Prima pagină » Actualitate » Cum au picat planurile de plecare din țară ale ”FANTOMEI” din mafia spitalelor, prezentat ca omul care ”poate să îi influențeze pe Ciucă și PNL”

Cum au picat planurile de plecare din țară ale ”FANTOMEI” din mafia spitalelor, prezentat ca omul care ”poate să îi influențeze pe Ciucă și PNL”

Cum au picat planurile de plecare din țară ale ”FANTOMEI” din mafia spitalelor, prezentat ca omul care ”poate să îi influențeze pe Ciucă și PNL”
Cristian Plută și Oana Sivache, ASSMB

Omul din dosarul mafiei spitalelor din București, pe care procurorii DNA îl descriu ca fiind „o persoană discretă, dar care are foarte multă influenţă”, iar fostul director adjunct al ASSMB Cristian Plută spunea că este cel care „poate să îl influențeze pe premierul Ciucă, PNL și orice structură de poliție sau parchet”, încearcă de scape de interdicția de a ieși din țară, impusă prin măsura controlului judiciar în mega-dosarul de corupție.

Silviu Stăncilă, omul care a reușit să îl pună pentru câteva luni manager la Spitalul Colentina pe George Mirel Cristescu, în schimbul unei mite de 20.000 de euro, dar și să impună conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) ce firme să primească lucrări și servicii de la spitalele administrate de ASSMB, în schimbul unor șpăgi-comision de 5% din valoarea contractelor, este judecat sub control judiciar din luna februarie, după ce aproape trei luni a stat în arest preventiv, apoi o lună a fost în arest la domiciliu.

După ce a scăpat de arest, Silviu Stăncilă a încercat să convingă judecătorii să îi ridice din controlul judiciar interdicția de a părăsi țara, dar de fiecare dată magistrații au considerat că cererea lui nu este justificată.

Așa a fost și la ultima cerere, din luna iulie, de la Curtea de Apel București, unde măsura controlului judiciar luată în cazul lui Silviu Stăncilă a fost apreciată de judecători ca fiind legală și temeinică, dar i-a fost respinsă și solicitarea ca interdicția de a părăsi țara să îi fie ridicată.

”Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii Plută Cristian şi Stăncilă Silviu, şi menţine această măsură preventivă faţă de inculpaţi. Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpatul Săncilă Silviu de ridicare a obligaţiei prevăzute de art.215 alin.2 lit.a C.pr.pen. impuse pe durata controlului judiciar, aceea de a nu depăşi limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare”, au decis magistrații de la Curtea de Apel București.

Silviu Stăncilă – supranumit ”omul din umbră” sau ”Fantoma”, după ce procurorii au reușit să dezlege ițele aranjamentelor făcute cu conducerea instituției care se ocupă de 19 spitale bucureștene și să vadă că el era ”persoana discretă, dar cu foarte mare influență”, intermediarul mitei și ”dirijorul” contractelor cu dedicație – și-a încercat norocul și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Contestația lui a ajuns pe masa judecătorilor ICCJ în 12 august, iar o zi mai târziu, instanța a apreciat că cererea lui este ”nefondată”.

Dosarul de corupție de la vârful ASSMB a fost trimis de procurorii DNA la Curtea de Apel București din 6 dercembrie 2023, dar judecata nu a început, cauza fiind încă în procedură de cameră preliminară.

În mega-dosarul de corupție sunt judecați:

  • Cristian Plută, fost director general, apoi director adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pentru trei fapte de luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;
  • Silviu Stăncilă, pentru instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;
  • Elena Kuzmanovic Baltag, pentru complicitate la luare de mită;
  • Ion Cristian, fost consilier al lui Cristian Plută, pentru complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite

În cazul lui George-Mirel Cristescu, manager al Spitalului Colentina din iunie până în septembrie 2023, când a fost acuzat de dare de mită și delapidare, dosarul a ajuns la instanță cu acord de recunoaștere a vinovăției. În 21 decembrie 2023, judecătorii de la Curtea de Apel București au admis acordul și l-au condamnat pe fostul manager al Spitalului Colentina la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere timp de 3 ani și 6 luni. George Cristescu este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei Eforie sau la DGASPC Constanța.

Și Paul Alexandru Dumitru, administratorul unei firme care a dat mită pentru atribuirea unor contracte de la ASSMB, și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru a primi de la instanță o pedeapsă mai mică, cu suspendare.

Oana Sivache, protejata lui Vlad Voiculescu, numită în 24 aprilie 2023 în funcția de manager al ASSMB, în locul lui Cristian Plută, este denunțător în acest dosar și a colaborat cu DNA de când a fost numită.

În perioada aprilie – august 2023, DNA a înregistrat discuțiile mai multor persoane implicate în această rețea a șpăgilor și a monitorizat întâlniri și modul în care s-au derulat contracte din achiziții publice pentru mai multe spitale.

Silviu Stăncilă, prezentat ca persoana care ”poate să influenţeze pe premierul Ciucă, PNL şi orice structură de poliţie sau parchet”

Procurorii DNA susțin că niciun contract al ASSMB pentru lucrări și servicii la spitalele pe care le administrează nu era încheiat fără ca Silviu Stăncilă să știe de el și să confirme, deși acesta ”nu avea nicio funcție publică sau privată”.

Discuții despre atribuiri de contracte, numiri la conducerile spitalelor și intervenții ale ”persoanei cu mare influență” Silviu Stăncilă erau purtate încă înainte ca procurorii DNA să intre pe acest fir al corupției din ASSMB. Întâlnirile în care se purtau astfel de discuții aveau loc la restaurante din București (Lotus, Verdeţei, Le Boutique, Donerboom), în maşinile ASSMB sau chiar în Spitalul Colentina.

Numele”Silviu” care ”ajuta” ASSMB cu contractele pentru lucrări și servicii la spitale, în schimbul unei mite-procent, era des vehiculat în întâlniri, fără însă ca din discuții să fie clar cine este acesta.

Într-una din aceste discuții, Cristian Plută i-ar fi spus Oanei Sivache că ”acest Silviu este o persoană cu foarte mare influenţă, că face parte dintr-o structură care poate să influenţeze orice, i-a zis că poate să influenţeze pe premierul Ciucă, PNL şi orice structură de poliţie sau parchet”, potrivit procurorilor DNA.

Cum a fost identificat ”Silviu”: ”Nu poate fi încadrat în nicio categorie socio-profesională obișnuită”

Procurorii DNA au avut nevoie de interceptări pentru a stabili cine este ”Silviu”. Probele adunate au ajutat la identificarea lui Silviu Stăncilă, iar ancheta a arătat apoi că acesta era ”o persoană discretă, dar care are foarte multă influență, fără a deține o funcție publică sau privată”.

În vârstă de 58 de ani, inculpatul nu poate fi încadrat în nicio categorie socio-profesională obișnuită. Astfel, potrivit verificărilor efectuate, acesta este avocat în cadrul Baroului București, figurând cu decizia de intrare 1381-13.07.2000, în prezent fiind suspendat la cerere cu data de 16.05.2005.

În perioada 2005 și până în prezent, inculpatul nu figurează pensionar, nu este angajat, nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială. În schimb, potrivit supravegherii efectuate de ofițerii de poliție judiciară în perioada în care inculpatul a fost supus măsurilor de supraveghere tehnică, acesta se întâlnește zilnic în municipiul București cu diverse persoane care par să aibă posibilități financiare peste medie”, au stabilit procurorii. 

”Fantoma” Silviu Stăncilă locuia la o adresă fără forme legale, iar autoturismul pe care îl conducea – un Volkswagen Touareg în care la percheziții s-au găsit 161.850 de lei și 3.280 de euro – este înmatriculat pe numele unei societăți care nu are nicio legătură cu acest dosar, au mai reținut procurorii în rechizitoriu.

Legătura lui Silviu Stăncilă cu ASSMB a putut fi probată și pentru că, la percheziții, în casa în care locuia și în mașina pe care o conducea au fost găsite numeroase documente emise de ASSMB, de spitale din București și de firme care aveau legături cu instituția care administrează 19 spitale din București.

Tot potrivit probelor administrate rezultă că inculpatul pozează într-o persoană cu influență foarte mare în societate, influență dată de apartenența la un grup de interese sau servicii de securitate. Dacă această atitudine s-ar reduce doar la o anumită imagine a inculpatului, poate nu ar avea importanță în prezenta cauză, însă faptele reținute în acest dosar sunt influențate în mod determinant de conduita inculpatului Stăncilă Silviu”, au mai notat procurorii în dosarul trimis instanței.

La audieri, Alexandru Paul Dumitru le-a spus procurorilor că Silviu Stăncilă ”face parte dintr-un grup de influență care îi poate face rău, în cazul în care refuză să plătească mita potrivit înțelegerii”.

Proba DNA pentru mita de 20.000 de euro dată pentru numirea managerului de la Spitalul Colentina, așa cum a vrut ”omul din umbra Silviu”

Anchetatorii anticorupție au la dosar probe și interceptări din care rezultă că Silviu Stăncilă a vrut numirea lui George Cristescu la conducerea Spitalului Colentina. Omul care dirija numiri și contracte din umbră știa de mita de 20.000 de euro pe care, după numire, George Cristescu i-a dat-o directorului adjunct al ASSMB Cristian Plută.

„CRISTESCU GEORGE-MIREL: Da… nu, nu ştiu. Asta cred că o să… mai bine să lămurească SILVIU să… CRISTI nu… vreau eu să…. Şi eu sunt… eu cu SILVIU, eu am vorbit pentru că ne ştim şi suntem ca fraţii… Eu îl consider ca fratele meu. I-am zis: Bă, SILVIU, tu eşti cel care… Te rog frumos! Tu discută, tu vorbeşte… Tu mie îmi zici ce am de executat ca un elev disciplinat, aşa… Ce zici aia facem în secunda 1. Eu aia fac. Şi aşa ca să fim, să fie totul în ordine şi să nu putem fi că mai o… se interesează nu ştiu cine sau să înceapă să ne… Am…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Păi de asta şi vreau să lămurim noi doi şi… n-am o problemă.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Mda. Deci, nu, nu ştiu ce să zic pentru că eu pe, pe SILVIU i-am zis. “SILVIU, tu eşti cel care să coordonezi, să aşa” şi CRISTI că l-am rugat dar tot îmi, îmi zic “domnul director”, el tot mă ia “domnul manager” şi de astea… a zis CRISTI şi, şi MIREL. Deci, ce, ce ziceţi… SILVIU ştiu că l-a rugat să se implice un pic mai mult să mă ajute într-o… perioada asta de început, vizavi de… achiziţii aşa şi sunt convins că am tot, tot sprijinul din partea lui în măsura în care cum, cum zici că poate şi el să se împartă în… atâtea… în atâtea chestii…”, potrivit discuției din 19 iunie 2023, de la restaurantul Verdeţei din Bucureşti, la care au participat Cristian Plută, Gabriela-Oana Sivache şi George-Mirel Cristescu, interceptată de procurorii DNA.

Comision din contractele ASSMB

Procurorii au probe și că, în luna aprilie 2023, Cristian Plută a acceptat de la Alexandru Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcții Instalații SRL, în mod direct dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza Acordului cadru încheiat în 4 aprilie 2023, între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, având ca obiect ”Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti”, în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente.

Totodată, în perioada 28 august – 3 septembrie 2023, Cristian Plută a primit de la Alexandru Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, suma de 306.439,17 lei, reprezentând 5% din 6.128.783,45 lei, suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build, potrivit rechizitoriului DNA.


CITEȘTE ȘI:

Directorul adjunct al ASSMB, Oana Gabriela Sivache, a fost „cârtiță” DNA în grupul infracțional Plută. Ce probe a produs „informatorul”

Elena Kuzmanovic Baltag, complicele misterios BKE al lui Plută, directorul ASSM București, arestat pentru mită. Ce ascensiune fulgerăroare a avut BKE

Cristian Plută, fostul director al ASSM București, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Cum a fost prins funcționarul șpăgar

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și