Prima pagină » Actualitate » Cum au arătat imaginile de la REVOLUȚIE în primul reportaj BBC făcut după împușcarea lui CEAUȘESCU: „Triumful asupra tiraniei”

Cum au arătat imaginile de la REVOLUȚIE în primul reportaj BBC făcut după împușcarea lui CEAUȘESCU: „Triumful asupra tiraniei”

În seara de 21 decembrie 1989, forțele de represiune ale regimului comunist, condus de Nicolae Ceaușescu, au deschis focul împotriva manifestanților care ridicaseră o baricadă în zona Hotelului Intercontinental. Ceaușescu era încă la putere, la acel moment, deși mitingul din 21 decembrie, organizat în București, se terminase într-un mod neașteptat, tensiunea crescuse gradual, iar oamenii se regrupaseră pe străzile din jurul centrului Capitalei, strigând lozinci împotriva dictatorului.

După ce Revoluția Română a triumfat, John Simpson de la BBC a fost primul jurnalist străin care a prezentat lumii măcelul din zona Intercontinental, din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989.

  • Baricada de la Intercontinental a început să fie ridicată în ziua de 21 decembrie, în jurul orei 17.00.
  • La teleconferința desfășurată de la ora 18.00, Nicolae Ceaușescu repetase ideea că în România există o acţiune organizată şi dirijată, de destabilizare, şi a decretat mobilizarea generală.
  • La orele 22.45, un efectiv de 784 de cadre şi elevi ai Academiei Militare, îmbarcat în autobuze, a ajuns în faţa sediului Comitetului Central (CC), formând un dispozitiv de blocare în zona Hotelului Intercontinental, în spatele dispozitivului deja existent format din militari ai UM 01908 Bucureşti (MApN).
  • În jurul orelor 23:00, Vasile Milea, ministrul Apărării, a ordonat ca baricada să fie înlăturată cu ajutorul tancurilor, ordin care s-a executat.
  • În jurul orelor 24:00, forţele de represiune au tras în plin asupra revoluţionarilor, rezultând numeroşi morţi şi răniţi. 

Represiunea a continuat până în jurul orelor 02:00 din ziua de 22 decembrie 1989, acţionându-se cu violenţă extremă. Au fost arestate 1.245 de persoane, dintre care 670 au fost introduse direct în Penitenciarul Jilava, iar altele au ajuns în acelaşi loc de detenţie după ce, în prealabil, au fost ținute în unele unităţi de miliţie şi Securitate, unde au fost supuse violenţelor. 

A fost o mare greșeală să creadă că oamenii mai au încredere în el”

În acest repotaj al BBC, din ianuarie 1990, jurnalistul John Simpson a vorbit despre revolta românilor împotriva dictaturii ceaușiste, despre Securitatea care a fost la ordinele dictatorului – „Poliția Secretă” – și a prezentat întregii lumi primele imagini din timpul Revoluției române și din primele zile ale României post-comuniste.

În timp ce John Simpson vorbea din fața fostului sediu al Comitetului Central al PCR, după căderea comunismului și împușcarea dictatorului Nicolae Ceaușescu, Bucureștiul era după primele ore de ninsoare, oamenii mergeau liniștiți pe străzi, iar în fața clădirii de pe care fugise în 22 decembrie ultimul președinte comunist mai rămăsese doar un tanc.

John Simpson a amintit, la începutul reportajului, că Nicolae Ceaușescu a insistat să se adreseze muncitorilor din Capitală, în 21 decembrie 1989, numai că mitingul organizat nu a decurs conform planurilor, iar nemulțumirea care mocnea de mai mult timp a izbucnit.

John Simpson de la BBC a fost primul jurnalist străin care a prezentat lumii măcelul de la Inter.

A fost o mare greșeală să creadă (n.red. – Nicolae Ceaușescu) că oamenii mai au încredere în el. Sub protecția anonimatului, oameni din mulțime au dat startul preotestelor”, a spus jurnalistul BBC.

Nicolae Ceaușescu a insistat să se adreseze muncitorilor din Capitală, în data de 21 decembrie 1989

Fluierăturile din mulțime au fost primul semn că în București urma să se întâmple ceva ce părea, cel puțin pentru Nicolae Ceaușescu, imposibil, o răsturnare a unui regim care se dovedise a fi, până atunci, de neclintit.

Însuși Nicolae Ceaușescu și-a întrerupt discursul și a privit, nedumerit, către oamenii aduși la acest miting, iar cei din camarila sa încercau să îl determine să plece din balcon.

Nicolae Ceaușescu și-a întrerupt discursul după ce au început fluierăturile din mulțime.

După câteva zeci de secunde, transmisiunea live a TVR a fost întreruptă, iar evenimentele au luat o turnură la care nimeni nu se așteptase.

TAB-uri scoase în stradă de regimul comunist, în data de 21 decembrie 1989

În jurul orelor 23:00, ministrul Vasile Milea a ordonat ca baricada să fie înlăturată cu ajutorul tancurilor

O parte din mulțime s-a îndreptat către Hotelul Intercontinental, iar revoluţionarii – au dat dovadă de curaj şi spirit de sacrificiu – au ridicat o baricadă. Scopul era acela de împiedica acţiunile forţelor de represiune. Cu toate acestea, însă, foarte mulţi revoluţionari au fost brutalizaţi, urcaţi în camioane şi reţinuţi.

Totuși, baricada ridicată la Intercontinental s-a dovedit a fi eficientă, iar încercările de a o înlătura prin folosirea TAB-urilor au eşuat.

TAB-urile nu au putut distruge baricada de la Inter.

În jurul orelor 23:00, ministrul Apărării, generalul Vasile Milea, care ulterior s-a sinucis, a ordonat ca baricada să fie înlăturată cu ajutorul tancurilor, ordin care s-a executat.

  • Imediat după acest moment, zona a fost ocupată de forţele de ordine ale Ministerului de Interne, cărora le-au urmat efectivele UM 01908 Bucureşti şi ale Academiei Militare.
  • Revoluţionarii au fost obligaţi să se retragă pe străzile adiacente.

Probatoriul administrat a relevat că, iniţial, forţele de represiune au executat focuri de armă în plan vertical sau într-un plan de 45 de grade, cu scopul de a-i intimida şi dispersa pe revoluţionari. Treptat, unghiul de deschidere a focurilor de armă a coborât, astfel încât, în jurul orelor 24:00, forţele de represiune au tras în plin asupra revoluţionarilor, rezultând numeroşi morţi şi răniţi”, s-a arătat în rechizitoriul întocmit de procurori.

În jurul orelor 24:00, forţele de represiune au tras în plin asupra revoluţionarilor.

„(…) În jurul orelor 20.00-21.00, focul a fost deschis de soldaţi, trăgând cu trasoare în aer, pentru intimidare. Se vedeau trasoarele fluorescente. În jurul orei 23.00, soldaţii au deschis focul, trăgând foc cu foc în populaţie. Am văzut oameni căzând”, a povestit unul dintre revoluționarii care au scăpat cu viață după intervenția forțelor de represiune.

„Responsabilitatea penală pentru represiunea revoluţionarilor, în intervalul 17-22 decembrie 1989, revine fostul preşedinte Ceauşescu Nicolae”

Conform probatoriului administrat, în intervalul 16-22 decembrie 1989, orele 12:00, au fost înregistrate 153 de persoane decedate, alte 831 rănite și 890 de revoluţionari reţinuţi sau lipsiţi de libertate.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, coordonarea represiunii a fost făcută de preşedintele Nicolae Ceauşescu (comandant suprem al forţelor armate), prin intermediul vârfurilor de comandă din cadrul Ministerului de Interne – Departamentul Securității Statului şi MApN. Au fost implicaţi direct şi toţi şefii de direcţii militare aparţinând MI–DSS şi MApN.

„Pe cale de consecinţă, responsabilitatea penală pentru represiunea revoluţionarilor, în intervalul 17-22 decembrie 1989, revine fostul preşedinte Ceauşescu Nicolae şi vârfurilor de comandă ale MApN şi ale MI-DSS

  • Represiunea exercitată în centrul capitalei, în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, a constituit un aparent succes pentru regimul Ceauşescu, având în vedere că s-a reuşit împrăştierea revoluţionarilor şi curăţarea zonei centrale. 
  • Cu toate acestea, în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, de pe platformele industriale ale Bucureştilor s-au format coloane masive cu muncitori care, în jurul orelor 07.00-08.00, s-au pus în mişcare spre centrul oraşului, obiectivul final al deplasării constituindu-l piaţa din faţa sediului CC al PCR (locaţie unde cuplul prezidenţial Ceuşescu a înnoptat). 

Ce s-a întâmplat, începând cu 22 decembrie, ora 13.00, a putut fi urmărit la televizor, pentru că, după decolarea elicopterului prezidenţial de pe terasa CC al PCR, coloanele de revoluţionari s-au îndreptat spre Televiziunea Română, au pătruns în zona studiourilor, de unde a început transmisiunea în direct”, s-a precizat în același rechizitoriu.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați și executați pe 25 decembrie 1989, la ora 14:45, la Cazarma UM 01417 din Târgoviște.

Decizia a fost anunțată și prin comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 3 din 26 decembrie 1989:

„Luni, 25 decembrie 1989, a avut loc procesul lui Nicolae Ceauşescu şi al Elenei Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar.

Capetele de acuzare au fost:

  • Genocid – peste 60 000 de victime.
  • Subminarea puterii de stat prin organizarea de acţiuni armate împotriva poporului şi a puterii de stat.
  • Infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc.
  • Subminarea economiei naţionale.
  • Încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la bănci străine.

Pentru aceste crime grave săvârşite împotriva poporului român şi a României, INCULPAŢII NICOLAE CEAUŞESCU ŞI ELENA CEAUŞESCU AU FOST CONDAMNAŢI LA MOARTE şi confiscarea averii.

Sentinţa a rămas definitivă şi a fost executată”.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și