Prima pagină » Actualitate » Cum arată linia care face legătura cu noua stație de metrou Tudor Arghezi (GALERIE FOTO)

Cum arată linia care face legătura cu noua stație de metrou Tudor Arghezi (GALERIE FOTO)

Lucrările pentru magistrala care se va numi Tudor Arghezi, stație ce va lega Berceni de Șoseaua de Centură au început în luna ianuarie a acestui an. Costul acestei linii de metrou este de aproximativ 50 de milioane de euro, bani care provin în proporție de 85% din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar 15% din bugetul local al Sectorului 4 și dintr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene.

„Lucrările au început de pe data de 4 ianuarie. A început demontarea șinelor existente în momentul acesta, deoarece acestea sunt într-un singur sens. Se creează spațiul necesar pentru a pune această cale de rulaj pe două sensuri. Costul pe care îl presupune această investiție este de aproximativ 50 de milioane de euro, bani care provin în proporție de 85% din POIM, iar 15% din bugetul local al Sectorului 4. Mai mult, am semnat împreună cu Consiliul Județean Ilfov un protocol de colaborare menit să ducă magistrala M2 până în comuna Berceni. Dorința pe care o avem cu colegii noștri din Ilfov este aceea de a mai prelungi încă 3 stații de metrou această magistrală până în comuna Berceni, reușind în modul acesta să creăm o flexibilitate”, spune primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Perioada de execuție este de 22 de luni și se estimează ca lucrarea să fie gata până la sfârșitul anului 2023. Investiţia presupune şi realizarea unei parcări de tip park and ride, pentru a ajunge cat mai repede în centru.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, staţia va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje.

Avem un tunel care trece pe sub Șoseaua Berceni, ce va crea accesul între parcarea park and ride de pe partea cealaltă a drumului. Avem aproximativ 1,7 km de cale ferată pentru metrou. Scopul pe care îl avem este ca într-un timp foarte scurt să transformăm această parte a Sectorului 4 într-un hub de dezvoltare și ne dorim ca din ce în ce mai mulți oameni să vină să lucreze în Sectorul 4”, mai spune primarul Daniel Băluță.

Necesitatea trenurilor urbane în București

Mihai Alexandru Crăciun, specialist în infrastructură: Este un lucru foarte bun că se prelungește metroul pentru ca oamenii să aibă și alte alternative în afară de mașina personală. Metroul trebuie prevăzut să se ducă până în comuna Berceni și trebuia din start să fie linie dublă. Pentru că acest segment este de linie simplă, trenul de acolo nu va putea merge legat până în Pipera. Atunci va crește intervalul de succedare pe toată magistrala. Unele trenuri vor pleca din capătul centurii, unele vor pleca mai dinspre centru. Va fi un avantaj limitat pentru că soluția nu este gândită până la capăt. Este foarte bine că se construiește, pentru că metroul trebuie să iasă din București și să se ducă în zonele limotrofe. După care mai trebuie făcută și rețeaua de trenuri urbane. Un concept care lipsește și care trebuie să lucreze mână în mână cu metroul. Metroul să meargă până imediat dincolo de Centură și trenul urban până la 20-30 km în afara Centurii.

Atunci când nu este trafic, cu mașina facem în jur de patru minute între stație Berceni si „Inelul de Centură”.

„Metroul face în principiu cam două minute pe stație. Din Centură până în centru s-ar face în jur de 15-20 de minute. Cu mașina poate fi oricât. Este impredictibil. Spre deosebire de asta, sistemele feroviare au predictibilitate”, spune Mihai Alexandru Crăciun.

Locuitorii comunei Berceni petrec ore în trafic

Prelungirea metroului până în Berceni este dorința locuitorilor comunei, care ajung să facă și două ore până în București atunci când traficul este aglomerat. Majoritatea locuitorilor din comuna Berceni lucrează în București. În total, comuna are 15.000 de locuitori, dintre care 9.000 oficial, iar aglomerația care se formează în trafic zilnic la orele în vârf le dă bătăi de cap oamenilor.

„Este foarte important ca metroul să ajungă și în comuna Berceni. În momentul de față, în Berceni avem pentru transport o firmă privată de maxi-taxi și STB-ul, cât și cu mașinile personale. Am demarat o campanie de strângere de semnături online și fizic, pentru ca metroul să ajungă până în comună. Berceniul a cunoscut în ultimii ani o expansiune urbană considerabilă si este nevoie de o infrastructură de transport modernă pentru locuitorii comunei, ținând cont de numărul foarte mare de persoane care pleacă spre București, la job,și de aglomerația care se formează la orele de vârf”, spune primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea.

Citește și