Cum arată „SPITALELE pe șine” ucrainene care tratează din mers soldații răniți pe front: „Este o unitate de terapie intensivă completă”
This browser does not support the video element.
Armata ucraineană a transformat vagoanele de tren în „săli de spitale” pentru a evacua soldații răniți de pe front, într-o inițiativă vitală și ingenioasă în războiul cu Rusia. Traseul trenurilor este strict secret, fiind considerate ținte strategice pentru Moscova.
Trenurile „spital” adaptate de armata ucraineană pentru evacuarea soldaților răniți au devenit un element esențial al sistemului sanitar din timpul conflictului. Acestea transportă răniți din zonele de luptă către spitale, într-un traseu care rămâne secret pentru a evita atacurile rusești, relatează CNN.
Majoritatea orașelor din estul Ucrainei sunt supuse unui flux constant de răniți aduși de pe linia frontului. Mulți dintre acești pacienți sunt transportați la sute de kilometri distanță, în locuri mai sigure.
Din cauza riscului ridicat de a fi ținta atacurilor aeriene ale Rusiei, elicopterele sunt rareori folosite, iar ambulanțele nu pot transporta soldați în stare critică pe distanțe lungi.
„Putem face aproape toate tipurile de intervenții aici. Este o unitate de terapie intensivă completă”, a declarat Oleksandr, medic și ofițer al armatei ucrainene, într-un interviu pentru CNN.
Trenurile medicale funcționează cu prioritate față de orice altă garnitură, inclusiv cele care transportă demnitari, și circulă la o viteză redusă de 80 de kilometri pe oră pentru a minimiza balansul.
Deși unitățile de terapie intensivă sunt zguduite constant, fiecare echipament și pat sunt fixate pentru a asigura siguranța pacienților.
În interiorul trenurilor, detalii atent gândite, precum desenele copiilor și simboluri naționale, precum tridentul ucrainean, sunt expuse pentru a ridica moralul soldaților răniți.
Fiecare vagon are o unitate energetică autonomă, alimentată de generatoare, o măsură necesară în contextul atacurilor frecvente asupra infrastructurii energetice ucrainene.