Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine
Publicat: 08/04/2023, 16:09
Actualizat: 08/04/2023, 16:10

Cozonacul moale pufos este nelipsit de pe masa de sărbătoare, iar gospodinele deja pregătesc ingredientele pentru a face cei mai frumoși și gustoși cozonaci pentru Paște.

Dacă și tu îți dorești să faci cozonaci fabuloși, iată câteva secrete știute de gospodinile din Moldova, care reușesc să facă an de an cozonac pufos, moale, cu multă cacao și rahat.

Cum să prepari cozonac moldovenesc:

Ingrediente 

Pentru aluat

  • 1,2 kg făină
  • 2 cuburi drojdie proaspătă
  • 4 ouă
  • 100 g unt
  • 500 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 3-4 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de rom
  • coajă de lămâie, după gust

Pentru umplutură

  • 500 g nuci
  • 2-3 linguri cacao
  • zahăr, după gust
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 ou, pentru uns

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald și puțină făină. Se face o pastă care se lasă să se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste făină cernută. Se pune un ou și 3 gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și se frământă. Se adaugă treptat laptele cald în care ai dizolvat, înainte, zahărul. Se frământă până când se obține un aluat moale, dar care nu se prinde de vas.

Aluatul se acoperă și se lasă la dospit până când își dublează volumul. Se macină nuca și se amestecă cu albușurile bătute spumă, cacao, arome și zahăr, după gust. Aluatul se împarte în 2 jumătăți egale. Ambele foi se întind cu mâna. Unge blatul cu ulei sau unt moale pentru că coca să nu se prindă de el.

Pune pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de albuș cu nuca. Întinde bine și rulează cozonacul. Așează-l în tavi tapetate și lasă-l să crească 30 minute. Unge cozonacii cu ou și da-i la cuptor. Când se rumenesc, scoate-i.

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Pentru a obține un cozonac perfect trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei. De asemenea, făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată, scrie a1.ro

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este agentul de creștere. Nu punem drojdie prea multă, în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachet, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea.

În timpul pregătirii aluatului, acesta trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptor și de aceea se va crăpa.

Totodată, este indicat să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta la rumenirea uniformă și mai lentă.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Florin Salam, dispariție misterioasă. Puțini mai știu de manelist
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică