Prima pagină » Actualitate » Cum i-a lăsat ancheta DNA fără PROTECȚIE pe angajații „fideli” ai șefului de la Operațiuni Speciale Oradea care a mințit pentru Victor Micula

Cum i-a lăsat ancheta DNA fără PROTECȚIE pe angajații „fideli” ai șefului de la Operațiuni Speciale Oradea care a mințit pentru Victor Micula

Comisarul-şef Alin Tărău, șeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, și comisarul şef (r) Laviniu Mugurel Poinar, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, ar fi facilitat emiterea un „certificat de bună purtare” pentru Victor Micula, fiul milionarului Viorel Micula, într-un dosar în care acesta este judecat. După ce procurorii DNA au intrat pe fir, Tărău și Poinar au fost plasați sub control judiciar pentru fapte de corupție, însă întreg scenariul se complică gradual.

Alin Tărău și Mugurel Laviniu Poinar au contestat, la Tribunalul Bihor, măsura controlului judiciar stabilită prin ordonanța DNA din 14 octombrie. Instanța a respins plângerea lui Poinar, însă a admis plângerea făcută de Alin Tărău, astfel că acesta, după doar două săptămâni în care a avut mai multe interdicții, a „scăpat” de controlul judiciar.

„Multe nereguli ar putea fi scoase la lumină”

În exclusivitate pentru Gândul, surse judiciare au spus că ancheta DNA în cazul lui Alin Tărău îl obligă pe șeful Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea să fie mai prudent în relațiile cu subalternii pe care îi favoriza și cărora le oferea „protecție”, oamenii-cheie fideli cu care ar fi stabilit legături foarte strânse de când se află la conducere.

„În lipsa «intervențiilor» lui Tărău, multe nereguli din Brigada Operațiuni Speciale Oradea, ținute departe de DGA (n.red. – Direcția Generală Anticorupție) și DGPI (n.red. – Direcția Generală de Protecție Internă), ar putea fi scoase la lumină”, avertizează sursele judiciare.

  • Alin Tărău și Laviniu Mugurel Poinar au emis, în decembrie 2020, la cererea lui Victor Micula – prin intermediul avocaților săi – un „certificat de bună purtare”, respectiv o adresă prin care confirmau calitatea de „colaborator” a fiului omului de afaceri milionar. (detalii AICI)
  • Potrivit procurorilor DNA, Alin Tărău și Laviniu Mugurel Poinar nu ar fi avut dreptul să emită un astfel de act. (detalii AICI)
  • La momentul emiterii dovezii de la BCCO Oradea, Victor Micula era anchetat într-un dosar pentru 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
  • Cu câteva zile înainte de emiterea răspunsului de la BCCO Oradea, Victor Micula fusese trimis în judecată într-un alt dosar, pentru că ar fi accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și ar fi participat la o percheziţie îmbrăcat cu cagulă și geacă de poliţist.
  • Alin Tărău și Laviniu Mugurel Poinar sunt acuzați de DNA de „uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției”.

Gândul prezintă, în exclusivitate, informații primite din surse judiciare despre Alin Tărău, unul dintre inculpații din dosarul DNA, care ar putea duce la dezvăluirea altor posibile nereguli grave, care ar fi fost permanentizate sub „supravegherea” șefului de la Brigada Operațiuni Speciale (BOS) Oradea.

Ce le-a promis Alin Tărău subordonaților când a fost „instalat” la conducerea Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea

Sursele judiciare au făcut dezvăluiri uluitoare despre personajele principale din acest dosar întocmit de procurorii DNA. Astfel, în timp ce Laviniu Mugurel Poinar ar fi fost cunoscut mai mult pentru apariția în mijlocului unor scandaluri mondene, comisarul șef Alin-Nicușor Tărău era etichetat drept „judiciarist model”, având un „cerc de prieteni” complex prin care reușea să facă schimburi de informații utile.

Laviniu Mugurel Poinar  se bucură de pensie și a ieșit cu fruntea sus din Poliție, deși a fost protagonistul mai multor scandaluri mondene, atât în Oradea, cât și în Timișoara, acolo unde a fost șeful BCCO Timișoara. Probabil nu s-a vrut tragerea sa la răspundere, fiind un fel de «protejat».

Comisarul șef Alin-Nicușor Tărău era un «judiciarist model», în sensul că avea în cercul său de prieteni chiar și infractori cu care se presupune că ar fi făcut schimb de informații.

Imediat după ce a fost instalat la conducerea Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, Alin Tărău a ținut să precizeze subalternilor că a luat la cunoștință despre neregulile/infracțiunile comise de către unii dintre aceștia, când se aflau sub comanda fostului șef BOS Oradea – sens în care au și fost deschise două dosare penale, la DNA și la Tribunalul Bihor -, dar și că va face tot ce-i stă în putință să-i protejeze de răspunderea penală pe respectivii polițiști, lucru care s-a și întâmplat.

Niciun angajat de la BOS Oradea nu a fost chemat până în prezent la vreo audiere în vreunul din cele două dosare penale”, au spus sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Aceleași surse au menționat și că unul dintre dosare se află în instrumentare la un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, prieten declarat al lui Alin Tărău și „celebru” în presa locală, cunoscut pentru felul în care „omoară” dosarele prin ținerea lor în nelucrare până se prescriu faptele.

Mega-petreceri în sediul conspirativ al BOS Oradea

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, chiar în sediul conspirativ al BOS Oradea ar fi avut loc mega-petreceri în trecut, iar comisarul-șef Alin Tărău nu a stopat astfel de „ieșiri în decor”, ci s-ar fi limitat la „acțiuni” de fațadă.

S-a limitat la a ascunde alcoolul din respectivul sediu, a organizat agape în alte locuri, mai ferite de ochii presei sau a celor de la «Doi și-un sfert» și a încurajat astfel de «întâlniri profesionale» care erau stropite din belșug cu alcool. Este de pomină petrecerea de la București, din luna mai a anului 2024, când a fost beat mort, a căzut în fund pe ringul de dans și le dădea bani lăutarilor. Subalternelor și subalternilor le-a fost rușine cu el, dar nu au îndrăznit să-l scoată din local și să-l ducă la culcare.

Mai mult, parcă pentru a-l întrece pe fostul șef al BOS Oradea, Alin Tărău s-a înconjurat de multe femei, le-a dat funcții de conducere și salarii de merit, dar fără ca acestea să merite, din punct de vedere profesional, astfel de recompense”, susțin sursele citate.

Sursele Gândul amintesc „cazul lucrătoarei de la SET care, după ce s-a mutat într-un imobil de pe strada pe care locuiește și Alin Tărău, a divorțat de soțul ei, care este tot polițist la BOS Oradea, și a fost recompensată cu salariu de mediu pentru că a redactat note de interceptare, adică a făcut practic ce scria în fișa postului ei și pentru care era salariată a Serviciului”.

Din careul de secretare al lui Mircea Aurel Dragomirescu, fost șef al Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea, comisarul-șef Alin Tărău a păstrat două, pe șefa Biroului Tehnică Operativă (BTO), D.L., și pe soția șefului PTF Borș.

În locul fostei «secretare șefe», care s-a pensionat de boală odată cu plecarea fostului șef al Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea, Alin Tărău și-a adus pe postul vacant o fostă polițistă care mai activase în cadrul BOS, dar care se transferase între timp la Serviciul Logistic din cadrul IPJ Bihor.

A treia secretară a plecat din secretariat, dar nu cu capul plecat, ci ca șefă de birou al SSO din cadrul BSO și, ca recompensă, a primit un salariu de merit, «pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu»”, au dezvăluit sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

„Deși  toți colegii ei din cadrul BSUII știu faptul că ea doar transcria la calculator informațiile  culese de către ei din teren, personal, nu are calitățile necesare unui ofițer de pe linia culegerii de informații sau filaj, dar se califică pentru funcția de secretară model”, au precizat sursele citate.

Alin Tărău a încercat să ascundă cât mai bine neregulile personale și ale protejaților săi”

Dezvăluirile nu se opresc, însă, aici. Sursele citate spun și că șeful BOS Oradea, Alin Tărău, ar fi fost, de-a lungul timpului, vulgar în relația cu subalternii, înjura de fiecare dată când era nervos, iar țintele sale ar fi fost, mai ales, subalternele.

„Totuși, Tărău o proteja cu precădere pe șefa Biroului Tehnică Operativă (BTO), pe care o lăsa la comanda BOS Oradea când era el plecat în concedii sau în misiuni la București. Și asta în condițiile în care Brigada Operațiuni Speciale are și ofițeri seniori mai bine pregătiți profesional și mult mai experimentați decât șefa BTO.

La fel ca și predecesorul său, Alin Tărău a încercat să se ascundă și să ascundă cât mai bine neregulile personale și ale protejaților săi, pentru ca astfel de fapte să nu fie luate în vizor de lucrătorii din cadrul DGA și DGPI”, au mai spus sursele judiciare, pentru Gândul.

Comisarul-șef Alin Tărău i-ar fi „luat în brate” și pe unii șefi dintre cei „crescuți” de fostul șef al Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea, dar și pe anumiți angajați despre care Gândul a scris în anul 2022, deși știa ce nereguli au comis.

Nereguli trecute cu vederea, funcții de conducere și salarii de merit oferite drept recompensă

Paradoxal, după eliberarea „certificatului de bună purtare” pentru Victor Micula, care i-a adus un dosar penal după patru ani, comisarul șef Alin Tărău a fost promovat din funcția de șef Serviciu Antidrog din cadrul BCCO Oradea în cea de șef al BCCO Cluj.

După ce i-a expirat perioada de împuternicire, deși i s-a scos la concurs postul de comandă, a refuzat să participe la examen și a revenit la Oradea, la conducerea Brigăzii Operațiuni Speciale, post devenit vacant după ce a fost dat afară fostul șef.

Sursele judiciare susțin și că Alin Tărău a dat dovadă de ”bun manager” și ar fi încercat cu bună-știință să acopere și el, ca și fostul șef al al BOS Oradea, neregulile comise de către subalternii săi, ba mai mult i-ar fi recompensat cu funcții de conducere și salarii de merit pe unii dintre cei care ar fi trebuit sancționați.

Mai mult, Alin Tărău ar fi reușit să îndepărteze din BOS Oradea mai mulți lucrători, majoritatea buni profesioniști, din SSO, SPF, SET, servicii unde parte din șefi au implicare directă în plecarea acestora. Aceste plecări au afectat calitatea serviciilor prestate de către BOS Oradea”, susțin sursele judiciare.

Aceleași surse au mai dezvăluit că planează asupra SPF, SET și SSO acuze de genul că „ar favoriza infractorii prin avertizarea lor, că tratează cu superficialitate anumite cazuri ori nu ies de mai multe ori pe anumite misiuni de SO”.

Șeful „băieților cu mușchi”, protejatul lui Alin Tărău

Unul dintre „protejații” lui Alin Tărău ar fi fost, potrivit surselor judiciare, chiar șeful Serviciului Prindere în Flagrant (SPF) din cadrul BOS Oradea, cu grad de comisar-șef. „Este nepot al unuia dintre foștii șefi ai BCCO Oradea și verișor al actualei șefe DNA – ST Oradea”, spun sursele Gândul.

„Protejatul” lui Tărău ar fi ajuns polițist în cadrul Serviciului Exploatare Tehnică (SET) din BOS Oradea în urma unui examen de ocupare al unui post de traducător din limbă portugheză, deși nu ar avea cursuri de aprofundare/specializare al limbii portugheze.

În Oradea sau în județul Bihor – ori județele limitrofe – nu există o  comunitate de vorbitori de limba portugheză și astfel a avut noroc că nu a fost nevoit să traducă niciodată vreo conversație din limba portugheză în vreun dosar penal”, au dezvăluit aceleași surse judiciare.

Ca șef al «băieților cu mușchi», se pare că ar fi tolerat intervenții mai brutale ale acestora asupra persoanelor suspecte din dosare, supuse procedurii de prindere în flagrant, chiar dacă normele de aplicare a procedurii de prindere în flagrant interzic expres excesul în utilizarea forței”, au mai dezvăluit sursele Gândul.

Din postura de șef, ar fi folosit mașinile de serviciu din dotarea SPF, în interes personal, de foarte multe ori, în special o mașină de serviciu Dacia Logan, culoare albastră, dar și alte două autoturisme Dacia Duster.

Vecini ai acestuia spun că șeful SPF mergea cu respectivele mașini acasă aproape zilnic și revenea la serviciu cu ele, le utiliza în weekend-uri, chiar și atunci când a fost în concediu, își transporta copiii la antrenamente sau la școală, toate acestea cu acordul fostului șef de la Brigadă, dar până la momentul efectuării controlului de către Corpul de Control al IGPR din aprilie 2022.

Aceste abuzuri comise prin folosirea autoturismelor de serviciu nu au mai fost tolerate de către Alin Tărău, dar șeful SPF a fost în continuare apreciat și premiat de acesta, chiar dacă unii dintre subalternii săi din cadrul SPF au comis fapte reprobabile, susțin sursele citate.

  • În primăvara anului 2022, șeful de serviciu a obligat un subaltern de-al său să întocmeacă un raport mincinos cu privire la avarierea unei autospeciale din cadrul SPF, un Citroen.
  • Polițistul ar fi scris că a lovit o pasăre în timpul unei misiuni, ajungând în șant, dar în realitate autoturismul a fost avariat de un alt coleg de-al său, pe când venea de acasă la serviciu, ceea ce înseamnă că folosea ilegal mașina în acel moment. Accidentul rutier nu a fost raportat nici acela așa cum s-a petrecut.
  • Din banii strânsi de către șeful SPF de la colegi s-a reparat parțial mașina, iar apoi a fost predată Serviciului Logistic, pentru a i se pierde urma (sunt poze cu mașina avariată înainte de raportul din primăvara lui 2022), au detaliat sursele Gândul.

Cu toate acestea, fără a avea rezultate notabile, ba chiar din contră, atât pe vremea fostului șef al BOS Oradea, cât și pe vremea comisarului șef Alin Tărău, șeful SPF a fost recompensat cu salariu de merit”, au dezvăluit aceleași surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

„Omul” lui Tărău, plasat la comanda BOS Oradea?

După ce Alin Tărău a fost plasat sub control judiciar, în locul său a fost numit un ofițer despre care sursele Gândul spun că este un apropiat al comisarului-șef, astfel că au apărut alte semne de întrebare.

Ofițerul respectiv are gradul de subcomisar, dar este – de fapt – titularul unuia dintre cele două Birouri de Supraveghere Operativă, iar de două luni este împuternicit șef al Serviciului Supravegheri Operative”, spun sursele Gândul, în exclusivitate.

A fost recompensat cu salariu de merit de către Alin Tărău, iar la o săptămână de la «plecarea» acestuia a fost desemnat la conducerea BOS Oradea. Polițistul a urmat o școală de subofițeri, iar după absolvire ar fi fost adus în cadrul BOS Oradea pe un post parcă anume creat pentru el, în cadrul Biroului Tehnică Operativă.

Acest lucru s-a produs datorită bunelor relații profesionale dintre mama lui și șeful BOS Oradea de la acea vreme, în sensul că mama polițistului a lucrat mulți ani în cadrul Serviciului Finaciar din cadrul IPJ Bihor și a răspuns în mod direct de aprobarea decontărilor tuturor pontajelor privind lucrătorii din cadrul BOS Oradea, dar și a tuturor deconturile solicitate de către respectivul șef de brigadă.

Acest ofițer desemnat în prezent la conducerea BOS Oradea este cel care ar fi ascuns urmările accidentului rutier produs într-o misiune, ajutat și de alți colegi, comițând cu bună știință infracțiunea prin care a reparat autoturismul marca Volkswagen Golf, fără a avea aviz de reparații.

Împreună cu un alt ofițer din cadrul aceluiași BTO – mai exact finul fostului șef al BCCO Oradea, nimeni altul decât comisarul-șef Mugurel Poinar – au ajuns să fie împuterniciți șefi în BOS Oradea”, dezvăluie sursele Gândul.

Aceleași surse mai precizează și că examenul de promovare în rândul ofițerilor de poliție ar fi fost „trântit” tot cu ajutorul fostului șef BOS Oradea, chiar dacă, la momentul susținerii examenului, un contracandidat ar fi vrut să apeleze numărul de urgență 112 pentru a raporta neregulile din cadrul examenului de trecere în corpul ofițerilor.

Împuternicitul la comanda BOS Oradea beneficiază, pe lângă salariu de merit – acordat de către comisarul șef Alin Tărău -, „și de bani de chirie, asta deși se spune că locuiește cu soția și copilul lor în duplexul familiei sale, alături de părinții lui”.

„Banii de chirie încasați de la stat îi folosește să achite rata la o casă cumpărată împreună cu soția sa, un artificiu tehnic, aparent legal, dar imoral”, au mai dezvăluit sursele Gândul, în exclusivitate.


CITEȘTE ȘI:

Senatorul Eugen Pîrvulescu, pus sub CONTROL judiciar. Politicianul, cercetat pentru „instigare la cumpărare de influență”, AUDIAT la DNA

George PALADI, acuzat că a lovit intenționat mașina fostei soții/ Deputatul are ANTECEDENTE pentru încălcarea ordinii publice și regimului rutier

Marcel CIOLACU, despre ridicarea imunității deputatului Nelu TĂTARU: Ai imunitate pentru declarații politice, nu pentru fapte penale

„Aroganțele” infracționale ale senatorului Eugen Pîrvulescu. Era judecat pentru CORUPȚIE, dar intervenea cu mită ca să-și pună favoritul la șefia CNI

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și