Prima pagină » Actualitate » Cum ne afectează sănătatea și somnul trecerea la ora de vară. Când se schimbă ceasurile în 2024

Cum ne afectează sănătatea și somnul trecerea la ora de vară. Când se schimbă ceasurile în 2024

Cum ne afectează sănătatea și somnul trecerea la ora de vară. Când se schimbă ceasurile în 2024

În acest an, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie. Astfel, ziua de duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi din an, după ce ora 3.00 devine ora 4.00 și va avea doar 23 de ore.

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.

În prezent, aproape 60% dintre țările lumii nu dau înainte ceasul de două ori pe an, iar de la finalul anului trecut, încă două țări au renunțat să își mai schimbe ora.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat

În urmă cu câțiva ani, țărilor din UE li s-a cerut să aleagă între ora de iarnă și cea de vară, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de această schimbare.

Autoritățile române au stabilit atunci ca țara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, știut fiind faptul că, totuși, ora de iarnă este considerată standard.

Pe fondul pandemiei de COVID-19, procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat.

Cum ne afectează sănătatea și somnul trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară poate afecta sănătatea și somnul în mai multe moduri:

  • Dezechilibrează ritmul circadian. Trecerea bruscă la o oră mai devreme poate perturba ritmul circadian al corpului, care reglează ciclurile de somn și trezire. Acest dezechilibru poate duce la dificultăți de adormire și la o senzație de oboseală sau somnolență pe parcursul zilei.
  • Schimbarea orei poate perturba calitatea și durata somnului. Persoanele pot avea dificultăți în a adormi sau se pot trezi mai devreme decât de obicei, ceea ce poate duce la oboseală și somnolență pe parcursul zilei.
  • Trecerea la ora de vară poate afecta starea de sănătate generală, inclusiv sistemul imunitar și starea de bine emoțională. Unele studii au arătat că această schimbare poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și alte probleme de sănătate.
  • Persoanele care sunt deja predispuse la tulburări de somn, cum ar fi insomniile sau apneea de somn, pot fi afectate în mod deosebit de trecerea la ora de vară, deoarece schimbarea bruscă poate agrava aceste probleme.

Pentru a minimiza impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și somnului, este recomandabil să vă pregătiți în avans și să vă adaptați treptat programul de somn cu câteva zile înainte de schimbare. Menținerea unui program de somn regulat și a unui mediu propice pentru somn, precum și evitarea consumului excesiv de cafea și alcool înainte de culcare, pot ajuta, de asemenea, la menținerea unui somn sănătos.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și