Cum își amenință un medic de familie din Călărași pacienții care nu vor să se vaccineze anti-Covid

Publicat: 12 01. 2021, 23:58
Actualizat: 13 01. 2021, 00:01
Centru de vaccinare anti-Covid (FOTO - ilustrativ: Alexandra Pandrea)

Un medic de familie din județul Călărași anunță, într-o postare pe Facebook, că va scoate din lista sa persoanele care refuză vacccinarea anti-Covid.

Acesta invocă un articol de lege care arată că asigurații au obligația să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului.

Asigurații, conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, au obligația „să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”.
Conform acestui acrticol de lege, ANUNȚ PUBLIC de acum că TOATE PERSOANELE ÎNSCRISE LA MINE CARE REFUZĂ VACCINAREA ANTI-COVID 19, VOR FI SCOASE DE PE LISTA MEA DE MEDIC DE FAMILIE.
Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandările pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovadă că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă. În cei 33 de ani de practică am vaccinat mii de persoane, am făcut zeci de mii de inoculări și nu am avut reacții adverse decât foarte puține și minore. Cred în vaccinuri, chiar și în cele nou apărute sau schimbate în acești ani. Vaccinarea a reprezentat pentru mine partea cea mai importantă a activității de prevenție. În toți acești ani am avut o singură persoană care a refuzat vaccinarea celui de-al doilea copil și i-am cerut să-i ia fișa și să se mute la alt medic. Ceea ce a și făcut”, a scris medicul Cătălin Petrencic pe Facebook.

Conform paginii de Facebook, medicul Cătălin Petrencic este din Pitești și trăiește în comuna Mânăstirea din județul Călărași, scrie Mediafax.

Prima tranșă de vaccin anti-Covid de la Moderna a intrat în România! Cele 14.000 de doze au ajuns pe cale terestră

Cele 14.000 de doze din prima tranșă de vaccin anti-Covid dezvoltat de Moderna au ajuns în România, marți seară, prin Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Nădlac 2, anunță platforma guvernamentală RO Vaccinare.

Dozele vor ajunge, miercuri dimineață, la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-Covid de la Moderna. Răspunsul vine chiar de la directorul companiei producătoare

Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de cel puțin doi ani împotriva noului coronavirus, a declarat, joi, directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

 Scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției. Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a declarat directorul Moderna, în cadrul unei conferinţe de presă.

Valeriu Gheorghiță răspunde la întrebarea care stă ”pe buzele” multor români: „Putem alege între vaccinul Pfizer sau Moderna?”

Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, într-o conferință de presă, că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, în funcție de disponibilitatea flacoanelor.

Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește”, a precizat medicul.