Tragedia de la „Matei Balș” i-a luat din nou prin suprindere pe politicieni. Discursul lor a pendulat între asumarea și neasumarea vinei pentru această tragedie, concentrându-se dintr-o dată în jurul nevoii de reformă a sistemului de sănătate.
Deși se vorbește de la Colectiv încoace de această reformă a sistemului sanitar, politicienii au întreprins puține acțiuni în acest sens. Rămâne discursul lor să-l analizăm pentru a ne lămuri când anume începe profunda reconstrucție a sistemului de sănătate.
Tragedia de al Balș a determinat intevenția preşedintelui Iohannis care a declarat că „problema este mult mai amplă” şi că aşteaptă reforma în sănătate de la Vlad Voiculescu ministrul Sănătăţii.
Problema este mult mai amplă. Avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România şi am solicitat noului ministru al Sănătăţii şi acum câteva săptămâni şi astăzi să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România şi aştept cât de curând primele idei pentru a putea demara această reformă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Referitor la incendiul de la ATI Neamț, președintele Iohannis declara că: „este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Spitalul din Neamț. Tocmai vin din biserică, unde cu toții ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanțe familiilor îndurerate, iar celor care au supraviețuit însănătoșire grabnică! Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”.
Oamenii politici s-au raliat repede acestei idei prezidențiale, însă puține lucruri s-au realizat în scurta trecere a timpului din fatidicul noiembrie care a deschis calea tragediilor din spitalele românești.
Reforma sănătății, doar o campanie de PR
Liderul opoziției și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a susţinut că tragedia de la Spitalul Matei Balş ar fi putut fi evitată dacă în fruntea Ministerului Sănătăţii nu ar fi fost un ministru care nu doreşte decât să-şi facă imagine publică. „Tragedia de la Matei Balş arată ce se întâmplă când pui ministru un politruc cu 100% foame de imagine publică şi 0% acţiuni concrete pentru a proteja sănătatea românilor! De aceea, trebuie să punem rapid STOP acestui film de groază: Voiculescu, demisia!!!”, scrie în mesajul preşedintelui PSD.
Referitor la tragedia de la „Matei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că „în general cred că trebuie să avem răbdare să vedem care sunt cauzele care au dus la ceea ce s-a întâmplat ieri (vineri -. n.r.). Repet: există responsabilități și responsabili întotdeauna”, a adăugat ministrul.
În urmă cu aproape trei luni, după incendiul petrecut la Spitalul din Piatra Neamţ, Vlad Voiculescu îl critica dur pe ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nelu Tătaru, arătând cu degetul către instituția pe care o conduce acum
„Ministerul Sănătaţii de acum este un dezastru. Un dezastru. Aparenţele sunt salvate de un ministru bun povestitor Dacă am fi văzut la MS o echipă profesionistă care să fi demonstrat că are capacitatea de a coordona bine ceea ce se afla în propria ograda (ex: achiziţiile de la începutul pandemiei, DSP-uri, achiziţia de vaccin antigripal, organizarea rezidentiatului, sau chiar pregătirea spitalelor proprii pentru al doilea val al pandemiei), aproape că aş fi zis că merită să ne gândim serios”, spunea Voiculescu
El acuza PSD și PNL, pe care le numea partide mamut, că după tragedia de la Piatra Neamț „nu fac altceva decât să paseze vina și că PSD încearcă să arunce vina pe guvern, domnul Nelu Tătaru și PNL vor să se folosească de nenorocirea de la Piatra Neamț pentru a acapara și mai multă putere”.
Întrebat ce trebuie făcut pentru a fi evitate asemenea tragedii, cum a fost și incendiul din noiembrie de la un spital din Piatra Neamț, vicepremierul a răspuns: „Nu știu încă exact cauza accidentului din această dimineață, însă e foarte clar că trebuie măsuri foarte dure pentru respectarea regulilor în zone în care se utilizează oxigen, în zone din spital cu risc de incendiu, pentru că orice ”lasă că merge și așa”, orice neglijență, indiferent care vom constata că a fost cauza acestui accident, poate să aibă ca efecte pierderea de vieți omenești, ceea ce este singura dramă care nu mai poate fi reparată. E o tragedie, regret și sunt alături de familiile afectate”, a spus Barna la RFI.
În perioada ce a trecut de la incendiul ATI Neamț până la tragedia de la Institutul Matei Balș nu știm până în prezent ce măsuri s-au luat concret, în afarăde discusuri promițătoare din partea politicienilor.
Dincolo de un discurs neunitar al politicienilor cu privire la viitorul apropiat al sistemului de sănătate publică, acuzațiile curg în timp ce România înregistrează alți morți.
Reforma sistemului e sănătate, deși o constantă în discursul politic de la cel mai înalt nivel, rămâne doar un ideal pentru o populație din ce în ce mai îngrijorată, în mod legitim, de propria securitate în unitățile sanitare pe tot întinsul țării.