Prima pagină » Actualitate » Cum ar trebui să arate site-ul unei instituții publice din România, conform ghidului realizat de Ministerul Comunicațiilor

Cum ar trebui să arate site-ul unei instituții publice din România, conform ghidului realizat de Ministerul Comunicațiilor

Cum ar trebui să arate site-ul unei instituții publice din România, conform ghidului realizat de Ministerul Comunicațiilor

Instituțiile de stat din România au nevoie să țină pasul cu standardele europene atunci când vine vorba de fluidizarea și ușurarea dialogului dintre ele și cetățeni. Tehnologizarea relațiilor dintre cele două elemente este esențială, mai ales acum când timpul este cea mai importantă resursă.

Este necesar ca operațiunile de orice natură, financiară, socială sauinformativă, să fie accesate și prin paginile web pe care instituțiile de stat le pun la dispoziția românilor. Și de ce este importantă prezența online a unei instituții publice? Deoarece, aduce beneficii precum transparența, economisirea timpului și corectitudinea informațiilor, conform explicaților oferite aici.

Materialul are ca referință de bază, proiectul realizat de Ministerul Comunicațiilor care are ca scop implementarea unor practici bune pentru accesibilitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor cu dizabilități, la serviciile pe care le oferă o instituție în spațiul virtual.

Așadar, Ghidul pentru accesibilitatea paginilor web ale instituțiilor publice din România, realizat de Ministerul Comunicațiilor recomandă 4 caracteristici majore pe care orice site al unei administrații publice sau primării trebuie să le aibă. Acestea sunt:

  1. Perceptibilitatea

Paginile web ale instituțiilor de stat trebuie să fie accesibile, ușor de identificat, ușor de înțeles și funcționale. Perceptibilitatea se referă la accesarea site-urilor prin trei simțuri: văz, auz și/sau tactil. Atunci când un utilizator intră pentru prima dată, de exemplu, pe pagina web a unei primării, trebuie să găsească reprezentarea textuală și descriptivă a informațiilor. Intrările în diferite formulare trebuie să fie cu butoane și etichete text. De asemenea, informațiile prezentate sub formă text trebuie să fie însoțite și de conținut audio, acest lucru fiind util pentru persoanele cu deficiențe de vedere, adică persoanele nevăzătoare. Navigarea pe pagină trebuie să fie ușoară și intuitivă și însoțită de indicații înrămate și culori prin care se atrage atenția la diferite mesaje.

  1. Operabilitatea

Această trăsătură se referă la ușurința cu care se poate lucra pe site. Este utilă funcția de a opera numai de pe tastatură, iar unde nu există această posibilitate, componentele paginii să ofere soluții tehnologice de interacțiune. Un alt aspect important este legat de temporizarea citirii informațiilor, și anume, aceasta nu ar trebui să existe. Dacă sunt informații prezentate sub formă de lumini intermitente, aceasta nu trebuie sălicărească mai mult de 5 secunde. De asemenea, pagina trebuie să furnizeze instrumentele necesare pentru utilizator, astfel încât, el să navigheze ușor și să găsească repede ceea ce caută. Funcția lupei de căutare este esențială, iar titlurile din meniu să aibă etichete informative.

  1. Comprehensibilitatea

O pagină bună de site a unei instituții este aceea care folosește cuvinte simple și ușor de înțeles, iar dacă se folosesc cuvinte necunoscute, se oferă explicații prin texte adiacente. Comprehensibilitatea implică folosirea de cuvinte logice și a unui limbaj inteligibil. Site-ul trebuie să aibă capacitatea de a oferi asistență la introducerea datelor și să încadreze chenarele care au caracter obligatoriu. Totodată, este important ca pagina să ajute useruldacă apar erori pe parcursul navigării și să însoțească la soluționarea lor.

  1. Robustețe

Aici este vorba de capacitatea instituției publice de a reuși să rezolve solicitările cetățenilor prin site-ul pe care-l pune la dispoziție, în mod eficient și pe o lungă durată. Pagina trebuie să fie bine configurată, să nu dea erori chiar și atunci când o accesează un număr mai mare de utilizatori.

În concluzie, pagina web a unei autorități publice trebuie să fie prezentabilă din punct de vedere vizual și intuitivă în navigare. Piața de software oferă și ea programe și portaluri utile pe care instituțiile publice le pot folosi pentru fluidizarea serviciilor online.

Sursa Foto: pexels.com

Autor

Citește și