Cum ar fi luat naștere pandemia de COVID-19? Ce arată un studiu condus de cercetătorii americani și francezi

Publicat: 20 09. 2024, 11:47
Actualizat: 20 09. 2024, 12:05
Ce arată analiza unui studiu asupra proveniența coronavirsului / sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)

Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani și francezi, Covid-19, virsul care a făcut ravagii la nivel mondial, ar fi apărut la o tarabă dintr-o piață de animale din China. Iată ce arată cel mai nou studiu asupra coronavirusului.

Potrivit analizei unui studiu efectuat de cerecetătorii din SUA și Franța, virusul SARS-CoV-2 ar fi provenit dintr-o piață de animale din China. Experții au condus o analiză genetică amănunțită asupra sutelor de mostre colectate în piața din Wuhan, în primele zile ale pandemiei. Încă de la începutul pandemiei, în jurul provenienței virusului au pendulat mai multe opțiuni. Unii cercetători au luat în considerare că virusul a provenit dintr-un laborator, de exemplu. Acum, însă, cercetătorii au ajuns la o concluzie: una dintre tarabele ale pieței din Wuhan ar fi fost „zona fierbinte” de unde a luat naștere virusul Covid-19.

Vezi și Când vor putea fi disponibile vaccinurile anti-mpox. OMS vrea să declare FOCARUL o urgenţă de sănătate publică

Studiu: Covid-19 ar fi apărut la una dintre tarabele pieței din Wuhan

Cercetătorii americani și francezi sunt convinși că virusul provine de la una dintre tarabele pieței din China. În urma studiului, cercetătorii au căutat și fragmente de cod genetic pentru a stabili care ar fi fost animalele și virusurile prezente în piața respectivă, la momentul la care pandemia a luat naștere. Potrivit datelor, pe lista cercetătorilor apar animale precum porcii-spinoși de Malaya, câinii enot, șobolanii de bambus și civetele de palmier mascate.

Totodată, analiza respectivă nu dovedește că virusul a fost prezent la un animal din piață, înainte de izbucnirea focarului. De asemenea, studiul nu a dovedit, încă, faptul că vreun animal ar fi fost infectat cu acest virus. Chiar și în aceste condiții, cercetătorii americani și francezi sunt convinși că aceea ar fi fost „zona fierbinte” din care a pornit Covid-19.

„Este cu mult dincolo de orice îndoială rezonabilă că așa s-a întâmplat”, a declarat profesorul Michael Worobey de la Universitatea din Arizona, pentru BBC. Expertul a mai menționat că alte teorii apărute în spațiul public au „scenarii absurde cu adevărat fanteziste”.

„Găsim o poveste foarte consecventă în ceea ce privește acest indiciu – chiar și la nivelul unui singur stand – către piață ca fiind originea foarte probabilă a acestei pandemii”, a precizat profesorul american Kristian Andersen de la Scripps Research.

O analiză definitivă ar fi dificilă de oferit, în condițiile în care virusul începuse, deja, să fie răspândit printre oameni. Epidemiologul britanic James Wood, care nu a fost parte a studiului, a precizat că dovezile cercetătorilor sunt „în concordanță cu originea” pandemiei.

„Dovezile sunt în întregime în concordanță cu originea în piața de animale pentru apariția pandemiei”, a precizat epidemiologul.

Ar putea exista focare viitoare, semnalează specialiștii, având în vedere că nu s-ar fi limitat comerțul cu animale sălbatice, după izbucnirea pandemiei de Covid-19.

Vezi și O maladie FOARTE contagioasă face ravagii în școli. Mulți copii mici sunt expuși, iar simptomele sunt îngrijorătoare

Vezi și Variola maimuței stârnește îngrijorare la OMS. O nouă tulpină mutantă provoacă erupții cutanate pe tot corpul

Ce arată statistica

OMS a declarat focarul Covid-19 drept o urgență de sănătate publică la data de 30 ianuarie 2020. A fost declarată pandemie la data de 11 martie 2020. Potrivit worldometers.info, au fost declarate, până la data de 13 aprilie 2024, 704.753.890 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 7 milioane de persoane au decedat. Cele mai multe dintre cazuri au fost înregistrate în SUA – 11.820.082 de cazuri. În România, potrivit site-ului, au fost înregistrate 3.529.735 de cazuri de infectare. Peste 68.000 de persoane au decedat. În Europa, până la data menționată, au fost înregistrate 253.406.198 de cazuri.

De-a lungul timpului, virusul a suferit mutații.

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)