Un bun politițist își are informatori. Nu se poate să nu răzbată din mediul acela al lor criminal astfel de informații. Dar vă dați seama că ei nu se mai tem de nimic. Dau bani în dreapta și în stânga, mituiesc, nu are nimeni curaj să se ia de ei, pentru că sunt foarte violenți și periculoși.

Trebuie să avem toleranță zero și să să le ajutăm pe aceste fete, care n-au cum să lupte singure. Poliția face față, dar trebuie să mai băgăm în efectiv oameni puternici și dotați cu empatie, trebuie să-l ajuți pe omul respectiv, să faci ceva pentru el.

Înainte nu mișca nimeni, acum au tupeu (n.r. – infractorii), au curaj. Parcă am fi sat fără câini, pentru că legile sunt blânde. Judecătorii n-au curaj să taie în carne vie, procurorii n-au curaj, polițiștii, nu mai zic. Și dacă noi, în aceste instituții de forță, nu mai putem să cerem ajutorul, atunci ce să facem?

Ce trebuie să știm noi? Că suntem pe cont propriu și, dacă ni se întâmplă ceva, nu sare nimeni să ne ajute. Toată lumea se întoarce cu spatele, toată lumea se face că n-a auzit. Sunt răpite femei de pe stradă și nimeni nu intervine. Păi hai să-mpânzim orașele cu camere de vederi, băgăm inteligența artificială la treabă, să intuiască dacă acolo este ceva. Și în secunda doi se duce echipajul acolo.

Nu ne ducem post-mortem să numărăm victime, că la noi, mortul este de vină. Asta trebuie să facem noi și până nu se va întâmpla chestia aceasta, suntem pe cont propriu. Haideți să învățăm cum să facem, cum să ne apărăm singuri, până când se trezește statul acesta„, a mai spus Liviu Chesnoiu.

„Criminalul are întotdeauna niște executați, nu face el chestiile astea”

Proxeneții implicați în cazul de la Oradea sunt două femei și un bărbat, în vârstă de 24, 28 și respectiv 31 de ani. Toți trei sunt acuzați acum de omor calificat în cazul fetei ucise și de tentativă de omor în cazul surorii acesteia, care a supraviețuit ororilor.

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a analizat și un detaliu discrepant în această speță – precizarea a fost făcută de Cristian Ardelean, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor – și anume faptul că  trupul fetei, pus într-un geamantan ascuns într-o remorcă și acoperit cu nisip, a fost descoperit de polițiști după un apel la 112 făcut, surprinzător, chiar de unul dintre cei trei proxeneți.

Din ce spuneți dumneavoastră, dacă respectivul a sunat la 112, poate că, pe undeva, se simte vinovat, el o fi coada de topor. Poate el a executat crima și se simțea, pe undeva, vinovat, împins de la spate. Pentru că întotdeauna criminalul are niște executanți, de multe ori nu face el chestiile astea.

În genele umane există și așa un sentiment de solidaritate, când vezi un om amărât parcă simți nevoia să faci ceva, chiar dacă te incriminezi. Dar poate zice că i se scade puțin din pedeapsă, dacă el a făcut ce-a făcut, să zicem că este un calcul acolo”, a mai spus Liviu Chesnoiu.

„Inculpații le reproșau celor două victime, care se prostituau, că nu produc suficient de mulți bani”

Părinții celor două tinere au aflat din presă că o fiică le-a fost ucisă și alta este în stare critică la spital. Habar nu aveau că fiicele lor erau prizonierele proxeneților.

Cele două victime au fost supuse de-a lungul timpului, în această perioadă, unor agresiuni fizice și psihice ce pot fi catalogate drept cruzimi. Au fost înfometate, ținute în condiții deplorabile, în toaleta imobilului în care locuiau, nu li se oferea mâncare, nu li s-a dat mâncare de aproape două săptămâni. Inculpații le reproșau celor două victime, care se prostituau, că nu produc suficient de mulți bani și se pare că aceasta ar fi cauza aplicării acestor agresiuni”, a spus Cristian Ardelean, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.


CITEȘTE ȘI:

Detalii ȘOCANTE despre viața surorilor exploate și TORTURATE de proxeneții criminali din Oradea. Cum au aflat părinții tinerilor despre tragedie

CADAVRUL din REMORCĂ. Proxeneții criminali din Oradea au fost arestați. Sunt acuzați că au sechestrat, exploatat și TORTURAT două surori

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
România, calificare istorică în optimi la EURO 2024, după scorul de 1-1 cu Slovacia! Meciul...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Decizie privind centralele de apartament din România. Anunț urgent azi, 26 iunie
Românii, val de reproșuri la adresa lui Iohannis. Mesajul care a încins internetul
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×