Cum au motivat judecătorii condamnarea la închisoare a DOCTORIȚEI, care lua bani de la pacienții bolnavi de cancer: „A primit sumele fără ezitare”
Magistrații au condamnat-o pe fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În decizia de motivare a judecătorilor, este menționat faptul că fostul cadru medical a primit bunuri materiale „fără nicio ezitare” și că acest aspect reprezenta „un stil de viață”.
Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava, a fost condamnată la trei de închisoare cu executare, pentru luare de mită de la pacienții bolnavi de cancer. Instanța a motivat că fostul cadru medical a primit „fără nicio ezitare” bunuri materiale de la persoane vulnerabile, ce aveau convingerea că vor deceda.
Magistrații au mai subliniat că Dumitrovici a primit banii „fără nicio ezitare”. În urma interceptărilor, anchetatorii au stabilit că aceasta a comis un maxim de 29 de acte de luare de mită într-o singură zi, fiind dată în judecată pentru 280 astfel de infracțiuni.
„Astfel, dincolo de imperativul respectării imaginii unui întreg sistem medical, instanța de control judiciar arată că, în condițiile date, persoanele care i-au oferit sume de bani inculpatei nu sunt persoane oarecare, ci chiar persoane deosebit de vulnerabile, care erau diagnosticate cu afecţiuni oncologice (iar credinţa populară îi făcea pe cei mai mulţi să fie convinşi că urmează să decedeze în scurt timp). Ababneh Dumitrovici Anca a primit sumele de bani fără nicio ezitare, deşi uneori protesta formal, iar ritmicitatea cu care a primit aceste sume de bani denotă că aceasta obţinea venituri suplimentare consistente”, este una din concluziile judecătoarelor. Faptul că inculpata a fost interceptată şi supravegheată timp de aproximativ 20 de zile lucrătoare şi că în fiecare zi a primit sume de bani sau bunuri a dus la concluzia că această conduită reprezenta un mod de viață. Ababneh a fost trimisă în judecată pentru 280 de fapte de luare de mită. Maximul ar fi 29 de acte de luare de mită într-o singură zi.”, se arată în motivarea judecătorilor.
Magistrații au mai precizat că, deși doctorița nu ar fi solicitat în mod expres sume de bani, faptul că a acceptat să primească bunuri pentru a-și îndeplini obligațiile de serviciu se încadrează la infracțiunea de luare de mită.
„Judecătorii au mai subliniat că justificarea avocaților, că inculpata nu a pretins şi solicitat în mod expres sume de bani, nu schimbă datele problemei, în condiţiile în care legiuitorul a incriminat infracţiunea de luare de mită şi în modalitatea acceptării unui folos material de către funcţionar pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Așadar, ca să fii pus sub acuzare pentru luare de mită este suficient să primești, nu neapărat să ceri.
Concluzia judecătoarelor a fost că prima pedeapsă ( 2 ani și 6 luni cu suspendare) reprezintă o măsură ineficientă, astfel încât se impune majorarea cuantumului acestei pedepse la un cuantum care să reprezinte o măsură de constrângere, dar şi un mijloc de reeducare eficient. Curtea de Apel a respins și motivațiile cum că la nivel local este deficit de medici având specializarea inculpatei, respectiv că aceasta are doi copii minori, arătând că aceste aspecte nu au legătură directă cu faptele și dosarul de luare de mită. Inculpata a fost transportată sub escortă în Penitenciarul Botoșani, de unde va fi transferată probabil în câteva zile la o unitate de detenție pentru femei.”
Citește și: