Pe vremea comunismului, a fost realizat un documentar despre viitorul Bucureștiului sau, altfel spus, despre viziunea lui Nicolae Ceaușescu în legătură cu fața Capitalei în anul 2080.
Taxiuri-papuc, ducând în spate fete care cântă la harpă, pe strada Artei, 21 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, porci crescuți printre blocuri și trafic auto aproape inexistent.
Așa credea dictatorul român că va arăta Capitala peste aproximativ 60 de ani, începând de acum. Sau, cel puțin așa arată secvențele unui documentar de aproape 14 minute, din arhiva Studioului de Film „Alexandru Sahia”, intitulat sugestiv „Pentru strănepoți. Încă ceva despre București”.
A fost realizat în anul 1980, pentru generațiile viitoare, de către Paula și Doru Segall și selectat de cercetătoarea Adina Brădeanu de la University of Westminster, să facă parte din colecția Sahia Vintage 1, potrivit A1.ro.
Chiar dacă unii români nostalgici spun că „a fost mai bine pe vremea lui Ceaușescu”, o dezvăluire recentă vine să distrugă acest mit, cel puțin în privința alimentației.
Mihai Demetriade, consilier superior la CNSAS, a scris pe Facebook despre cum a descoperit o femeie că parizerul consumat de milioane de români în epoca de aur era cancerigen! Evident, totul a fost mușamalizat la acea vreme.
Marilena Vasile a verificat conținutul a 49 de probe luate din mezeluri, care se vindeau în Capitală și în Ploiești. Ea le-a cercetat deoarece era inginer chimist, angajată la o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor.
Specialista a descoperit o cantitate de fosoliant, un adeziv „alimentar” toxic care a ajuns în mezeluri pentru că Nicolae Ceaușescu a decis să reducă importurile de adjuvanți alimentari. Adezivul a fost folosit, încă din 1982, la fabricarea mezelurilor.
Un document declasificat din arhiva CIA, în care era analizată situația din țările din estul Europei înainte de Întâlnirea de la Malta din 1989, dezvăluie ce știa și ce credea spionajul american că se întâmplă în România lui Nicolae Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluția din 22 Decembrie 1989.
Din doment reiese că agenții americani de informații erau la curent cu situația din țară, însă că nu aveau nicio idee despre sfârșitul violent al regimului, care a venit la câteva săptămâni după.
Analiza a fost întocmită de către George Kolt, șeful Direcției de Analiză Sovietică, trimisă către CIA. Documentul conține o scurtă analiză a statelor europene aflate sub influența Uniunii Sovietice: Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România.
Memorandumul realizat de către Kolt se numește „Europa de Est în jurul Întâlnirii de la Malta”, s-a desfășurat între președintele SUA, George Bush Sr. și liderul URSS, Mihail Gorbaciov, fiind considerată la acea vreme simbolică pentru încheierea Războiului Rece. Americanii nu se așteptau la schimbări majore în societatea românească, conform raportului.