Prima pagină » Actualitate » Cum poți SCĂDEA rata creditului cu 500 de lei. Băncile au noi oferte la credite sau refinanţări

Cum poți SCĂDEA rata creditului cu 500 de lei. Băncile au noi oferte la credite sau refinanţări

Cum poți SCĂDEA rata creditului cu 500 de lei. Băncile au noi oferte la credite sau refinanţări
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Băncile au început să vină cu oferte avantajoase, chiar sub pragul indicilor de referinţă, cu dobânzi mai bune pentru cei care vor să ia un împrumut sau să refinanţeze un credit.

„Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îţi asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit”, a precizat pentru Observator TV Irina Chiţu, director comparator bancar.

Astfel, în încercarea de a atrage clienţi, unele bănci au început să reducă din dobânzi, 5,79% sau 5,89% fiind ofertele cele mai bune din piaţă la ora actuală.

„Principalele condiţii solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă. Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu”, spune și Camelia Grădinariu, broker de credite.

Măsurile stimulează apetitul pentru împrumuturi, care au fost de neatins pentru mulţi dintre români din cauza dobânzilor ridicate, relatează sursa citată. Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023 și a depășit 10 miliarde de lei.

Dar clienții nu iau doar credite noi, ci le renegociază și pe cele vechi, refinanţarea fiind soluţia prin care ne putem scădea ratele.

Astfel, putem trece de la o dobândă variabilă la una fixă, pe 3 sau 5 ani. De exemplu, la un credit de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, plătim în prezent o rată de 1.930 de lei şi avem o dobândâ variabilă de 8,5%. Dacă am trece la o dobândă fixă de 5,79%, rata s-ar diminua semnificativ. De la 1.930 de lei, am ajunge să plătim 1.450 de lei, cu 480 de lei mai puţin.

După ce trece perioada de dobândă fixă, se trece la dobânda variabilă iniţială, adică rata se măreşte din nou şi se calculează în funcţie de IRCC sau se poate face altă refinanţare.

„Atunci când dorim să refinanţăm creditul, trebuie să ne uităm la costuri per total, pentru că sunt anumite costuri pentru refinanţare. Cele notariale, sau cele de evaluare, comisionul de analiză dosar”, a adăugat Camelia Grădinariu.

Indicele ROBOR este pe un trend descrescător, ajungând la 6,1%

Indicele ROBOR e pe un trend descrescător şi a ajuns la 6,1%, de la peste 8% cât a fost în a doua parte a lui 2022, iar IRCC stagnează şi a ajuns la 5,8%, de la aproape 7%, cum era în octombrie 2022. Însă e aproape de trei ori mai mare faţă de începutul lui 2022.

Oricum, 2024 ar putea fi un an mai bun pentru cei cu credite.

„Dacă dobânda BNR începe să scadă, să vedem uşoare scăderi şi la indicii bancari ircc şi robor, deci să vedem şi dobânzi variabile mai mici. Dar să nu ne aşteptăm la mari scăderi. Un 0,5, un punct procentual”, a adăugat Irina Chiţu,

Asta înseamnă că şi ratele vor fi puţin mai mici faţă de anul trecut, însă diferenţe mai mari am putea vedea abia din 2025.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și