De obicei, într-o piaţă, este greu de deosebit producătorul autohton de samsarul care aduce legumele sau fructele importate din engros şi le vinde drept produse româneşti.
Observatornews.ro a mers în Piața Centrală din Craiova, județul Dolj, încercând să afle cum putem, totuși, să realizăm diferența.
O bătrână care vinde verdețuri a oferit un pont, în acest sens: „Producătorii îşi vor afişa mereu la loc vizibil datele de identificare”.
Mirel Popa, un producător din Dăbuleni, vinde roşiile cu 10 lei și castraveţii cu 6. Trebuie să acopere costurile cu chiria tarabei şi cu transportul și spune că niciodată nu ar cumpăra legume sau fructe de la drumul mare.
„Nu ştiţi în ce condiţii cumpăraţi. Pe când, la noi vine Protecţia Consumatorului, ia probe, vin rezultatele”, a declarat fermierul.
De altfel, comercianții care își vând fructele şi legumele pe stradă, fără autorizație, riscă amenzi ce pot ajunge la 3.000 de lei
Preţurile nu sunt mai mici decât în piaţă nici pe la porțile caselor unde se vând legume și fructe, chiar dacă negustorii de ocazie nu au costuri de transport sau chirie.
„Acum ne-au ieșit puţine, e benzina scumpă şi la o lădiţă de roşii ce să…? Plăteşti taxă la masă, mai mănânci şi un covrig”, a declarat una dintre vânzătoare, care consideră că e suficient certificatul de producător.
Legea, însă, o obligă să afişeze și informaţii despre proveninenţă, data recoltării şi calitatea legumelor, nu doar să vândă în locuri autorizate.
În schimb, Gheorghe Costache, un alt producător, şi-a autorizat punctul de vânzare. Vinde legume din propria grădină, dar pepenii sunt din Grecia, pentru că ai lui nu s-au copt încă.
„Cartofii 3 lei, castraveţii 4 lei, roşiile 6-7 lei. (…) Le dăm mai ieftin decât pe piaţă, că noi nu prea avem cumpărători”, a precizat Gheorghe Costache.
Pentru cine nu e convins de marfa sa, omul are cea mai bună soluţie: un producător care nu are nimic de ascuns îşi va invita clienţii în solar să îşi culeagă singuri legumele.
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului recomandă să nu cumpărăm produse alimentare de oriunde, pentru că mărfurile depozitate în soare se degradează rapid şi pot deveni nesigure.