O tânără din Canada – cu un tată român și o mamă italiancă – a împărtășit prietenilor virtuali o poveste amuzantă despre tatăl ei. Bărbatul – care mergea pentru prima dată în vizită la fiica sa în Canada – a încercat să treacă de securitatea din aeroport cu sarmale congelate în bagajul de mână. Firește, nici el și nici sarmalele nu au trecut neobsevați.
Tânăra mai povestește în filmulețul postat pe Tik-Tok că, în loc să mânânce curcan în ziua de Crăciun, partea din Italia a familiei – adică mama ei, face lasagna- iar tatăl – partea românească – face sarmale. Și cum, oriunde ai fi în lume, nu există Crăciun fără sarmale pentru români, tatăl fetei a găsit, cu riscurile de rigoare, rapid o soluție.
Astfel, pentru a se asigura că sarmalele nu vor lipsi de pe masa de sărbători, bărbatul s-a hotărât să facă sarmalele la el acasă, iar apoi să le transporte cu el într-un zbor către Toronto, scrie stiridiaspora.ro.
Clipul video a stârnit un val de reacții pozitive, adunând nii de aprecieri și sute de comentarii, mai ales din partea românilor care au apreciat gestul amuzant și emoționant al tatălui de a menține tradiția culinară.
„Trebuie să fie făcute cu un anumit tip de varză. Altfel nu au același gust. Așa că, știind acest lucru, a decis că cea mai bună soluție era să facă sarmalele în varză la el acasă, în Calgary, să le congeleze, să le treacă de securitatea aeroportului, congelate în geanta de voiaj și să le aducă la mine acasă, în Toronto, doar ca să putem mânca sarmale”, a mai povestit tânăra.
„Acesta este un mesaj de la fratele meu la aeroport, în timp ce trecea de securitate. Da, sunt sarmalele cu varză”, a adăugat ea, arătând o poză de la fratele ei, aflat în aeroport, în timp ce o caserolă cu sarmale trecea de controlul de securitate.
„Oamenii cu părinți emigranți, care este cel mai nebunesc, cel mai neobișnuit lucru pe care l-au făcut vreodată și care are sens doar pentru că sunt emigranți? Eu voi povesti prima. Tatăl meu este român, dureros de român aș putea spune.
Și acesta este primul an în care familia mea chiar vine să mă viziteze în Toronto”, a povestit tânăra, explicând în continuare urmăritorilor ei de ce este atât de important pentru un român să aibă sarmale, preparate în mod tradițional, la masa de Crăciun.
„Avem o tradiție de Crăciun. În loc să mâncăm curcan în ziua de Crăciun, mama face lasagna pentru că este italiancă. Iar tatăl meu face sarmale, care sunt un fel de mâncare foarte românească, est-europeană”, continuă ea.