Cum au ajuns PROVOCĂRILE de pe TikTok să pună în PERICOL sănătatea și chiar viața copiilor. Psiholog: ”Preferă să stea în casă, cu telefonul în mână”

Publicat: 04 12. 2024, 08:00

Mihaela Dinu, psiholog clinician în cadrul Organizației „Salvați Copiii”, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre pericolul platformei TikTok, în special pentru psihicul adolescenților, dar și pentru sănătatea lor fizică. Discuția cu psihologul Mihaela Dinu vine după ce „Superman Challenge”, provocarea dramatică de pe TikTok, a băgat peste 20 de copii în spital, într-o singură zi, lucru confirmat chiar de către Alexandru Ulici, managerul de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. 

Managerul unităţii medicale a atras atenția că părinţii ”trebuie să le explice copiilor că nu este în regulă să participe la astfel de provocări”, după ce, în ultimele zile, pe TikTok au apărut imagini cu adolescenţi care se aruncă având mâna întinsă în sus, precum Superman, iar în loc să fie prinşi de prieteni sau colegi implicați în joc, sunt lăsaţi să cadă, suferind astfel răni grave.

„Vorbim, practic, de o transformare a copilului, de incapacitatea de a mai avea empatie”

Psihologul clinician în cadrul Organizației ”Salvați Copiii” a explicat de ce este important să știm cum se joacă pe calculator sau pe telefon noștri copii și de unde poate veni pericolul care, la un moment dat, poate avea repercusiuni fatale.

„Este foarte important să supraveghem copiii, mă refer aici și la modul cum se joacă, să nu ignorăm considerând că este doar o simplă joacă, deoarece nu știm ce repercusiuni poate avea, mai ales joaca aceea care presupune partea aceasta de contact fizic.

Deci, de asta este extrem de important să fim atenți cum se joacă ai noștri copii și să ne gândim la modul în care se propagă astfel de jocuri, de activități, cu o viteză extraordinar de mare, așa cum se întâmplă totul în mediul online. Ce pot să spun este că, în ultima perioadă, am observat, dincolo de implicarea copilului, dorința lui de a imita, dorința de concurență, de competiție.

Vorbim, practic, de o transformare a copilului, de incapacitatea de a mai avea empatie și ne întâlnim cu ceea ce numim noi disocierea din punct de vedere emoțional, adică incapacitatea de a mai prevedea astfel de pericole și de a empatiza dacă se întâmplă astfel de situații vizavi de sănătatea unui copil„, a spus Mihaela Dinu.

„Cred că asta se va accentua în următorii ani, la cum vedem că merg lucrurile și cum relaționează tinerii în online”

Psihologul consideră că autoritățile statului trebuie să schimbe legislația în ceea ce privește accesul copiilor la aceste rețele de socializare, mai ales în condițiile în care multele ore petrecute pe internet estompează empatia și emoția, care nu prea se mai regăsesc la copii și la adolescenți, deoarece aceștia nu mai socializează cu adevărat față în față, ci doar prin ecranul telefonului.

În primul rând, ar trebui să fie supravegheată activitatea pe rețele – nu doar de către părinți, ci și de autorități. Vorbim aici, poate, de o schimbare a legislației în ceea ce privește accesul la aceste rețele, amplificat puțin controlul asupra acestor rețele și a ceea ce se propagă acolo. Noi, cei de la Salvați Copiii, am făcut propuneri care să interzică utilizarea acestei rețele (n.r. – TikTok) până la o anumită vârstă. Să ne gândim că ea vine dintr-o altă țară, care are alte scopuri sau este văzută într-un alt mod, iar copiii noștri sunt practic manipulați cu ceea ce se întâmplă acolo.

Și mai văd un pericol, prin faptul că nici părinții nu sunt interesați de ceea ce se întâmplă acolo și atunci ar putea minimiza efectele negative ale acelei rețele. Ce poate să se întâmple? Este o rețea, este acolo în online, este un mediu virtual, nu-mi atinge copilul. Cam asta este gândirea. Ba da, repercusiunile pot fi extrem de grave și ele pot duce la deteriorarea stării sănătății copilului, nu mai vorbim de partea lui emoțională, mai exact de pierderea abilităților empatice ale copilului.

Mai exact, să empatizeze cu ceea ce ar putea însemna rănirea unui unui alt copil sau chiar propria rănire de către alții. Partea asta de emoție se estompează, pentru că nu prea o mai regăsesc în rândul adolescenților și preadolescenților. De ce? Pentru că nu mai au ocazia să petreacă timp față în față, pentru că empatia se dezvoltă prin relație directă, ori ei nu mai au aceste relații directe cu copiii de aceeași vârstă, iar acest lucru este un efect psihologic pe care îl vedem în astfel de situații.

Din păcate, cred că asta se va accentua în următorii ani, la cum vedem că merg lucrurile și cum relaționează ei în online. Preferă să stea fiecare în casa lui cu telefonul în mână și să vorbească. Este  o îndepărtare din punct de vedere social. Chiar și titulatura de rețele sociale mie mi se pare puțin neadecvată, pentru că nu așa socializăm. Socializare înseamnă să stai față în față”, susține psihologul.

”Comunicarea salvează și rezolvă situațiile dificile, conflictele”

Mihaela Dinu susține că extrem de importantă este și comunicarea părinte-copil, disponibilitatea părinților de a-și asculta copiii și de a-i susține necondiționat.

„Să nu minimizăm efectele acestor rețele de socializare, în contextul în care noi, ca adulți, nu suntem implicați direct acolo. Practic, să observăm mult mai atenți și să fim mult mai vigilenți, pentru că, fiind adulți, avem capacitatea de a prevedea pericolele, iar asta le lipsește adolescenților, și este normal. La vârsta adolescenței, ei nu au capacitatea de a prevedea pericolele și atunci suntem acolo, noi, adulții.

Când mă refeream la contactul față în față, de fapt mă refeream și la comunicarea dintre părinți și copii, de disponibilitatea emoțională pe care să o aibă părintele în comunicarea cu propriii copii. Atunci când copilul dorește să vorbească, părintele să fie acolo necondiționat și, indiferent ce i-ar povesti și ce s-ar întâmpla, să știe că este un sprijin acolo necondiționat pentru copil. Da, comunicarea de fapt este cea care ne salvează, dacă vreți, și ea ne rezolvă situațiile dificile, conflictele în care ne-am putea regăsi.

Comunicarea directă care înseamnă că mă întorc la față în față, ochi în ochi, disponibilitatea de timp pe care s-o aibă adulții pentru copiii lor. Da, situațiile care se întâmplă pe aceste rețele sunt îngrijorătoare, deoarece ne referim la schimbări comportamentale pe care le regăsim din ce în ce mai prezente în rândul copiilor din toate mediile, dar mai ales la schimbări din punct de vedere emoțional. Și gândiți-vă că, dacă ei se formează așa, cum vor fi ca viitori adulți, deoarece acum se pun bazele personalității, se pun bazele unor valori, a unor principii, după care va funcționa societatea noastră”, a conchis psihologul Mihaela Dinu.

„Am avut 20 de pacienţi cu fracturi şi traumatisme importante”

Declarațiile și semnalul de alarmă au fost făcute publice de Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Copii ”Grigore Alexandrescu”, care a adăugat că doi dintre aceşti copii au nevoie de intervenţie chirurgicală. Acesta a declarat, pentru News.ro, că încă de vineri au început să apara pacienţi cu fracturi în urma acestui challenge pe TikTok.

Copiii se aruncă având mâna în faţă, precum Superman, şi se lovesc de podea, provocându-şi răni grave. Alexandru Ulici trage un semnal de alarmă şi afirmă că părinţii trebuie să le explice copiilor cât de periculoasă este această provocare.

De vineri au început să apară pacienţi cu fracturi în urma unui aşa-zis challenge pe TikTok, se cheamă Superman Challenge. Dacă iniţial fenomenul părea anodin, numărul de pacienţi a crescut progresiv, astfel încât numai ieri în gardă am avut 20 de pacienţi cu fracturi şi traumatisme importante.

Dintre aceşti pacienţi, doi sunt astăzi pe program operator, având nevoie de intervenţie chirurgicală pentru fractură de humerus şi fractură de antebraţ. Tragem un semnal de alarmă, pentru că pare a fi un fenomen îngrijorător, periculos pentru copii, îşi pot produce accidentări severe şi îşi pot rata atât cursurile, cât şi vacanţa”, a spus Alexandru Ulici.

Se aruncă cu mâna în faţă, spunând că sunt Superman şi ceilalţi îi lasă să cadă lovindu-se de alte obiecte, de podea”, a adăugat managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”.

Adolescentă de 15 ani, moarte înfiorătoare, după ce ar fi acceptat o provocare de pe TikTok

În luna octombrie, o adolescentă de 15 ani, din Călărași, a fost găsită moartă în casă de două prietene şi de tatăl uneia dintre ele. Adolescenta a ales o moarte înspăimântătoare, după ce, ar fi acceptat o provocare de pe TikTok.

Se pare că adolescenta a ajuns acasă în jurul orei prânzului și, pentru că era singură în casă, și-a pus în aplicare planul macabru. Adolescenta și-a pus pe trahee un picior al patului și și-a blocat gura cu o pereche de șosete.

Patforma TikTok, dată în judecată de părinți, după sinuciderea unor adolescenți

Situația din România nu este una singurală. Mai multe familii din Franţa au dat în judecată TikTok, din cauza conținutului extrem de violent, după ce doi adolescenți s-au sinucis, potrivit părinților, din cauza unor videoclipuri urmărite pe platformă.

Este vorba despre videoclipuri care promovează sinuciderea și automutilitarea. La acestea ar fi fost expuși cei șapte adolescenți ale căror familii au dat platforma în judecată.

Părinții acuză TikTok că, în urma unor astfel de imagini video, doi dintre adolescenții în vârstă de 15 ani și-au luat viața. TikTok, Facebook și Instagram se confruntă în prezent cu sute de procese în SUA, fiind acuzate că au afectat sănătatea mintală a milioane de copii.

În România, ultimele date arată că aproape 9 milioane de oameni au aplicația TikTok descărcată în telefon, iar dacă ne uităm la datele la nivel mondial, TikTok are peste un miliard de utilizatori activi lunar în întreaga lume. Doar în SUA, veniturile TikTok au ajuns la 16 miliarde de dolari în 2023.


CITEȘTE ȘI:

„Superman Challenge”, provocarea HALUCIANANTĂ de pe Tik-Tok care a băgat peste 20 de copii în spital, într-o singură zi