Cum comentează Ion Cristoiu interviul dat de Vladimir Putin lui Tucker Carlson. „A fost o catastrofă”
This browser does not support the video element.
Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a comentat, vineri, afirmaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul interviului acordat jurnalistului american Tucker Carlson, dar și profesionalismul omului de presă.
Tucker Carlson nu a fost un real partener de dialog al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, în cadrul interviului care a fost postat pe site-ul jurnalistului american, spune Ion Cristoiu.
Întrebări „de telenovelă americană”
Interviul luat de Tucker Carlson lui Vladimir Putin a fost o catastrofă, jurnalistic vorbind, consideră Ion Cristoiu.
„Din punct de vedere profesional a fost o catastrofă, deoarece jurnalistul nu e un partener de dialog al lui Vladimir Putin și s-a transformat fără să vrea, într-un vehicul al mesajelor pe care a vrut să le transmită Vladimir Putin. Când spun asta nu mă refer la ceea ce presa tefelistă invocă, întrebări agresive, întrebări incomode, ci la faptul că jurnalistul american avea de ales între bomba de presă care consta în acceptarea lui Putin să dea un interviu și eventual și să refuze negocierile.
Este limpede că atunci când iei un interviu – și asta știu dintr-o experiență de 30 de ani – când îți dorești de la o personalitate să-ți dea un interviu neapărat, când îl cerșești, sigur ai o lovitură de presă, dar cel căruia îl cerșești interviul îți impune anumite condiții. Cred că așa s-a întâmplat cu acest interviu. El nu a fost cerut de Putin – și nu a spus că vreau cu orice preț un interviu și atunci sigur că putea să-și impună ziaristul. Și nu mă refer la întrebări, «Ce ați căutat în Ucraina?», ci la acele întrebări din care să se vadă că jurnalistul este partener de dialog. Nici un moment eu n-am văzut un partener de dialog. Erau întrebări din acestea, de telenovelă americană: «Și cum v-ați simțit?», «Și ați tremurat?», «Și de ce ați făcut?»”, consideră Ion Cristoiu.
„Postura lui Putin de smiorcăit chiar m-a amuzat”
Publicistul și scriitorul român este de părere că jurnalistul american trebuia să cunoască dosarele pe care le-a abordat și să reacționeze pentru a nuanța răspunsurile liderului de la Kremlin.
„Or multe dintre cele afirmate de Vladimir Putin puteau fi nu contrazise, nuanțate printr-o intervenție a jurnalistului care trebuia să cunoască foarte bine dosarul respectiv. Un singur exemplu vă dau: Vladimir Putem începe cu o chestiune care la el e clasică, și anume că, după 1989, Rusia a crezut că va ajunge și se va pupa cu America, deoarece nu mai era Uniunea Sovietică. Un jurnalist care știe cât de cât istorie i-ar fi spus: conflictul cu Uniunea Sovietică nu era un conflict dintre capitalism și comunist și un conflict dintre două super-puteri. Rusia se numea Uniunea Sovietică și tot Rusia a rămas și era un pericol pentru puterea numită Statele Unite ale Americii și invers”, a comentat Ion Cristoiu.
„Adică pe mine postura lui Putin de smiorcăit chiar m-a amuzat. Păi dar ce? El nu știe, nu se știe că istoria este alcătuită din luptă pentru putere. Adică cum credea el? Că acuma Statele Unite ale Americii vor spune «Bravo, nu mai sunteți comuniști, sunteți capitaliști, hai să ne pupăm»? Nu. În momentul în care America a văzut că Rusia e șubredă, sigur că a împins cu umărul în ea. Problema care trebuia întrebat Putin [este] de ce a fost Rusia atât de șubredă încât i-au trebuit 20 de ani să-și dea seama că NATO se va extinde înspre est”, consideră Ion Cristoiu.
Publicistul și scriitorul român a analizat și afirmațiile liderului de la Kremlin despre minoritatea maghiară din Ucraina.
„Și aș atrage atenția asupra unei ciudățenii care n-a fost discutată în România. La un moment dat, Vladimir Putin se referă la minoritatea maghiară din Ucraina, din Ucraina. Brusc, când vine rândul lui Tucker să zică, Tucker se referă la Transilvania. E o ciudățenie, pentru că, repet, Vladimir Putin niciun moment n-a spus că ungurii sunt împărțiți în țările din jur și că și în România. El se referea sigur la Ucraina, care este un fel de, zice el, închisoarea naționalității. E foarte ciudat la un asemenea rating – nu știu dacă din propria inițiativă – aruncă în joc o temă pe care, repet, nu a aruncat-o Putin, și anume faptul că și Transilvania, în Transilvania sunt maghiar și că și Ungaria ar putea să pretindă, asta mi s-a părut ciudat. Ar meritat văzut ce l-a apucat pe jurnalistul american să-și amintească de conflictul nostru cu Ungaria, în legătură cu Transilvania”, a conchis Ion Cristoiu.
Citiți și