Odată cu apropierea sezonului rece, proprietarii de centrale termice de apartament trebuie să efectueze verificările necesare pentru a asigura eficiența echipamentului și un consum redus de energie. Iată care sunt pașii esențiali pentru o eficiență maximă de consum care își va salva bugetul în această iarnă, scrie evz.ro.
Milioane de români care locuiesc la bloc depind de centralele termice de apartament pentru încălzirea locuințelor. În contextul în care sistemele centralizate de termoficare au devenit prea scumpe și ineficiente, multe familii au optat pentru aceste surse individuale de încălzire.
Astfel, pregătirea centralei termice înainte de iarnă este o etapă obligatorie pentru a garanta confortul pe timpul sezonului rece.
Specialiștii recomandă efectuarea unor verificări și reglaje necesare pentru a asigura o funcționare eficientă, dar și pentru a reduce consumul de gaze naturale sau electricitate.
Setarea temperaturii cu un grad mai jos decât cea optimă poate reduce facturile la gaze cu 5-10% anual, fără a compromite confortul termic din locuință. În plus, menținerea unor temperaturi adecvate previne uzura prematură a echipamentului.
Factori de care trebuie să ții cont pentru optimizarea consumului de energie sunt izolația locuinței și calitatea ferestrelor, întrucât acestea joacă un rol crucial în menținerea căldurii la interior și, totodată, aerisirea corectă.
De asemenea, condițiile meteorologice pot influența modul de reglare a centralei, iar ajustările trebuie făcute în funcție de acestea pentru un consum eficient.
În schimb, dacă vorbim despre adulți, se schimbă datele problemei.
În cazul lor, temperatura ideală într-o cameră ar trebui să fie între 18 și 21 de grade Celsius. Specialiștii spun că o astfel de temperatură oferă un echilibru între confort și eficiența energetică.
Bineînțeles, adulții care au probleme de sănătate pot ajusta temperatura astfel încât să le asigure confortul necesar.
Este un lucru știut că temperatura dintr-o cameră are un rol major în starea de bine și sănătatea oamenilor. Dacă este prea cald, de exemplu, pot apărea probleme deloc de neglijat.
În primul rând, disconfortul termic e prima senzație dată de prea multă căldură. De aici pot apărea senzații de arsură, transpirație abundentă și dificultate în menținerea unei stări de confort.
Mai mult, casele supraîncălzite fac dificilă relaxarea și odihna și au un impact negativ asupra calității vieții. Pentru copii și vârstnici, există riscul deshidratării și al epuizării termice. De asemenea, un mediu prea cald afectează productivitatea și concentrarea.