Un scandal de proporții a ținut prima pagină a ziarelor în urmă cu 15 ani. Doi medici israelieni, tată și fiu, au fost arestați și acuzați de trafic de ovule. Medicul ginecolog Harry Mironescu conducea clinica Sabyc, unde era asociat cu fiul său, Yair Miron, pe atunci medic rezident estetician. În 2014, ambii au fost condamnați la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de celule de origine umană. Cu toate acestea, atât tatăl, cât și fiul au scăpat fără să facă închisoare. Primul care a obținut anularea pedepsei pe motiv să faptele comise s-au prescris a fost Yair Miron, iar, la câteva luni, aceeași decizie a fost luată și în cazul tatălui său.
Timp de zece ani, clinica Sabyc a funcționat clandestin și a fost o sursă de venituri substanțiale pentru patronii de origine israeliană. Clinica aparținea medicului ginecolog Harry Mironescu și fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident estetician la acea vreme și o figură cunoscută în lumea mondenă a Capitalei.
Anchetatorii au descoperit că cei doi făceau parte dintr-un grup infracţional organizat al cărui scop era obţinerea unor sume importante de bani de pe urma traficului de celule umane. Donarea de ovocite contra cost este interzisă prin lege în România.
Medicul rezident Yair Miron și secretara acestuia racolau cupluri din Israel și Germania, care nu puteau avea copii și le aduceau în România pentru fertilizare in vitro cu ovule donate de mai multe persoane. Familiile beneficiare de serviciile clinicii care funcționa fără autorizație plăteau sume între 10.000 şi 15.000 de euro.
La percheziții, în clinică au fost găsiţi aproximativ 200.000 de euro, iar procurorii DIICOT au ridicat și două maşini de lux, un Mercedes şi un Lamborghini, aparţinând patronului clinicii şi fiului său.
Donatoarele erau românce între 18 și 30 de ani, fără posibilități financiare, care, pentru sume cuprinse între 800 și 1.000 de lei, suportau proceduri medicale comparabile cu cele făcute de nazişti. Acestora li se recoltau ovocite, care erau ulterior fertilizate.
Avocatul lui Harry Mironescu a spus în fața judecătorilor că printre donatoare se aflau însă și ”mici staruri ale showbiz-ului românesc”, nu doar femei sărace.
”Din punctul meu, de vedere cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au făcut aceste manopere”, declara președintele de la acea vreme al Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Până în momentul în care întreaga afacere clandestină a ieșit la iveală, în clinică au fost realizate aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. Dincolo de intervențiile medicale riscante la care erau supuse donatoarele, anchetatorii au descoperit și că reprezentanţii clinicii Sabyc ar fi falsificat fişele care le erau prezentate beneficiarilor.
Mai exact, clienţii din străinătate erau minţiţi în legătură cu trăsăturile fizice ale donatoarelor.
Yair Miron și Harry Mironescu au fost cercetați în libertate, acesta din urmă plătind o cauțiune de 10.000 de lei. În 2014, după aproape cinci ani de procese, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au condamnat definitiv pe Harry Mironescu și Yair Miron la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de celule de origine umană.
Cu toate acestea, cei doi medici au scăpat fără să facă închisoare. Yair Miron și tatăl său au dispărut peste noapte. Harry Mironescu a fost dat în urmărire generală, numele său apărând la acea vreme pe site-ul Poliției Române, dar polițiștii nu au reușit să îl prindă.
Conform unor surse judiciare, după ce au fost eliberați din arest, cei doi medici ar fi plecat în Israel, țară cu care România nu avea tratat de extrădare.
În vara anului 2023, Yair Miron a obținut anularea pedepsei, pe motiv să faptele comise s-au prescris.
”Admite contestația, formulată de Miron Yair, contra executării Sentinţei penale nr. 976 din 14.11.2012, pronunţată de Tribunalul București, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 2848/21.10.2014, a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Constată prescrisă pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 976 din 14.11.2012, pronunţată de Tribunalul București, rămasă definitivă prin decizia penală nr.2848/21.10.2014, a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Dispune retragerea formelor de executare a pedepsei, emise în baza Sentinţei penale nr. 976 din 14.11.2012, pronunţată de Tribunalul București, rămasă definitivă prin decizia penală nr.2848/21.10.2014, a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României”, este decizia instanței din luna august a anului 2023.
În același timp, instanța a respins atunci cererea făcută de Harry Mironescu, care acum are 84 de ani.
„Respinge, ca neîntemeiată, contestaţia la executare formulată de contestatorul Mironescu Harry”, se arată în aceeași decizie.
Cu toate acestea, prescrierea pedepsei și celui de-al doilea inițiator al afacerii Sabyc a fost doar o chestiune de timp, anularea pedepsei și în cazul lui Harry Mironescu fiind admisă în decembrie 2023.
”În baza art. 598 alin. (1) lit. d) din Codul de procedură penală, admite contestația la executare formulată de petentul Mironescu Harry. Constată intervenită prescripția executării pedepsei de 3 ani închisoare, dispusă prin sentința penală nr. 976/14.11.2012, pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală, definitivă prin decizia penală nr. 2848/21.10.2014, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală. Dispune retragerea formelor de executare efectuate în baza MEPI nr. 1833/2012/21.10.2014, emis de către Tribunalul București – Secția I Penală”, se arată în decizie.
Fiul lui Harry Mironescu, Yair, a profitat deja de faptul că toată povestea legată de clinica Sabyc a fost închisă definitiv și a revenit în România, unde și-a petrecut sărbătorile de iarnă alături de iubita sa.
CITEȘTE ȘI:
Decizie definitivă în dosarul Sabyc – primul caz de trafic de ovule umane din România