Perioada sărbătorilor de iarnă este de foarte multe ori asociată cu mesele copioase, însă nutriționiștii atrag atenția că riscăm să punem prea multe kilograme dacă nu suntem atenți la ce și mai ales cum mâncăm.
Nutriționistul-dietetician Adina Rusu explică, într-un interviu acordat Agerpres, că greutatea noastră poate crește, în medie, cu 0,4 – 1 kilogram în perioada sărbătorilor.
„Conform studiilor, în foarte multe cazuri, greutatea nu revine la normal în perioada imediat următoare sărbătorilor. Şi, deşi această creştere în greutate poate părea nesemnificativă, în 10 ani, putem avea pe cântar un plus de 10 kilograme, un exces care poate avea consecinţe importante asupra sănătăţii noastre. În plus, există şi situaţii extreme în care creşterea în greutate în perioada sărbătorilor poate ajunge la 2 – 5 kg”, a explicat aceasta.
Potrivit specialistei, există o serie de motive pentru care oamenii tind să se îngrașe în aceste zile.
„Sezonul sărbătorilor coincide cu vacanţa sau concediul pentru mulţi oameni, oferind astfel prilejul prelungirii perioadei de supraalimentare şi a comportamentului sedentar. Numai în ziua de Crăciun o persoană poate consuma peste 6.000 de calorii, de trei ori mai mult comparativ cu aportul energetic zilnic recomandat. Astfel, în mod tradiţional, în această perioadă oamenii se bucură de un stil de viaţă mai relaxat şi participă la mai multe evenimente sociale în care poate apărea şi un aport energetic crescut ca urmare a alimentelor şi a băuturilor consumate. Şi ştim cu toţii că la întâlnirile cu familia şi cu prietenii ne bucurăm şi de disponibilitatea unei varietăţi mai mari de alimente, dintre care multe sunt foarte încărcate caloric, poate apărea un aport crescut de alcool, putem consuma porţii mai mari de mâncare, ignorând complet mecanismele de reglare pentru foame şi saţietate pe care le are organismul nostru. Astfel, pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendinţa de a mânca mai mult”, spune Adina Rusu.
Potrivit specialistului, există unele lucruri pe care le putem face pentru a nu crește prea mult în greutate de sărbători. Aceasta spune că trebuie să respectăm programul meselor, dar în același timp să ne bucurăm de mâncare, consumând-o în tihnă.
„Respectarea programului meselor principale ale zilei ne poate ajuta şi de sărbători, pentru a evita consumul unei cantităţi mari de alimente. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe. În al doilea rând, este important să mâncăm încet, să savurăm în tihnă alimentele. Mestecând bine alimentele, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia”, a explicat Adina Rusu.
Ea mai recomandă să fim foarte atenți și la cantitatea de sare pe care o consumăm, de multe ori alimentele tradiționale de Crăciun conținând multă sare.
Sursa foto: Shutterstock