Cum arată cel mai mare buncăr din Ploiești. Comuniștii l-au construit de teama apocalipsei nucleare! (VIDEO)

Publicat: 04 03. 2021, 10:09
Cum arată cel mai mare buncăr din Ploiești. Comuniștii l-au construit de teama apocalipsei nucleare! (VIDEO) / Foto: Captură YouTube.com

Vizită incredibilă în cel mai mare buncăr antinuclear din Ploiești! În zona fostei fabrici 1 Mai se ascunde adăpostul subteran care a fost construit de comuniști, înainte de 1989, de teama unei apocalipse nucleare.

Jurnalistul Claudius Dociu a filmat în exclusivitate interiorul buncărului, care se întinde pe o suprafață uriașă, fiind „săpat” la o adâncime de peste 15 metri, scrie observatorph.ro.

„Este impresionant”

„Am avut această oportunitate și am profitat de ea. Este impresionant să vezi aceste spații și dotări, inclusiv butelii de oxigen care ar fi asigurat în caz de necesitate ventilația necesară în buncăr”, a declarat jurnalistul ploieștean pentru sursa citată.

Buncărul nu figurează pe lista celor monitorizate de ISU Prahova sau de autoritățile locale și nici nu ar fi aparținut Armatei.

Din păcate, adăpostul subteran se află în paragină. Pe de altă parte, chiar dacă a fost abandonat, în buncăr se regăsesc diverse instalații și utilaje, echipamente de comunicații, măști de protecție pentru un atac chimic/nuclear etc.

Buncăr de vânzare cu 150.000 de euro

În urmă cu aproape zece ani, un buncăr din vremea celui de-al Doilea Război Mondial a fost scos la vânzare cu 150.000 de euro.

Buncărul este situat la doar 3 km de Ploiești, are două niveluri subterane, zeci de camere, grupuri sanitare și curent electric.

Deși se află într-o stare degradată, adăpostul rezistă la orice intemperie. Cele 40-50 de camere pot găzdui numeroase persoane, buncărul fiind întins pe 500 mp.

Asemenea buncăre sunt și în Constanța, de asemenea dezafectate. Ele se află în subsolul unor blocuri sau chiar în centrul orașului.

Și în București sunt numeroase asemenea buncăre. Unul este sub Opera Română, de-a dreptul imens, pentru sute de persoane. Buncărul se întinde până sub statuia lui George Enescu. Este un labirint închis, plin de cămăruțe și toalete, dar se vede că cineva a avut grijă de el, deoarece este restaurat, povestea un explorator urban în 2013, pentru ziare.com.