Finalizată în anul 2019, prin declararea Asocierii formate din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România drept operator economic câștigător, procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale este încă neîncheiată.
Potrivit informațiilor GÂNDUL, constructorul francez Naval Group refuză să semneze înțelegerea cu statul român, deși Ministerul Apărării Naționale a întocmit întreaga documentație. Partea franceză ar fi invocate ”anumite probleme interne”, iar contractul este încă nesemnat.
Această licitație este cea mai mare dintre cele atribuită în ultimii ani în România, iar decizia Naval Group pare a fi una de neînțeles, cu atât mai mult în contextul situației tensionate din zona Mării Negre.
GÂNDUL a solicitat un punct de vedere MApN referitor la această situație, iar din răspunsul primit, în exclusivitate, reiese că ”nu există nicio prevedere referitoare la vreo înțelegere între statul român și Naval Group”, ofertantul fiind ”Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța”.
”Precizăm că, potrivit dispozițiilor H.G. nr. 48/2018, scopul procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională» este semnarea unui acord-cadru între autoritatea contractantă și ofertantul declarat câștigător. Acest ofertant este, așa cum a fost comunicat oficial, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Ca atare, nu există nicio prevedere referitoare la vreo înțelegere între statul român și Naval Group”, transmite MApN, în exclusivitate pentru GÂNDUL.
Potrivit răspunsului primit de la MApN, în prezent sunt purtate discuții cu ”ofertantul declarat câștigător”, aceste discuții fiind parte integrantă dintr-un proces de convenire a conținutului final al documentelor contractuale care trebuie semnate”.
Acesta ar fi, de altfel, motivul pentru care acest contract nu a fost încă semnat nici la finalul anului 2021. Totodată, MApN mai precizează că nu există un document oficial referitor la eventuale motive invocate de partea franceză, respectiv Naval Group.
”Autoritatea contractantă derulează în prezent discuții cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, în cadrul procesului de convenire a conținutului final al documentelor contractuale care trebuie semnate. Acest proces nu s-a finalizat încă și, prin urmare, acesta este motivul pentru care acordul-cadru nu a fost încă semnat.
(…) precizăm că nu există niciun document emis de Asociere referitor la refuzul acesteia de a semna acordul-cadru sau la așa-zisele probleme interne invocate de partea franceză”, a mai transmis MApN, la solicitarea GÂNDUL.
Reamintim că această ”epopee” a corvetelor multifuncționale a început încă din 2016, atunci când contractul a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați. Ulterior, în 2017, procedura a fost reluată, fiind organizată o licitație publică, iar întreg scenariul s-a modificat.