Cum ar putea scăpa Elena Udrea și Ioana Băsescu de unele dintre cele mai răsunătoare dosare penale după decizia ICCJ. Zegrean: „Dacă fost invocată prescripția și s-a respins, nu vor beneficia”

Cum ar putea scăpa Elena Udrea și Ioana Băsescu de unele dintre cele mai răsunătoare dosare penale după decizia ICCJ. Zegrean: „Dacă fost invocată prescripția și s-a respins, nu vor beneficia”
Ioana Băsescu (stânga), Elena Udrea (dreapta)
Publicat: 25/10/2022, 19:48
Actualizat: 25/10/2022, 19:48

Elena Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de unele dintre cele mai răsunătoare dosare penale în urma unei decizii date de Curtea de Casație și Justiție care are la bază termenul de prescripție.

Înalta Curte de Casație și Justiție a emis marţi o decizie privind aplicarea hotărârilor Curţii Constituţionale referitoare la prescrierea faptelor care, conform magistraţilor, va duce la încetarea procesului penal sau la clasarea în mii de cauze.

Astfel toți cei care au fost implicați în dosare penale la care s-a împlinit termenul de prescripție în perioada dintre cele două decizii ale Curții Constituționale beneficiază de împlinirea termenului de prescripție, deci beneficiază de încetarea procesului penal, precizează Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

„În punctul doi vin și spun că dacă s-a discutat în apel, în instanța de apel a fost invocată prescripția și prescripția s-a respins, nu mai poate fi făcută o cerere de contestație în anulare acum, deci aceștia nu vor beneficia”, a mai spus Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

Elena Udrea și fiica fostului președinte, Traian Băsescu ar putea beneficia de această decizie în dosarul „Hidroelectrica” și „Finanțarea campaniei prezidenţiale din anul 2009”.

Dosarul „Hidroelectrica”

Elena Udrea rămâne să fie judecată pe fond în Dosarul Hidroelectrica de magistratul Corina Ciobanu, după ce la termenul din 17 octombrie, avocații fostului ministru al Turismului au recuzat-o pe judecătoare pe motiv că aplică legislația națională în fața dispozițiilor CEDO.

Pe data de 15 septembrie judecătoarea Corina Ciobanu i-a admis Elenei Udrea o serie de excepții de neconstituționalitate legate de dispozițiile care reglementează confiscarea specială. Judecătoarea a dispus, atunci, sesizarea CCR, însă motivarea nu a fost pe placul avocaților Elenei Udrea, care au folosit argumentarea pentru a-l recuza pe magistrat luni, 17 octombrie.

Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Dosarul finanțării campaniei electorale din 2009

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) şi spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedintelui Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte).

Procurorii cereau menținerea pedepsei de 8 ani de detenție pentru Elena Udrea și de 5 ani cu executare pentru Ioana Băsescu.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...