Cum arată, în prezent, satul din Delta Dunării, unde Ceauşescu voia să facă o fabrică de sticlă. Aici s-au născut 31 de campioni mondiali și olimpici

Publicat: 18 12. 2024, 09:47
Actualizat: 18 12. 2024, 09:49

Satul Caraorman, situat în inima Deltei Dunării, este cunoscut pentru peisajele sale unice, dunele de nisip (inclusiv celebra Duna de Aur) și legendele care îl înconjoară.

Pe vremea regimului comunist, Nicolae Ceaușescu avea planuri ambițioase pentru dezvoltarea Deltei Dunării, inclusiv ideea de a construi o fabrică de sticlă la Caraorman. Aceasta urma să exploateze resursele naturale, în special nisipul cuarțos din zonă, de o calitate excepțională pentru fabricarea sticlei.

Totuși, proiectul nu a fost finalizat, fie din cauza dificultăților logistice, fie din lipsa resurselor suficiente sau a priorităților economice ale regimului.

În prezent, satul pare abandonat de autorități, cu clădirile nefinalizate din vremea comunismului ce-și înalță scheletul din beton într-un peisaj distopic. Numărul locuitorilor a scăzut dramatic, ajungând la 100 de persoane.

„Blocurile care au rămas în urma regimului trecut, au fost achiziționate de anumite persoane fizice, firme, nu s-a dat nicio utilitate. Tot ce s-a putut vinde de aici s-a vândut la fier vechi. Nu avem cu cine să discutăm, respectivii nu ne răspund la adrese. Varianta cea mai bună și cea mai ieftină este: a se dărâma blocurile, a lua o mașină de concasat, piatra rezultată din concasare se poate folosi pentru infrastructura de străzi”, spune primarul din Crişan, Silviu Rahău, pentru Observatornews.ro.

Cu toate acestea, Caraorman este și locul care a dat României 31 de campioni olimpici şi mondiali la caiac-canoe, printre aceștia numărându-se și Toma Simionov, partenerul de barcă al lui Ivan Patzaichin.

„Era un singur televizor în tot satul, era la căminul cultural, un difuzor, care era tot la căminul cultural, dar era pe un stâlp de lemn, o pâlnie ca să se audă. Frate-miu, Gheorghe Simionov, a fost dublu campion olimpic la canoe de doi și dublu campion mondial. Am avut după ce să mă ghidez”, povesteşte Toma Simionov.

Astăzi, Caraorman rămâne un sat pitoresc, izolat, înconjurat de natură sălbatică, și atrage turiști care doresc să exploreze frumusețea Deltei Dunării.

FOTO: Facebook/Caraorman