Cum i-au furat cormoranii peștele ministrului Petre Daea. „Am frigiderul gol”
This browser does not support the video element.
România produce în jur de 20.000 de tone de peşte pe an, dar are posibilitatea de a realiza 50.000 – 60.000 de tone, crede ministrul Agriculturii, Petre Daea. Prezent sâmbătă la Târgul Pescăresc de toamnă, eveniment organizat în curtea MADR, ministrul a vorbit și despre cel mai teribil „dușman” al său, cormoranul.
Petre Daea se plânge că nu are pește în frigider deoarece i l-au luat cormoranii înainte să-l poate cumpăra.
Petre Daea: „Românii trebuie să mănânce mai mult pește decât cormoranii”
„Dumneavoastră ştiţi că sectorul acesta este predilect şi am spus-o de fiecare dată: românii trebuie să mănânce mai mult peşte decât cormoranii! (…) Sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă în aşa fel încât să reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România”, a declarat Petre Daea.
Întrebat dacă a început vânătoarea de cormorani, şeful MADR a afirmat că aceasta a început în urma prevederilor legale pe care le-a elaborat Parlamentul, „dar este o vânătoare secvenţială, întrucât există numai pentru o perioadă, într-un anumit interval de timp. A fost şi perioada aceasta pandemică, când focul de armă nu putea să se audă în direcţia păsărilor acestea ihtiofage care ne creează mari probleme”.
Petre Daea și-a continuat războiul cu această pasăre și a povestit cum l-au lăsat cormoranii fără pește în frigider. Peștele nu este un lux pentru români, crede ministrul Agriculturii, este doar rar şi mic, „pentru că nu avem noi de unde să-l luăm. Într-o dimineaţă, pe la orele 6:10, când am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect şi care mă întreba de ce sunt atât de înverşunat împotriva cormoranilor, pentru că nu mi-a luat peştele din frigider, iar eu am zis că mi l-a luat înainte de a-l introduce în frigider. Am frigiderul gol”.
România, potențial uriaș în domeniu
Ministrul Agriculturii arată că România are un potențial uriaș în acest domeniu, pe care trebuie să îl exploateze așa cum se cuvine. „La această dată, noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem, de a realiza peste 50.000-60.000 de tone de peşte. Iată că acest raport trebuie să ne îngrijoreze, motiv pentru care am dat acel semnal cunoscut de dumneavoastră, multiplicat pe ecranele de televiziune şi nu numai, în aşa fel încât să înţelegem o dată pentru totdeauna că este nevoie să punem regulile în domeniu în aşa fel încât ecosistemul să rămână în echilibru cu interesul uman în centrul lui”, a declarat Petre Daea.
Petre Daea a deschis sâmbătă Târgul Pescăresc de toamnă, organizat în curtea MADR. El a făcut un tur al târgului, a cumpărat produse de la standurile producătorilor, a băut must şi a dat flori jurnalistelor prezente la eveniment.