Cum explică MOL România prețul record de 11 lei la benzinăria din Beiuș
Reprezentanții MOL România Petroleum Products au transmis, joi, prima reacție oficială, după ce, miercuri, ministrul Energiei a spus că informația cu prețul record de 11 lei la combustibil a pornit de la rețeaua de benzinării a acestei companii
MOL România, companie aflată în centrul atenției publice, după cozile de miercuri din stațiile de alimentare cu carburanți, a transmis joi o serie de precizări menite să explice, parțial, creșterile de preț de la pompă.
Virgil Popescu: „Românii nu au de ce să stea la coadă”
Declarațiile oficiale vin după ce, miercuri seara, în contextul cozilor enorme formate la benzinării, compania a fost nominalizată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. „În cursul dimineții a fost afișat un preț la o benzinărie de 11 lei și informația a fost rostogolită în social media și în mass media precum că în această noapte prețurile vor ajunge la 10-11 lei și este complet fals. Benzinăria Mol a scumpit în această seară prețurile – care au ajuns peste 9 lei. Întâmplător în țara vecină (Ungaria n.r), același lanț de benzinării are probleme cu aprovizionarea datorită plafonării prețului la benzină și motorină. Probabil că acesta este motivul pentru care întreg lanțul a scumpit prețurile, dar la cei doi mari producători care sunt în România nu se pune problema de scumpire la acest nivel. Românii nu au de ce să stea la coadă”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
„Avem un conflict la frontieră, iar faptul că o informație spusă de o benzinărie din Beiuș s-a dus la nivel național mi se parte că face parte dintr-un război hibrid. Nu există posibilitatea ca un lanț de benzinării care nu este atât de mare să dicteze prețul în România. De asemenea și premierul a anunțat că va începe controalele în benzinăriile care au făcut așa ceva. Prețul este dat de producători. Deci nu vorbim de o explozie a prețurilor”, a adăugat Virgil Popescu.
Precizările MOL România
În precizările transmise prese, MOL România subliniază că se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației. Astfel, compania, prezentă de peste 25 de ani pe piața locală, precizează că practică o politică comercială corectă și transparentă, aliniată tuturor prevederilor legale în vigoare, fiind un jucător responsabil.
„MOL România colaborează permanent cu autoritățile competente și comunică transparent informațiile necesare. MOL România înțelege circumstanțele speciale de piață și dificultățile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Prioritățile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităților în ceea ce privește securitatea fluxului național de aprovizionare. Vom continua să comunicăm cu reprezentanții Guvernului și cooperăm pentru orice investigație”, au transmis reprezentanții companiei.
Potrivit reprezentanților companiei, MOL are în România două modele de operare: stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. „Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, a comunicat MOL România Petroleum Products.
Conducerea autorității de reglementare în domeniul concurenței a anunțat, joi, că se investighează situația din piață și că, potrivit datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării, iar acest lucru poate fi explicat, spune instituție, de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie. „Noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Și șeful ANPC a spus, joi, când a fost întrebat ce mesaj are pentru benzinarii care au crescut prețul nejustificat, că atunci când vor fi încheiate controalele, se iau în calcul sancționarea pentru practici comerciale incorecte și că vor fi emise decizii pentru fiecare în parte. „Analizăm dacă unii dintre comercianți au majorat prețul doar pentru că au făcut-o și alții. Putem vorbi de o inițiativă de tip cartelar, nu e nicio justificare dacă vecinul a majorat prețul să o fac și eu”, a declarat Horia Constantinescu.
Șeful ANPC a fost convocat, joi, de premierul Nicolae Ciucă, alături de șefii Agenției Naționale de Administrare Fiscală, al Consiliului Concurenței, precum și ministrul Economiei, pentru a discuta despre prețurile la carburanți. „Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii și economia. Nu voi permite nimănui să profite de situație pentru ca din lăcomie să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România e o țară sigură, garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică”, a spus premierul. „Vor fi controlate toate companiile petroliere din România. Am cerut sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”, a subliniat șeful Executivului.
Proprietarul benzinăriei din Beiuş: „Am fost obligat să scumpesc”
Proprietarul benzinăriei MOL din Beiuş care a vândut miercuri benzina cu 11 lei pe litru, a declarat că a fost nevoit să pună acest preţ după ce ar fi cumpărat un lot de combustibil foarte scump.
„Am fost obligat să scumpesc pentru că am cumpărat mai scump. Am cumpărat din depozit carburantul cu 8,6 lei litrul, în condiţiile în care eu până acum la pompă l-am vândut cu 7,6! Mi-au zis că dacă nu-mi convine să nu iau. Şi aşa am o cisternă pe care nu mi-au umplut-o! Mâine va fi şi mai scump, am înţeles că va fi 10 lei litrul”, a explicat Daniel Degău, citat de Adevărul, administrator şi unul din patronii firmei Desira Impex, care mai deţine şi două benzinării partenere Rompetrol.
Zvonurile conform cărora carburanții vor costa, de joi, peste 10 lei pe litru, și care au alimentat isteria de la pompe nu se adeveresc, pentru că benzinăriile din București vând motorină și benzină cu prețuri între 7,5 și 8,5 lei. Prețurile au crescut cu 20-30 de bani, nu cu mai mulți lei, așa cum circulau informațiile pe site-urile de socializare.
Nicio benzinărie din București nu afișa 10 lei pe litru la carburant, așa cum s-a zvonit miercuri seară. Totuși, la benzinăriile MOL din Capitală, prețul la motorină a depășit 9 lei pe litru.