Cum arată Donețk și Lugansk la o zi după ce Putin a ordonat armatei să intre în regiunile separatiste din Ucraina (GALERIE FOTO)
Civilii ucraineni din regiunile separatiste Donețk și Lugansk caută cu disperare să părăsească zonele care ar putea deveni, în curând, teatru de război. Drumurile sunt înțesate, pe de o parte, cu camioane cu refugiați și ajutoare pentru refugiați, iar pe de altă parte cu camioane și autobuze militare rusești care sunt mobilizate în cele două regiuni separatiste, după ce Rusia le-a recunoscut independența.
Odată cu creșterea tensiunilor în estul Ucrainei, liderii Republicilor Populare Donețk și Lugansk au anunțat o evacuare în masă a civililor în Rusia, urmată de o mobilizare generală ordonată a doua zi. Oficialii celor două regiuni separatiste spun că 44 de regiuni rusești au anunțat că pot oferi refugiu locuitorilor din Donbass. Unii refugiați știu că nu vor mai avea case unde să se întoarcă, pe măsură ce bombardamentele, cel puțin momentan izolate, distrug locuințele, iar pompierii se luptă zadarnic cu focul.
Mii de ucraineni își caută refugiul inclusiv în România, iar numărul celor care trec granița în județul Botoșani a început să crească tot mai mult în ultima perioadă, în contextul tensiunilor dintre Kiev și Moscova.
Între timp, trupele rusești înaintează către cele două regiuni separatiste, iar militarii ucraineni sunt mobilizați, la rândul lor, în linia întâi.
În acest context, Consiliul de Securitate Națională și Apărare (SBO) din Ucraina a solicitat miercuri instituirea stării de urgență la nivel național.
Solicitarea ar urma să fie analizată de către Parlamentul ucrainean în cursul zilei de miercuri, iar dacă va fi aprobată, starea de urgență va fi instituită la nivel național timp de 30 de zile, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, care deja sunt sub administrație politico-militară.
În același timp, autoritățile de la Kiev le-au cerut celor trei milioane de ucraineni care trăiesc în Rusia să părăsească de urgență țara.
Liderul regiunii separatiste Donețk, susținută de Rusia, a declarat miercuri că dorește să își reglementeze pașnic granițele cu Ucraina, dar că își rezervă dreptul de a cere ajutorul „măreței Rusia.
Denis Pușilin conduce autoproclamata Republică Populară Donețk, recunoscută de Rusia săptămâna aceasta, a declarat că este în favoarea dialogului cu Ucraina în primă instanță.
Atmosfera de război se instaurează în cele două regiuni separatiste pe măsură ce conflictul din estul Ucrainei se acutizează.