Un număr de 200 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la un centru din Cluj au fost distruse, după ce – în timpul nopţii – frigiderul în care erau depozitate s-a stricat.
Cadrele medicale au constatat, dimineata, că frigiderul nu mai avea temperatura ideală pentru a depozita vaccinurile şi, astfel, au luat decizia de a scoate acele doze compromise din uz.
Dimineaţa s-a constat că temperatura nu era cea care trebui în frigiderul în care erau stocate dozele de vaccin. În consecinţă, au fost scoase din uz circa 200 de doze de vaccin. Acestea au fost înlocuite”, a spus Mihai Mleşniţe, manager Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj Napoca, citat de Antena 3.
Persoanele programate pentru imunizare au fost nevoite fie să meargă la un alt centru de vaccinare, fie să amâne până când dozele vor fi înlocuite.
Pacienţii care erau programaţi în ziua respectivă, în urma discuţiilor cu celelalte centre de vaccinare au fost redirecţionaţi, până când noi am primit alte doze de vaccin”, a spus Mihai Mleşniţe.
Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început cu stângul la centrul din Petroșani, după ce 10 flacoane cu 60 de doze au fost distruse.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Sebastian Mezei, a anunțat faptul că cele zece flacoane de vaccin anti-COVID-19, care fuseseră livrate la centrul din Petroșani în cursul zilei de duminică, 17 ianuarie, au fost distruse după ce o asistentă comunitară nu le-a păstrat la temperatura corespunzătoare, relatează Adevărul.
Dozele urmau să fie folosite începând de luni, 18 ianuarie, dar procesul de vaccinare s-a făcut cu întârziere, după ce au fost aduse alte doze, prin intermediul DSP Hunedoara.
Ele trebuiau ţinute la o temperatură de 2 – 8 grade Celsius, timp de 120 de ore după degivrare, însă ea le-a introdus într-un congelator, unde au stat la -19 grade Celsius”, a declarat şeful DSP Hunedoara, notează Ziarul Hunedoreanului.
Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 şi sunt infectate deja cu virusul, însă nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatice, se pot imuniza fără să existe efecte secundare, spune medicul infecționist Adrian Marinescu pentru GÂNDUL.
Nu se întâmplă nimic rău prin faptul că se vaccinează cineva care este asimptomatic. Ce este important în momentul în care facem un vaccin este să nu avem o simptomatologie acută. Dacă avem o simptomatologie specifică SARS-COV-2, facem febră ș.a.m., este bine să amânăm vaccinarea. Dacă suntem asimptomatici nu este niciun fel de problemă pentru că practic nu sunt modicări importante de tipul inflamației și atunci nu interfererează în niciun fel. Vom avea un dublu mecanism prin care obținem anticorpi. Dacă avem un test pozitiv vom amâna însă vaccinarea. Însă dacă, suntem în situația în care ne-am infectat înainte și nu ne-am testat și nu avem simptome, nu este niciun fel de problemă”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu.