Cozonacul moale pufos este nelipsit de pe masa de sărbătoare, iar gospodinele deja pregătesc ingredientele pentru a face cei mai frumoși și gustoși cozonaci pentru Paște.
Dacă și tu îți dorești să faci cozonaci fabuloși, iată câteva secrete știute de gospodinile din Moldova, care reușesc să facă an de an cozonac pufos, moale, cu multă cacao și rahat.
Ingrediente
Pentru aluat
Pentru umplutură
Mod de preparare:
Se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald și puțină făină. Se face o pastă care se lasă să se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste făină cernută. Se pune un ou și 3 gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și se frământă. Se adaugă treptat laptele cald în care ai dizolvat, înainte, zahărul. Se frământă până când se obține un aluat moale, dar care nu se prinde de vas.
Aluatul se acoperă și se lasă la dospit până când își dublează volumul. Se macină nuca și se amestecă cu albușurile bătute spumă, cacao, arome și zahăr, după gust. Aluatul se împarte în 2 jumătăți egale. Ambele foi se întind cu mâna. Unge blatul cu ulei sau unt moale pentru că coca să nu se prindă de el.
Pune pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de albuș cu nuca. Întinde bine și rulează cozonacul. Așează-l în tavi tapetate și lasă-l să crească 30 minute. Unge cozonacii cu ou și da-i la cuptor. Când se rumenesc, scoate-i.
Pentru a obține un cozonac perfect trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei. De asemenea, făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată, scrie a1.ro
Un alt aspect care nu trebuie neglijat este agentul de creștere. Nu punem drojdie prea multă, în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachet, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea.
În timpul pregătirii aluatului, acesta trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptor și de aceea se va crăpa.
Totodată, este indicat să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta la rumenirea uniformă și mai lentă.