Cum alegem și cum păstrăm alimentele de pe masa de CRĂCIUN. Sfaturile specialiștilor: „Trebuie să avem grijă”

Publicat: 24 12. 2024, 12:12
Actualizat: 24 12. 2024, 12:13

This browser does not support the video element.

Alexandru Cîrîc, de la Institutul de Cercetări Alimentare, a vorbit despre importanța depozitării corecte a alimentelor. El spune că oamenii trebuie să fie mai întâi atenți la ceea ce cumpără de sărbători, iar apoi să fie atenți la cum păstrează mâncarea în frigider. 

„În primul rând, trebuie să fim atenți la ce cumpărăm, ceea ce băgăm în frigider, până să fim atenți la cum păstrăm în frigider. Trebuie să avem grijă la prospețimea cărnii, trebuie să avem grijă la prospețime ouălor pe care le folosim la salata boeuf.

Trebuie să știm, de pildă, că salata boeuf, pe care o ținem în frigider, de obicei și câte o săptămână, nu este chiar cel mai bine de ținut acolo o săptămână, ci mai mult de trei zile deja prezintă un risc, trebuie spus că maioneza făcută în casă este tot de ținut trei zile, nu mai mult, pentru că de foarte multe ori această salată de boeuf e vedetă, o ținem acoperită, o ținem până o terminăm, putem să o ținem acoperită chiar și cu o folie alimentară, ca să nu oxideze. Tot ceea ce facem pentru masa de Crăciun, depozităm după aceea în cutii închise cât mai bine în frigider.

Ceea ce mâncăm la o masa scoatem din frigider și doar acea cantitate, nu scoatem întreaga cantitate, o încălzim, o refrigerăm iar, pentru că lucrurile acestea pot duce la dezvoltarea unor patogeni. Este bine să încălzim doar porțiile pe care le consumăm la o masa, fiecare încălzire și răcire permite dezvoltarea unor patogeni precum E.coli, Salmonella, Listeria, dacă există acolo, și asta ne poate face rău.”, a spus specialistul.

Ce greșeli fac românii de sărbători în privința mâncării?

„De foarte multe ori ținem platourile pe masa și 12 ore în noaptea de Crăciun sau de Revelion. Este bine ca platourile să le facem cât consumăm în două trei ore, restul să avem în frigider. Sunt alimente care sunt foarte greu de păstrat proaspete. O carne bine făcută se poate păstra o perioadă mai îndelungată decât un sos sau o ciorbă, așadar carnea foarte bine făcută o ținem și o săptămână în frigider, pe când ciorba ar fi bine să nu o ținem atât de mult.”, a mai spus specialistul.

Ce alimente de la masa de Crăciun pot fi congelate cu succes?

„Cărnurile, friptura poate fi congelată fără probleme, dar niciodată nu recongelăm alimentele, putem să congelăm inclusiv cozonacul, el poate fi folosit și în alte deserturi, nu vom congela emulsiile, sosurile, maioneza”, a mai declarat Alexandru Cîrîc.

CITEȘTE ȘI: