Prima pagină » Actualitate » Cum au ascuns bani în celula lui Nuțu Cămătaru gardienii de la Penitenciarul Jilava. Incidentul „fabricat” l-a costat pe liderul interlop încă șase luni de pușcărie (EXCLUSIV)

Cum au ascuns bani în celula lui Nuțu Cămătaru gardienii de la Penitenciarul Jilava. Incidentul „fabricat” l-a costat pe liderul interlop încă șase luni de pușcărie (EXCLUSIV)

Cum au ascuns bani în celula lui Nuțu Cămătaru gardienii de la Penitenciarul Jilava. Incidentul „fabricat” l-a costat pe liderul interlop încă șase luni de pușcărie (EXCLUSIV)
Foto - Mihai Pop

Conducerea Penitenciarului Jilava ar fi pus la cale o înscenare prin care liderul interlop Ion Balint, alias Nuțu Cămătaru nu a mai putut obține liberarea condiționată. Incidentul a fost menționat în cartea intitulată „Dresor de lei și de fraieri”, pe care Codin Maticiuc a scris-o despre viața celebrului lider interlop. Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au povestit, pentru Gândul, ce se ascunde în spatele acestei povești care pare desprinsă dintr-un film.

Ion Balint a povestit în cartea semnată de Codin Maticiuc că, în timp ce își executa pedeapsa la Penitenciarul Jilava, un gardian, un anume Vărzaru, i-ar fi aruncat pe podeaua celulei o bancnotă de un leu, după care i-ar fi reproșat că deține bani cash în închisoare, ceea ce este ilegal, iar deținutul a pierdur unele beneficii câștigate în urma bunei purtări. Totuși, povestea este mult mai amplă, în condițiile în care Nuțu Cămătaru a ales să dezvăluie numai o mică parte.

În 2004, la scurt timp după înființarea DIICOT, sub coordonarea procurorului Marian Sîntion au fost organizate descinderi la membri clanului, inclusiv în vilele fraților Ion și Vasile Balint, alias Nuțu și Sile Cămătaru.

Acțiunea anchetatorilor surprins atunci societatea, în condițiile în care clanul Cămătarilor domina lumea interlopă bucureșteană încă de la jumătatea anilor ’90, iar liderii grupării păreau de neatins.

Cei doi au fost trimiși în judecată și condamnați alături de majoritatea oamenilor lor de încredere. Spre sfârșitul pedepsei, deținutul Ion Balint a fost transferat la Penitenciarul Jilava, care are regim de executare deschis și semideschis, de unde urma să fie liberat condiționat, conform legii.

Surse din cadrul ANP au dezvăluit, pentru Gandul, că după ce Ion Balint a făcut cerere de liberare,  procurorul Marian Sîntion, care îl băgase la închisoare, ar fi trimis la Jilava copia unui nou dosar, de 3.000 de file, în care liderul clanului Cămătarilor urma să primească o nouă condamnare. Ca urmare, anchetatorii bănuiau că, odată eliberat, Nuțu ar fi putut să fugă din țară.

Nuțu Cămătaru nu a reclamat niciodată presupusul abuz

Sursele citate susțin că, la nivelul conducerii de atunci a penitenciarului s-ar fi stabilit ca lui Nuțu să i se „fabrice” un incident suficient de grav pentru a i se amâna liberarea, în așa fel încât condamnarea următoare să-l găsească tot în închisoare.

În aceste condiții, a fost organizat un  control în timpul căruia unui din gradieni ar fi strecurat bancnota de 1 leu într-o agendă a deținutului, iar agentul de penitenciare Marian Vărzaru a făcut descoperirea.

Pentru că deținerea de bani în închisoare este strict interzisă, pe numele lui Ion Balint a fost întocmit un raport de incident, iar suma de 1 leu a fost suficientă pentru ca acesta să piardă toate privilegiile pe care le câștigase pe cale legală dar și să primească, din partea instanței o amânare de jumătate de an până la liberarea condiționată.

Cele șase luni au fost, însă, suficiente pentru ca Nuțu Cămătaru să fie condamnat din nou. Deținutul nu ar fi depus niciodată o plângere pentru abuz în serviciu împotriva gardienilor de la Jilava, mai ales că avea de executat ani buni de detenție și o relație proastă cu reprezentanții Administrației Naționale nu ar fi fost în interesul său.

 

 

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele