Cum au fost eliberați cei trei israelieni acuzați că au ucis un palestinian, în Istanbul. Argumentele avocaților Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu

Publicat: 23 10. 2024, 14:26
Actualizat: 23 10. 2024, 14:53

Cei trei israelieni acuzați că ar fi comis atacul armat de la Istanbul din august 2024, apărați de celebri avocați Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu, au fost eliberați prin deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a decis în mod definitiv să nu îi extrădeze in Turcia, unde riscau să fie condamnați pe viață sau omorați. Avocatul Cristian Ene a detaliat pentru Gândul care au fost argumentele prin care, cel mai probabil, spun apărătorii, conform probelor depuse, i-au salvat de la moarte.

Cei doi avocați români Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu au convins completurile instanței supreme să nu îi extrădeze în Turcia pe cei trei cetățeni israelieni acuzați de statul turc că ar fi comis atacul armat de la Istanbul din august 2024.

În 21 august 2024 trei cetățeni israelieni au fost reținuți pe aeroportul Otopeni, la trei zile după atacul din 18 august din Istanbul.

Turcia îi acuză de uciderea  omului de afaceri palestian Abdulkadir Anas, bănuit ca ar fi susținut financiar organizația teroristă Hamas și de rănirea altor două persoane, cu privire la care existau aceleași suspiciuni, conform detaliilor furnizate de apărătorii celor trei israelieni, respectiv Salalha Taymoor, Shtiwy Ghazi și Ahmad Salman.

Curtea de Apel București, prima instanță de judecată, a respins cererea de extrădare formulată de Turcia, iar ulterior, completurile de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, pe 16, 21 și 22 octombrie, contestațiile parchetului și au menținut definitiv decizia de refuz de extrădare.

„În contextul în care președintele Turciei Erdogan a etichetat Israelul ca fiind «stat terorist», exista pericolul ca, odată extrădați, cei trei cetățeni israelieni să fie supuși unor tratamente inumane”, susține echipa de avocați formată din Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu, care a asigurat asistența juridică pe toată perioada derulării procedurii finalizate cu eliberarea celor trei israelieni și cu respingerea cererii de extrădare în Turcia.

Probele aduse în instanță

Într-o declarație în exclusivitate, avocatul Cristian Ene a detaliat argumentele prezentate, cu succes, de apărare în instanța din România.

„Probele depuse în apărarea celor trei acuzați de omor de către statul turc și care a solicitat extrădarea acestora au fost însușite de către judecători, probe din care reieșea faptul că Turcia nu respectă hotărârile CEDO și drepturile omului în procedurile judiciare. Astfel, prin mai multe documente emise de către Parlamentul European și Comisia pentru cercetarea abuzurilor în cadrul Turciei, am reușit să facem dovada că procedurile judiciare din Turcia încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar cele trei persoane, dacă ar fi extrădate în Turcia, ar risca tratamente dezumanizante, tortură sau chiar riscul să fie omorâți în perioada procedurii judiciare, până la finalizarea procesului”, a declarat avocatul Cristian Ene.

După cum a detaliat avocatul, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus față de toți cei trei israelieni refuzul cererii de extrădare în Turcia, eliberarea lor de îndată, ei au avut posibilitatea să părăsească teritoriul României și să se întoarcă în Israel.

„În continuare rămâne valabil mandatul de arestare internațional emis de către statul turc, fapt pentru care aceștia n-au voie să părăsească Israelul, putând să își formuleze apărarea prin angajarea avocaților în Turcia spre a dovedi faptul că acuzația acestora este nefondată”, a explicat apărătorul.

Întrebat dacă ei sunt încă în țară, Cristian Ene a certificat că nu mai sunt în România, ci sunt în Israel.

Argumentele pe care le-a invocat în instanță sunt similare cu cele folosite de avocații așa-numiților fugari români în alte state, spunând că în țara noastră nu sunt condiții tot mai bune și că mai bine să nu fie extrădați și să-și ispășească pedepsele în România, iar la întrebarea referitoare la această situație, Cristian Ene a detaliat situația mult mai gravă de încălcare a drepturilor procesuale din Turcia.

Potrivit avocatului, în cazul Turciei s-a constatat nerespectarea drepturilor procesuale în cadrul procedurilor judiciare în peste 43.000 de cazuri, iar practica de la CEDO arată că Turcia a fost condamnată în ultimele 12 luni în cel puțin alte 1.000 de cazuri prin nerespectarea procedurilor judiciare, date care au determinat instanțele din România să constate că într-adevăr, datorită acestei practici în Turcia, cât și datorită situației beligerante între cele două state, Israel și respectiv statul turc, există un risc de a fi supuși torturii cei trei cetățeni ai Israelului.

Mai mult, Cristian Ene a precizat că nu poate da mai multe detalii despre omul de afaceri palestian Abdulkadir Anas, pe care Turcia îi acuză că l-au ucis, pentru că informațiile sale sunt doar din presa locală, presa turcă. La dosarul cauzei nu au avut acces la alte informații deoarece statul turc a clasificat informațiile și nu a trimis justiției în România toate informațiile pe care le are în cauza din Turcia.

Sursa foto: ICCJ / Arhiva personală