Românii pun, în mod tradițional, pește pe masă în ziua de Buna Vestire sau Blagoveștenile din 25 martie. Este considerată o sărbătoare deosebit de mare, fiind zi cu dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Paștelui.
Alături de sărbătoarea Floriilor, Buna Vestire este ziua în care Biserica a stabilit că cei care țin postul dur de 40 de zile pot mânca pește. De aceea, cu o zi înainte de sărbătoare, pescăriile și magazinele care vând pește proaspăt sau congelat sunt asaltate de clienți. Totuși, înainte de a cumpăra pește, fiecare trebuie să cunoască o serie de reguli pentru a nu fi victima unei toxinfecții alimentare, peștele fiind un produs deosebit de perisabil.
„În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste (oase), să fie intacte, nedesprinse de carne”, spune un pescar de la Marea Neagră, citat de adevarul.ro.
Şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a avea un peşte prospăt pe masă:
Inspectorii ANPC au descoperit cazuri de pește proaspăt amestecat cu pește vechi de câteva zile, pește vândut ca proaspăt, deși data de consum expirase, pește congelat cu glazură protectoare (gheață) mai multă decât este trecută pe ambalaj, produse preambalate etichetate incorect și altele.
„O abatere frecvent întâlnită este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezintă modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat”, spune Paul Anghel, director ANPC, potrivit mediafax.ro
Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import are termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare.