Cum explică un astronom spectacolul aurorei boreale, apariție rară, pe cerul României. „Trebuie să fie erupții foarte puternice”-DECLARAȚII EXCLUSIVE

Publicat: 06 11. 2023, 11:19
Actualizat: 06 11. 2023, 11:25

Imagini cu aurora boreală surprinse din România au apărut duminică seară pe rețelele sociale. Fotografii, care mai de care mai spectaculoase, au fost surprinse de cei care au avut norocul să observe și să admire roșul intens al cerului. Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru Gândul cum se formează, dar mai ales în ce condiții de vizibilitate poate fi observată aurora boreală, un fenom rar pe cerul din România.

„«De vină» este Soarele care, uneori, are erupții”

Astronomul a mărturisit că, deși în poze s-au văzut atât de frumos aurorele din România, cu ochiul liber s-au văzut mult, mult mai greu, mai ales în orașe, acolo unde sunt lumini și multe clădiri, ceea ce împiedică vizibilitate și claritatea.

„Se văd de obicei de unde este cerul negru, unde nu sunt lumini, adică nu în orașe. Nordul trebuie să fie liber, să nu ai nicio clădire, pentru că atunci când te uiți la o auroră te uiți înspre nord, înspre Polul Nord și trebuie să ai nordul liber. Oamenii le-au văzut dacă au avut îndeplinite toate aceste condiții, plus să fie senin. Iar roșul acela se vede destul de greu, cu ochiul liber, de aici din România.

Noi știm de vreo 200 de ani cum se formează și de ce apar aurorele, de ce apar acele lumini pe cer. Știm asta de sute de ani și practic «de vină» este Soarele care uneori are erupții. Pur și simplu, de pe soare pleacă electroni, nuclee de fier, de oxigen, de azot, de o grămadă de materiale și ajung la pământ în câteva zile. După ce ajung la pământ, intră în atmosferă, dar pe la polii magnetici ai planetei noastre care sunt în preajma Cercului Polar.

De obicei, de la Cercul Polar se văd în fiecare seară aurorele boreale, dar ca să se vadă de la noi trebuie să fie erupții foarte, foarte puternice îndreptate spre pământ, care să deformeze câmpul magnetic al Pământului și să permită  intrarea la latitudini joase. Este ceva deosebit că s-au văzut de la noi, dar nu de la noi din România, ci de la latitudinea aceasta. S-au văzut și din Texas și din Grecia. Am avut două erupții care au venit în aceeași zi, la ore diferite. S-au combinat și am văzut ce a ieșit. Deci soarele și atmosfera noastră sunt «de vină».”

„Trebuie să fie maximum solar, cum este acuma, și să fie erupții îndreptate înspre pământ foarte, foarte puternice”

În ceea ce privește frecvența apariției acestui fenomen, cu adevărat spectaculos, la nivel vizual, astronomul a precizat că ele se produc, în fiecare seară, din preajma Cercului Polar.

„Te duci în Norvegia, în nordul Norvegiei și vezi aurore în fiecare seară senină. Vizibile de la noi sunt mai rar, deoarece trebuie să fie maximum solar, cum este acum, și să fie erupții îndreptate înspre pământ foarte, foarte puternice. Noi știm când este o erupție pe soare, deoarece observăm soarele non-stop.

Nu știm însă ce efecte au acele erupții când ajung în atmosferă. Nu știm exact dacă se vor veadea, dar este o posibilitate ridicată, cum a fost și noaptea trecută. Au fost alerte că s-ar putea vedea mai de jos, ca altitudine, pe glob aurorele, dar, mă rog, nu prea le bagă nimeni în seamă. Uite că acum au văzut oamenii, fără să știe de alerte”, conchide astronomul Adrian Șonka.

Cum a fost surprins spectacolul aurorei boreale pe cerul României

Un fenomen rar a apărut duminică seară pe cer, în mai multe judeţe din România. Lumini roşii au format imaginea unei posibile aurore boreale. Mai multe poze spectaculoase au fost publicate pe reţelele de socializare de socializare. Conform NewsMaker, imagini similare au fost observate şi în R. Moldova, Ucraina, Kazahstan şi Belarus.

Aurora Boreala – Foto: Facebook

”Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării, cum e şi captura de mai jos, realizată în judeţul Timiş, comuna Paniova”, a notat şi pagina de Facebook ”Furtuni România – Prognoze, avertizãri şi analize meteo.”

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

 

Sursă foto: facebook

 

CITIȚI ȘI: 

FOTO AURORA boreală pe cerul României. Fenomenul cosmic care a creat spectacolul de lumini din cortina roșie