Prima pagină » Actualitate » Cum poate fi depășită criza locurilor la ATI. Anunțul lui Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății

Cum poate fi depășită criza locurilor la ATI. Anunțul lui Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății

Cum poate fi depășită criza locurilor la ATI. Anunțul lui Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a vorbit despre criza locurilor pe secțiile ATI din prezent, precizând că situația poate fi depășită prin urmărirea cazurilor grave și a admisiei, la fel cum s-a întâmplat anul trecut.

În noiembrie 2020, când România s-a confruntat cu vârful celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, Nelu Tătaru era ministrul Sănătății. Îngrijorat, la rândul lui de situația din clipa de față, deputatul PNL dezvăluie secretul depășirii crizei de anul trecut și transmite autorităților că la fel ar trebui să se procedeze și acum.

Cred că urmărirea sau evaluarea fiecărei Terapii Intensive, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ în parte, urmărirea cazurilor grave și a admisiei în Terapie Intensivă era secretul acelor momente. Cred că și acum același lucru ar trebui făcut, dar suntem deja într-un moment în care avem un număr mare de cazuri în Terapie Intensivă”, a mai precizat Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, potrivit B1 TV.

Nelu Tătaru: “Încă de la început vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face pe trei, patru valuri”

În continuare, Nelu Tătaru dezvăluie cum a reușit să gestioneze situația din noiembrie, când s-au înregistrat chiar și peste 10.000 de noi infectări în doar 24 de ore și aproape 1.300 de pacienți pe secțiile ATI.

Totodată, fostul ministru al Sănătății susține că situația din prezent nu trebuie să surpindă pe nimeni, mai ales că, încă de la început, s-a discutat că pandemia se va extinde pe o perioadă de aproximativ doi ani și, în general, pe trei, patru valuri.

Încă de la începutul pandemiei vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face o perioadă de un an și jumătate-doi și în general pe trei-patru valuri. Noi am trăit noiembrie, acel maxim al valului doi, cu 6 noiembrie, 10.260 de cazuri și aproape 1.300 în Terapie Intensivă. Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ, ne dădea și acea măsură exactă a numărului de pacienți, a tipului de pacienți, câți erau intubați, câți erau pe CPAP sau câți erau pe surse alternative de oxigen”, a declarat Nelu Tătaru.

Îngrijorat de criza de la ATI. “S-a discutat atunci și de terapia intermediară”

În același timp, se evalua la nivel de fiecare regiune de dezvoltare o rezervă de paturi pe care o aveam pentru fiecare din aceste zone și unde puteam extinde. S-a discutat atunci și de terapia intermediară, acea terapie aflată în vecinătatea terapiei intensive, unde acele cazuri care ieșeau de pe ventilator sau de pe CPAP și unde puteau întreține un aport de oxigen, urmând ca în funcție de evoluție să meargă pe secții sau să revină, din păcate, poate tot în Terapia Intensivă”, a mai precizat Nelu Tătaru.