Cum ajung universitățile să încaseze milioane de euro din taxele studenților străini. Studiu de caz: UMF Iași, peste 12 milioane de euro / an

Publicat: 24 09. 2022, 12:44

Universitățile de Medicină și Farmacie din țară sunt printre singurele instituții de învățământ superior din România care au posibilitatea să strângă mai mulți bani decât primesc de la statul român. Rețeta financiară e bazată în principal pe studenții străini care aleg să se formeze ca medici în România, în contextul în care taxele din țara noastră sunt de până la 10 ori mai mici față de cele din țările alese în mod tradițional de străini: Marea Britanie sau Germania.

O analiză „Gândul” arată că mulți dintre ei preferă țara noastră și pentru că au accesul nemijlocit la pacienți: intră alături de medicii supervizori în saloane, pot pune diagnostice și realiza proceduri medicale minimaliste, aspecte cu care în alte țări se întâlnesc doar începând cu momentul rezidențiatului.

Taxa în anul I: 7.500 de euro / an

„Gândul” s-a uitat în „visteria” UMF „Grigore T. Popa” din Iași, care este a doua universitate de profil din țară după cea din București ca număr de studenți străini atrași – aproape 2.300. Conform taxelor plătite, aceștia aduc anual UMF peste 12 milioane de euro, care devin fonduri proprii și pot fi folosiți în investiții. În mod concret, cei aproape 700 de studenți care intră în anul I în fiecare an, după un proces de admitere care implică inclusiv o viză obținută de aceștia pentru a putea studia în România, achită o taxă de 7.500 de euro pe an. Practic, doar de la studenții înmatriculați în fiecare toamnă UMF încasează peste 5 milioane de euro. Ulterior, până în anul al VI-lea de studiu, aceștia vor plăti câte 5.000 de euro / an. Singura excepție la taxă o reprezintă studenții de la Balneofiziokinetoterapie care învață în limba engleză, achită o taxă de 3.000 de euro pe an, dar ei sunt și cei mai puțini. Acestea însă sunt doar taxele de studiu și de școlarizare.

Universitatea mai încasează însă și la alte capitole în ceea ce privește studenții străini. Cei care au nevoie de un an completare anului terminal, după alinierea la planul de învățământ, ce au maximum 15 credite restante, mai achită o taxă de studii de 1.500 de euro pentru a ajunge la zi. Lucrările practice ce necesită a fi refăcute sunt taxate cu 10 euro / oră, examenul credit sau diferență de credite costă începând cu 80 de euro, iar cei care nu susțin licență în anul în care își finalizează studiile și preferă sesiunea următoare achită 1.000 de euro suplimentar.

5 milioane de euro pe an până la 1 octombrie

UMF Iași ridică în fiecare toamnă peste 5 milioane de euro până la începutul anului universitar fiindcă studenții care se înmatriculează trebuie să plătească integral taxa pentru anul I. Ulterior, cei din ani mai mari, trebuie să achite până pe 14 octombrie prima tranșă de 1.500 de euro, până pe 20 ianuarie 2023 a doua tranșă, tot de 1.500 de euro, iar până pe 3 iunie ultima tranșă, de 2.000 de euro.

UMF Iași a ales să investească o bună parte dintre acești bani: au mai multe proiecte în desfășurare de renovare și abilitarea spațiilor didactice. Una dintre cele mai vizibile achiziții ale lor este cea a unui turn de 14 etaje din inima orașului, unde a funcționat în trecut o universitate privată, și care a fost transformat în loc de studii pentru studenții Facultății de Medicină. Turnul a fost ulterior reabilitat printr-un proiect european cu o valoare de peste 16 milioane de lei.

Taxele pentru studenții străini sunt similare și la celelalte universități din România, însă puține atrag la fel de mulți studenți precum cele de medicină. Astfel, în România se formează medici predominant din țări precum Israel, Franța sau Tunisia, dar sunt și cazuri de tineri din Zimbabwe sau Iran care au urmat studii doar la UMF Iași.


CITEȘTE ȘI:

Tarife ca-n Mamaia! Câți lei trebuie să dea un student pentru o lună de cazare în caminele studențești din Constanța