Prima pagină » Actualitate » Cum petrec românii REVELIONUL în Grecia și ce surprize îi așteaptă în vasilopita. „Cine nimerește moneda, are noroc tot anul”

Cum petrec românii REVELIONUL în Grecia și ce surprize îi așteaptă în vasilopita. „Cine nimerește moneda, are noroc tot anul”

Vremea caldă, mâncarea bună, tavernele și casele ornate cu beteală, lumini și culori care conturează un peisaj de poveste îi fac pe mulți români să aleagă Grecia în perioada sărbătorilor de iarnă. Veselia și muzica de calitate se adaugă la ingredientele pentru a trece cu voie bună în 2025 chiar de pe meleaguri grecești.

Dacă în noaptea dintre ani găsești moneda norocoasă, ascunsă cu iscusință în tradiționala vasilopita, un cozonac grecesc fără umplutură, tradiția spune că te va aștepta un an de poveste.

Locurile tradiționale pentru Revelion în Grecia

Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității „Forum Thassos” și românul care de patru ani s-a stabilit în Grecia, ajutându-i pe turiștii români cu sfaturi și precizări importante pentru o călătorie reușită pe meleagurile elene, a povestit pentru Gândul cum este Grecia în perioada sărbătorilor de iarnă și câți români aleg să petreacă aici Revelionul.

„În decembrie 2022, ne-am strâns în Thassos puțin peste 100 de români, în Limenaria. În decembrie 2023, am depășit 200 de români în Limenaria și alți câțiva prin alte localități. Anul acesta ne așteptăm la cel 300 de turiști români, în Limenaria, Skala Prinos și Theologos.

Nu suntem singurii turiști pe insulă, mai vin și câteva autocare cu bulgari dornici de distracție. Pentru noaptea de Revelion, avem meniuri de sărbătoare, muzică de toate felurile, de la DJ români stabiliți pe insulă și alte câteva surprize pe care doar cei care vin pe insulă pot să le descopere.

De asemenea, se organizează și alte evenimente cu specific grecesc și în zilele premergătoare, astfel încât cei care vin să aibă parte de o atmosferă cât mai autentică. Locurile tradiționale pentru Revelion în Grecia sunt Paralia Katerini, Thessaloniki și după cum se vede, Thassos, ajuns la a treia ediție. Știu că anul acesta mai sunt petreceri organizate și în Atena”, a spus reprezentantul comunității ”Forum Thassos”.

„Cine vine în această perioadă, se poate bucura de multă liniște, aer curat și preparate delicioase”

Dan Adrian Drăgan a dezvăluit câteva dintre momentele speciale de care au parte românii ajunși în Grecia de sărbători.

„În ultimii ani, în Grecia este foarte cald de Revelion. Am avut în Thassos 15-16 grade, la umbră, pe 1 ianuarie, în ultimii doi ani. Și chiar dacă apa avea 13-14 grade, temerarii au făcut și baie. Acum are 15 grade, este și mai bună decât în anii trecuți.

Atmosfera pe insulă este una de sărbătoare. Toate magazinele și tavernele deschise sunt ornate de Crăciun. Mulți își ornează și casele.

Este foarte interesant să revezi locurile dragi pe care le știi din timpul verii decorate acum cu beteală, luminițe și ornamente cu Moș Crăciun. Nu sunt mulți turiști, iar asta înseamnă că cine vine în această perioadă, se poate bucura de multă liniște, aer curat și preparate delicioase, gătite în tihnă de bucătari iscusiți, pentru cinele festive sau meniurile speciale pe care le găsești doar în această perioadă.

Și grecii împodobesc bradul, iar  Moș Crăciun vine pe 25 decembrie. Deși, aici, tradițional se împodobește bărcuța și vine Sfântul Vasile pe 1 ianuarie cu multe cadouri.

Tradițională de Revelion este vasilopita – un fel de cozonac fără umplutură, în care se ascunde o monedă. În noaptea dintre ani, se feliază și fiecare membru din familie își alege câte o bucată. Cine nimerește moneda, se spune că are noroc tot anul”, a mai spus reprezentantul comunității ”Forum Thassos”.

Sursă foto: Forum Thassos Revelion


CITEȘTE ȘI:

Turist în GRECIA anului 2024. Reprezentantul comunității Forum Thassos, despre cazurile de FURTURI și creșterile de prețuri. ”E o destinație sigură”

EXCLUSIV | Ce trebuie să știi dacă mergi în vacanță în Grecia. De unde să pui benzină ca să nu ai costuri prea mari. Sfaturile unui român din Thasos

Care a fost PRIMA LEGE după căderea comunismului și împușcarea lui Ceaușescu. Ziua în care am scăpat de „TOVARĂȘ” și de interdicția de a face avort

Ultima dorință a lui CEAUȘESCU. Mărturia căpitanului care l-a împușcat pe dictatorul comunist acum 35 de ani: ”Nu-i doresc nimănui aşa ceva”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și