Prima pagină » Actualitate » Cum comentează Dan Andronic răspunsul lui Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a fost membru al Partidului Comunist. „Cel mai deștept lucru”

Cum comentează Dan Andronic răspunsul lui Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a fost membru al Partidului Comunist. „Cel mai deștept lucru”

Cum comentează Dan Andronic răspunsul lui Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a fost membru al Partidului Comunist. „Cel mai deștept lucru”

Nicolae Ciucă a fost supus unui tir de întrebări în dezbaterea tv de la Antena 3. Printre cei care au comentat prestația liderului PNL a fost și jurnalistul Dan Andronic, scrie capital.ro. Acesta a oferit și o explicație pentru conjunctura în care se afla Ciucă la finalul anilor ’80.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, adversarul lui Nicolae Ciucă în cursa pentru „Cotroceni”, a vrut să știe dacă liderul PNL a fost membru al PCR.

Dan Andronic: „Mi se pare stupidă ideea”

Pornind de la discuțiile purtate în emisiunea de dezbatere electorală găzduită de Antena 3, Dan Andronic a publicat pe contul său de Facebook o reacție la modul în care Nicolae Ciucă a răspuns întrebării ce i-a fost adresată de către președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.

În opinia jurnalistului, răspunsul lui Ciucă a fost unul deștept.

„Mi se pare stupidă ideea că la 34 de ani de la dizolvarea Partidului Comunist mai poți întreba pe cineva dacă a fost membru de partid sau nu.

Am văzut întrebarea pusă aseară lui Nicolae Ciucă. Hai să vedem cum sună realitatea: Ciucă a terminat școala militară în august 1988, iar Ceaușescu și-a luat zborul în decembrie 1989. Deci, dacă a intrat în Partid putea să o facă în 1988 sau 1989.

D-aia răspunsul lui Nicolae Ciucă: „Am fost membru de partid, dar nu am fost comunist”, mi s-a părut cel mai deștept lucru din tot ce a spus aseară. A sintetizat o realitate care merită explicată pe îndelete”, scrie Andronic.

Mai departe, el arată că, în realitate, „apartenența la PCR era obligatorie pentru ofițerii de armată. Nu puteai ajunge ofițer dacă nu intrai în PCR. În Școala Militară intrau în partid din primul an cei cu medii mari și apoi, an de an, pe rând, toți.

Pe logica asta trebuie întrebați toți ofițerii de armată dacă erau membrii de partid, ca să afli că erau…”.

Cum arăta jurământul militar înainte de 1989

Ca o dovadă a celor spuse, Dan Andronic a prezentat și jurământul militar valabil înainte de 1989, care era reglementat de Legea 14/1972. Printre altele, acesta conținea angajamentul sacru al soldaților de a apăra patria și cauza socialismului, incluzând și promisiunea de a respecta ordinele superiorilor și legile țării.

„Iată cum suna jurământul militar înainte de 1989.

Legea 14/1972.

„Jurămîntul militar are următorul cuprins:

Pentru îndeplinirea datoriei sacre de apărare a patriei înscrisă în Constituţie, eu…….., cetățean al R.S.R., intrînd în rîndurile forţelor armate, jur credinţa nestramutata poporului român şi patriei mele SOCIALISTE.

Jur sa respect legile țării, să execut întocmai ordinele comandantului suprem, cerinţele regulamentelor militare şi ordinele comandanților şi șefilor mei, atît în timp de pace cît şi în timp de război.
Jur sa nu-mi precupețesc sîngele şi viaţa pentru a apăra pămîntul strămoșesc, independenta şi suveranitatea patriei, CAUZA SOCIALISMULUI.

Dacă voi călca jurămîntul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor R.S.R.”

Au fost cazuri de ofițeri de armată care să nu fie membrii PCR? Posibil, dar eu am cunoscut unul singur, când făceam armata. Era lt.col, și ieșea la pensie cu același grad pentru că nu era membru de partid”, punctează Dan Andronic.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și